Hogyan válasszuk ki a megfelelő kávét?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 19.03.2024
Hogyan válasszuk ki a megfelelő kávét?

Pörkölőnk kávés választéka meglehetősen gazdag. Több tucat kávét talál, sokféle ízzel, különböző fajtákkal és pörkölési típusokkal, árnyalatokkal. A megfelelő kávé kiválasztása problémát jelenthet egy átlagos kávéfogyasztó számára. Hogy ne kelljen a véletlenre bíznia és „zsákba macskát” vásárolnia, elkészítettük Önnek ezt a cikket.

Ennek köszönhetően megkönnyítjük a kávéválasztást az Ön ízlésének megfelelően, és garantáljuk, hogy minden tőlünk vásárolt kávét élvezni fog. Gyerünk!

CIN_8690Milyen ízeket keres a kávéban?

Csokoládés-diós ízek

Szuper, Ön a mi emberünk! Mi is ezt a kategóriát szeretjük a leginkább, mivel szeretjük a kávé keserűségét, de szeretjük az igazán finom gyümölcsös utóízét is (ne aggódjon, ezek a kávék NEM savanyúak). Pörkölőnknél ez a kávékategória a legkeresettebb, mivel nálunk ez a pörkölési módszer a legkifinomultabb. Az e-shopon "sötét pörkölés" vagy "full city pörkölés" megnevezések alatt találhatóak. Az így felcímkézett kávé a legjobb az eszpresszóhoz, és ezzel a jelöléssel biztos lehet benne, hogy csokisabb ízű lesz a kávé, minimális savtartalommal/savanyúsággal. Melyek ezek a kávék és melyiket tudjuk ajánlani?

Espresso (automata kávéfőző): Italy, Elite, Nicaragua, Honduras, Peru, Pápua, Guatemala, Brazília, Costa Rica

Espresso (karos kávéfőző): az összes fent említett kávé + Moderna, Columbia

Moka pot (kotyogós): Pápua, Kenya, Etiópia és az összes SÖTÉT pörkölésű specialty grade kávé

CIN_8215-2Ezen a linken megtekintheti az összes eszpresszóhoz alkalmas sötétre pörkölt kávét. Ha több sötét pörkölésű kávét szeretne megkóstolni, próbálja ki a 100g-os kávékat tartalmazó degusztációs szettek valamelyikét.

 

Gyümölcsös, édes és lédús ízek

Biztosan tudja, hogy a kávé gyümölcs, ezért a kávé gyümölcsössége (savassága) normális, sőt kívánatos. Az ebbe a kategóriába tartozó kávékat "light roast" vagy "city roast"-nak nevezzük az e-shopon. Világos pörkölésnél jönnek felszínre leginkább a kávé ízjegyei. A babot a legédesebbé/leggyümölcsösebbé karamellizáljuk, és minden így pörkölt kávé egyedi ízű lesz. A probléma az, hogy ha valaki egész életében túlpörkölt kávét ivott, akkor a világosra pörkölt kávék hatalmas sokkot okoznak, és persze csak savanyúságot érez.

Ezeket a kávékat nem ajánljuk automata gépekhez, mivel az eszpresszókávé elkészítése igényesebb, és az automata gépek nem képesek kihozni az így pörkölt babból a teljes ízélményt. Ezeket a kávékat akkor ajánljuk, ha alternatív módszerekkel készít kávét, mint például: V60, chemex, aeropress, french press, vagy akár moka pot.

TUT4-910Ezen a linken megtekintheti az összes világosan pörkölt kávét.