Kávéfőzés French Press-szel

COFFEEIN.SK Különböző kávék elkészítése 05.11.2020
Kávéfőzés French Press-szel

French Press kávéfőzővel a kávé elkészítése nagyon egyszerű. Ez a kávéfőző több, mint 100 éve van a piacon. Különösen a leöntött kávé szerelmeseinek ajánljuk. Mivel ennél a módszernél nem szűrjük át a kávét papírszűrőn keresztül, ezért nagy mennyiségű olaj és zsír kerül bele a kávéba, így a kávé testes és intenzív ízű lesz. A leöntött kávéval szembeni nagy előnye az, hogy a French Press fémszűrőjének köszönhetően átszűri az őrölt kávé részecskéit, így a kávé nem lesz túl extrahálva és a fontos összetevők nem kerülnek kivonásra az italból.

French Press kávéfőzőt megvásárolhatja webshopunkban.

French Press kávé elkészítése:

1. Forralja fel a vizet gyorsforraló kannában.

2. Amíg a víz felforr, addig mérje ki a szemes kávét. 100 ml vízhez kb. 7 gramm kávét adagoljon. Ne féljen kísérletezni a kávé súlyával!

3. Őrölje meg a szemes kávét közepes vagy durva finomságúra (lásd: ”Minden, amit a kávé őrlésről tudnunk kell - hogyan őröljük helyesen a szemes kávét” című cikket). Ne féljen kísérletezni még az őrlemény durvaságával sem.

4. Miután a víz felforrt, öntsön kb. 100 ml-t a French Press készülékbe, hogy felmelegítse.

5. Ha állítható hőmérsékletű vízforralót használ, állítsa be 96°C-ra. Ha nem állítható, nyissa fel a vízforraló fedelét a víz felforrása után, és várjon kb. 45–60 másodpercet.

6. Öntse ki a tiszta vizet a French Press-ből, és szórja bele az őrölt kávét (tegyük fel, hogy Ön 14 g kávét választott = 200 ml vizet).

7. Helyezze a French Press kávéfőzőt egy konyhai mérlegre, és nullázza ki.

8. Körkörös mozdulattal öntse a vizet a kávéra a kávéfőzőben. A kávét 100 gramm vízzel  = 100 ml öntse le.

9. A leöntés után várjon kb. 30 másodpercet amíg a kávé “virágzik”. Addig forralja fel a vízforralóban a maradék vizet 96°C-ra.

10. Keverje meg a kávéfőzőgép tartalmát egy kanállal. Ügyeljen arra, hogy a keverés ne csak felületes legyen.

11. Körkörös mozdulattal öntve adja hozzá a fennmaradó 100 gramm vizet, és tegye rá a kávéfőzőre a fedelét. Indítsa el a stopperórát. (Ennek a hozzáöntött víznek is forrónak kell lennie, amelynek a hőmérséklete 95°C körül van.) A víz hőmérséklete az első forralásból már nagyon alacsony lesz, tehát ezért fel kell forralni, ahogy a 9. pontban írtuk).

12. Amikor a stopperóra 4 percet mutat, akkor nyomja meg a szűrőt, hogy elválassza az őrölt kávét a víztől.

13. A kávéfőző tartalmát öntse egy előmelegített csészébe és élvezze a kávéját.

A kávé elkészítése lépésről lépésre képekben