Milyen kávé passzol kávéfőzőjéhez és az ízléséhez?

| 07.12.2020 Coffeein cikkek
Milyen kávé passzol kávéfőzőjéhez és az ízléséhez?

„Nem akarok savanyú kávét.” A leggyakoribb kérés ill. feltétel az Önök leveleiben, hogy a kávé ne legyen savanyú. Igen, ha a kávé íze savanyú és fanyar, mint a citrom, az nem jó. Azonban tudatosítanunk kell, hogy a kávé a kávé cseresznye magja, tehát ez gyümölcs. A kávé édes, úgymint a gyümölcs, de természetesen savanykás, gyümölcsösen savanykás. Ezt a savasságot úgy szoríthatják háttérbe, hogy a kávét sötétebbre pörkölik. Minél sötétebbre pörkölik a szemes kávét, annál kevésbé lesz savanyú, ugyanakkor a kávé íze egységesebb lesz, és eltűnnek a különbségek egyes kávéfajták közt. Tehát mindegy, hogy Ön nagyon sötétre pörkölt brazíliai vagy kenyai szemes kávét vásárol, mert az ízük egyforma lesz: keserű. Ez a keserű íz nem a kávé egyedi tulajdonsága, hanem az előállítási folyamatból következik, tehát a kávészem túlpörkölésétől függ. A kávé pörkölésekor a cukrok a kávészemben karamellizálódnak, és a pörkölő mester feladata, hogy a pörkölést annál a pontnál fejezze be, ahol a kávé a legédesebb. Itt jutunk el minden kávépörkölő mester kéziratához. Egyforma kávét X féleképpen lehet pörkölni.

A mi kéziratunk olyan, hogy két szinten pörkölünk. Világos pörkölés (city), és a sötét pörkölés (full city).

A világos pörkölésnél tűnnek ki legjobban a kávét jellemző ízek. A kávészem addig a pontig van karamellizálva, amikor a legédesebb / leggyümölcsösebb ízű, és minden kávé, amely így van pörkölve egyedi, sajátos ízjegyekkel rendelkezik. A probléma csak az, hogy ezekhez a kávékhoz és ízekhez el kell juttatnia magát az embernek, amit úgy tud elérni, hogy ilyen pörkölésű kávékat kezd el fogyasztani. Ha valaki egész életeben túlpörkölt kávét iszik, akkor a világos pörkölésű kávé számára hatalmas sokkot jelent, és természetesen csak a savanyú ízt érzi. A világos pörkölésű kávét ezért nem ajánljuk automata kávéfőzőgépekhez, mert az eszpresszó kávé elkészítése nagyon háklis, és az automaták képtelenek ilyen pörkölésű kávékból kihozni a lehetőségeket. Világos pörkölésű kávét javaslunk akkor, ha a kávét french press, chemex, hario V60, aeropress, mokka vagy más alternatív kávéfőzési módszerrel készítik el.

A mi sötét pörkölésű szemes kávénk profilja, arculata hosszú évek kísérletezése és tapasztalatok szerzése alapján jött létre. Ma már kijelenthetjük, hogy annyira összehangolódott a kávénk profilja, hogy nem teszünk tönkre egyetlen ízjegyet sem a kávénál, és az aciditást is háttérbe szorítottuk. De ha a kávé saját maga jellegzetesen savas, akkor a sötét pörkölésnél is érezhető lesz. Ha a kávé nem annyira savas, akkor sötét pörkölésnél már nem érezhető (esetleg minimálisan). De ne felejtsék el, a kávé gyümölcs, és ezért minimális savasságnak kell lennie benne.

Most már tudják, hogy a kávé pörkölés árnyalata hogyan befolyásolja a kávé ízét, tehát bele kezdhetünk a tanácsadásba, milyen kávét válasszunk az ízlelőbimbóinknak. Mit keresünk?

Gyümölcsös ízeket keresek és nem félek a kísérletezéstől!

Ebben az esetben bármelyik világos pörkölésű kávénkat ajánljuk Önnek. Ne féljen kísérletezni! Olvassa el az egyes kávék ízvilágát a leírásban, és keresse ezeket Ön is. Ha konkrétabbak akarunk lenni, ajánljuk figyelmébe újdonságainkat.

Csokoládés ízeket keresek, de nem félek a kellemes savasságtól!

Ragyogó, akkor Ön a mi emberünk! Mi is ezt a kategóriát szeretjük a legjobban, azért, mert szeretjük a kávé keserű ízét, de szeretjük a gyümölcsös árnyalatot is és az utóízeket. Ez a kávé kategória képviselteti magát legjobban a pörkölőnkben, és ez a pörkölési módszer a kedvencünk. Ezen a pörkölési árnyalaton keresztül idővel eljuthat más, világosabb pörkölésű kávé fogyasztásához is. Nézzük hát:

Eszpresszó (automata kávéfőzőgép): Elite, Nicaragua, Honduras, Peru, Guatemala, Brasil, Costa Rica

Eszpresszó (karos kávéfőzőgép): mindegyik fentebb említett kávé + moderna, Columbia és minden sötét pörkölésű specialty grade  kávé

Mokka (kotyogó): Kenya, Etiópia és minden sötét pörkölésű specialty grade kávé

Filter: a filterhez világos pörkölésű kávékat ajánlunk

Csokoládés és keserű ízű kávét keresek egy cseppnyi aciditás nélkül!

Ó, igen, ebben a kategóriában kezd a legtöbb kávéfogyasztó, de idővel, amikor már sok keserű ízű kávét fogyasztottak, akkor elkezdenek valami új ízt keresni. Ha Ön a kávéban a koffeint és az erős keserű ízt keresi, akkor rendben van. Ebben az esetben ezeket a kávékat tudjuk ajánlani:

Cuba, SumatraForte, indiai robusta

Ahogy azt észrevehette, ez az utolsó kategória a legszegényebb. Ha nem biztos abban, hogy az ízlése alapján melyik kategóriába tartozik, próbálja ki például a kubai, brazil, kenyai és a perui kávékat. És ne féljen kísérletezni! A kávék ízvilágainak felfedezése az egyik legszebb kaland. Kezdheti napját egy csokis kubai kávéval, és délután felfrissülhet egy gyümölcsös kenyai kávéval. Az ízek skálája nagyon széles, és kár lenne egy egész életen keresztül csak egy fajta kávét fogyasztani. Ne féljen a változástól és próbáljon ki új kávékat és ízeket!