További információk
Chemex – otthoni elkészítése
Fontos tudnivaló, hogy a kávé Chemexen történő elkészítésének több módja létezik, amelyek megtalálhatóak az interneten képek, videók formájában. De mindenki kifejlesztheti saját individuális elkészítési módját is. A kávét őrölhetjük finomabbra, szemcsésebbre, lúgozhatjuk hosszabb vagy kevesebb ideig is, ahogy tetszik. A következő képes leírásban feltüntetjük azt az elkészítési módszert, amely számunkra a legjobb és a legízletesebb eredményt hozta.
1.Előkészület
- Mindent megkészítünk, amire szükségünk lesz.Chemex, kávédaráló,papírfilter,vízforraló kancsó,és természetesen a kávé.
- Az elején feltesszük a vizet forralni,és kis körkörös mozdulatokkal a Chemex edény falára öntjük. A víz felmelegíti az edény széleit és alját.
- Behelyezzük az edénybe a filtert és szintén lassú körkörös mozdulattal öntjuk a vizet a filter széleire.A filter átmosásának több előnye is van. A papír íz megszűnik és jobban rátapad a kávéfőzőre, mely megkönnyíti munkánkat.
2.Elkészítés
- A kávédarálóba kb 20 – 24 gr kávét szórunk és megdaráljuk. Mindenkinek más darálású kávé felel meg. Mi ebben az esetben durvábbra daráltuk a kávét. A durvább darálásnál meghosszabbíthatjuk az extrakció idejét, vagy esetleg megtartjuk az extrakció idejét és így gyengébb kávéitalt kapunk (ízbelileg és koffein tartalmilag)
- A vizet feltesszük forralni és a forráspont elérése után 1 percig állni hagyjuk, még el nem éri az optimális hőmérsékletet, ami kb. 93-94 Celsius fok.
- A ledarált kávét rászórjuk a megnedvesített filterre.
3. Szűrés
- Az elején kb.1 dl forró vizet öntsön a kávéra és várjon kb 30 – 45 másodpercet.(A várakozási idő egyéni, találkoztunk már 90 másodpercessel is. Ahogy az elején említettük az alternatív elkészítésnél saját tetszés szerint lehet ,,kísérletezni”.
- 30 – 45 másodperc eltelte után lassú körkörös mozdulatokkal öntse le a kávét. A körkörös mozdulatokat a Chemex edény közepétől kezdje a széléig és a vizet a tetejétől lejjebb 3 centiméterig öntse.
- A kávét a filterben megkeverheti és várjon amég az extrakció tart.
- Az extrakció kb. első perce után újból lassú körkörös mozdulattal öntheti a vizet.
- Annyi vizet öntsön mely a kívánt mennyiségű kávé eléréséhez szükséges. Általában 20 gr kávéhoz 2 dl forró vizet használunk .(Azonban itt is kísérletezhet a kávé és a víz mennyiségével)
Az elkészített ízletes kávé kész, elfogyasztásával napunkat kellemesebbé tettük. :)