SumaTrip - Úton a minőségi kávé felé Szumátrára

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 15.04.2025
SumaTrip - Úton a minőségi kávé felé Szumátrára

A farmerekhez tett kirándulásaink éves rutinná váltak. 2020 óta több farmert is meglátogattunk, mely kávék továbbra is elérhetőek e-shopunkon. A honduraszi José, a libericát termesztő Dedik és Fendi, a kelet-jávai Muhlis az Argopuro vulkán alól, vagy a Vietnámban gazdálkodó, felvidéki Marián története mind elérhetőek a blogunkon. 

Legutóbb Szumátra szigetére utaztunk, amely Indonézia legnagyobb szigete. Egyébként tudta, hogy Indonéziának 17 508 szigete van, amelyek közül több mint 3000 lakott?

Ezt a történetet az utunk során írtuk, és úgy vezetjük, mint egy útinaplót. Főzzön le egy csésze finom kávét, kapcsolja be a biztonsági övet, irány Szumátra.

1Megérkeztünk Szumátrára!

Szumátra az ellentétek szigete – erre remek példa Medan, ahol utunk kezdődik. Míg az egyik oldalon szegénységet látunk, kis faházakat, ahol szerényen élnek az emberek, és sokan úgy égetik a szemetet az udvarukon, mintha ez a legtermészetesebb dolog lenne, úgy néhány méterrel arrébb, már modern kávézókkal találkozunk, ahol kiváló minőségű, válogatott kávékat szolgálnak fel, amelyek könnyen helyet kapnának a világ legnagyobb városaiban is.

A hagyományos életmód és a modern hatások közötti kontraszt itt mindenhol érezhető. Régi, összetákolt robogók száguldoznak az utcákon, míg nem messze a legújabb autók parkolnak. Egyszerű körülmények között dolgozó emberekkel találkozunk, míg mellettük a kreatív fiatalok dolgoznak laptopjaikon a kávézókban, dizájner enteriőrökkel és minőségi kávéval körülvéve.

Mindenhol érezhető a régi és az új, a hagyományos és a modern furcsa kombinációja. Medan megmutatja, hogyan fonódik össze itt ez a két világ – hol harmóniában, hol éles ellentétben. Nekünk, akik más kulturális háttérrel rendelkezünk, lenyűgöző betekintést nyújt.

Medannak sok arca van, és mindegyik egyedi. És bár a kávét, amiért jöttünk, itt még nem termesztik, a város hangulata, ahol a hagyomány és a haladás egymás mellett áll, mélyen meghatott bennünket. De nem maradunk sokáig Medanban, mert Aceh régióba repülünk, hogy kövessük főhősünket, Hendra farmert.

2A kivételes acehi kávé titka ❤️

Hosszú repülő- és autóút után végre megérkeztünk Hendra farmerhez az Aceh régióba. Olyan dolog várt itt ránk, amit nehéz szavakkal leírni. A gyönyörű, érintetlen természet szó szerint elnyelt minket. A világnak ez a szeglete egy olyan hely, ahol az ember rájön, milyen kicsik is vagyunk a természet fenségéhez képest.

De, ami ezt a helyet még különlegesebbé teszi, azok az emberek. A helyi gazdák harmóniában élnek a természettel, dolgoznak vele, nem pedig ellene. Egész családok, beleértve a gyerekeket is, minden nap találkoznak a farmokon, hogy együtt szedjék a kávécseresznyét. A környezettel való összjátékuk és harmóniájuk hihetetlen hangulatot teremt.

4Minden lépésnél mosolygós és kedves emberekkel találkozunk, akik nyitott szívvel fogadnak. Az a pozitív energia, amit a farmon éreztünk, egyértelműen a kávéban is megjelenik. A munka és az élet iránti lelkesedésük minden egyes babban tükröződik, ezért olyan különleges a kávéjuk.

5Hendra ezeket a szerény, de rendkívül szorgalmas embereket alkalmazza, és ezt tisztességesen teszi. Annak ellenére, hogy szerény körülmények között élnek, a gazdálkodók jól megérdemelt jutalmat kapnak kemény munkájukért. Sok gyűjtögető és gazda jobban keres itt, mint a fővárosi orvosok. Ritkaság, amilyet nem gyakran látni a kávévilágban.

6Minden este a farmon eltöltött hosszú nap után a helyiek vendégül láttak bennünket, felejthetetlen pillanatokkal lettünk gazdagabbak. Frissen fogott halat grilleztek nekünk, helyi dalokat énekeltek, és szavakkal leírhatatlan energiájuk bennünket is feltöltött. Ez több volt, mint egyszerű munka – szeretettel, örömmel és egymás, de a természet iránti kölcsönös tisztelettel teli életstílus.

Olyan volt ott állni és nézni a cseresznyeszedést, mint a művészeket munka közben. Minden egyes szem átmegy ezeknek a mosolygós embereknek a kezén, akik hatalmas tiszteletet érdemelnek. Munkájuk és lelkesedésük lehetővé teszi, hogy elhozzuk Önnek a világ legjobb kávéit. Minden csésze, amelyet otthon fogyaszt, egy kis darabja ennek a gyönyörű természetnek és a mögötte álló emberek történetének. Most már tudjuk, miért kapott 90+ pontot ez a kávé.

Szeretné megkóstolni és támogatni a termesztőket? Nagyszerű kávék a szumátrai Hendra-tól Itt.

11Úton a barackos kávé felé

Megérkeztünk a Simalem Resortba, és azt kell mondjuk, hogy el vagyunk ragadtatva! Ez a 200 hektáron elterülő természeti paradicsom nem csak egy gyönyörű dzsungel, hanem egy olyan hely is, ahol a természet és a nyugalom keveredik a Toba-tóra nyíló lenyűgöző kilátással.

Érdekes módon az üdülőhely 2004-ben egy apró, 1 hektáros mikrolot ültetvényként indult, de fokozatosan a jelenlegi hatalmas méretre nőtt. A kávé mellett teát is termesztenek itt, a trópusi növényiskola pedig csak a kezdete azoknak a lehetőségeknek, amelyeket ez a paradicsomi darab kínál. Egyszóval a mennyország.

8Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy részt vehettünk az új kávéfák ültetésében. Lenyűgöző, hogy bár most ültetjük ezeket a kis növényeket, a kávécseresznye első betakarítását még négy évig nem láthatjuk. Új dimenziót ad az egész folyamatnak – mintha életet lehelnénk valamibe, ami lassan, de könyörtelenül fog növekedni, amíg valami rendkívüli nem születik ezekből a növényekből. Kávé.

A következő napok is ugyanolyan akciódúsak voltak: leszüreteltük a cseresznyéket, amelyeket barackmacerációval dolgoztunk fel. A Peach – a jó kávé őszibarackos kávénk erről a farmról származik. Ez azt jelenti, hogy eme barackos blendünk minden alkotóeleme közvetlen kereskedelemből származik – ami új fejezetet nyit kávétörténetünkben.

12A napjainkat cuppingolással zártuk – talán a legédesebbekkel, amelyekhez valaha szerencsénk volt. A gyümölcsökkel, például eperrel, banánnal, kókuszdióval és málnával macerált kávék olyan gazdag választékot hoztak létre, hogy úgy éreztük magunkat, mint egy kisgyerek a cukorka boltban. 

Ez a hely csak megerősítette bennünk, hogy milyen különlegesek is lehetnek a kávézási útjaink, és hogy a természet és a kávékészítés művészete hogyan egyesül.

14A kávé energia

Az egész szumátrai utazás egy nagy választ hozott számunkra: energia. A kávé nem csak egy ital, hanem az energia esszenciája, amelyet a napból, a természetből, a földből, a növényekből, az emberekből és a pörkölésből szív magába. Minden kávébab olyan, mint egy kapszula, amely összegyűjti ezt a hihetetlen energiaáramlást. Magában hordozza a nap energiáját, amely életet ad a kávénövényeknek, a tápanyagot adó földnek, a kávénövényeket szeretettel és türelemmel ápoló embereknek és a pörkölési folyamatnak, amely a zöldbabot a hőnek köszönhetően pörköltté varázsolja.

10Minden kávébab magában hordozza az új élet lehetőségét, hiszen arra szolgál, hogy valami új szülessen belőle. És pontosan ez az az energia, amit mi, kávéimádók elfogyasztunk, hogy aztán saját erőnkké, ötleteinkké alakítsuk.

Ez a gondolat végigkísért bennünket utunk során. A kávé egyfajta energia esszencia, amely összeköti az élet minden elemét, így az bennünket is átjár, mikor azt elfogyasztjuk.

15