Hogyan válasszuk ki a megfelelő kávét eszpresszóhoz?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 27.08.2024
Hogyan válasszuk ki a megfelelő kávét eszpresszóhoz?

Az eszpresszóról szóló mini sorozatunk előző részében megvizsgáltuk a karos eszpresszógépeket és darálókat. Ennek köszönhetően már biztosan tudja, mire kell odafigyelni a kávéfőző vásárlásakor, és hogy mibe érdemes pénzt fektetni, illetve mit érdemes elkerülni. A tökéletes eszpresszó eléréséhez már csak két lépés maradt: a megfelelő kávé kiválasztása és a szükséges tudás megszerzése az eszpresszó elkészítéséhez.

Mi alapján választ kávét az eszpresszójához? A származási ország, a frissesség, a pörkölés árnyalata vagy valami más? Számos tényező befolyásolja az ízt, melyek közülük a legfontosabbak? Öt kérdésre válaszolunk, melyek segítenek kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb kávét.

pexels-tim-douglas-62055831. Sötét vagy világos pörkölés?

A kávé pörkölésének módja óriási hatással van az ízösszetételre. A világosabb kávék nagy valószínűséggel gyümölcsösebbek és savasabbak lesznek, míg a sötétebb kávék édesebbek, karamellásabbak és keserűbbek. Pörkölőnkben két alapvető pörkölési típus található: sötétebb (eszpresszóhoz alkalmas) és világosabb (elsősorban filteres kávéhoz alkalmas). Az eszpresszó készítéséhez használt kávét általában kissé sötétebbre pörkölik. A sötétebb pörkölésnek köszönhetően könnyebben extrahálható, és a savassága eszpresszó formájában kerekebb és kevésbé éles.

És mi a helyzet a világosabb pörköléssel? Abból nem lehet eszpresszót készíteni?

Világos pörkölésű kávéból is készíthet kiváló eszpresszót. Arra kell figyelnie, hogy a világosabb pörkölés miatt nehezebben extrahálható. Az ízek a savasság felé hajlanak. Ennek ellenére sokan készítenek eszpresszót világos pörkölésű kávéból. A világos pörkölés valamivel több eredeti ízt és jellemzőt hagy meg a kávéban. Ne féljen kísérletezni. A világos kávét azonban hosszabb ideig és magasabb hőmérsékleten extrahálja.

AdobeStock_2295372782. Robusta, Arabika vagy Blend?

Ezen a ponton tegye fel magának a kérdést: „Miért iszom kávét?” Az íze miatt, az élénkítő hatása miatt, vagy mindkettő miatt egyszerre?

Ha az ébresztésre és feltöltődésre vágyik, válassza a magasabb koffeintartalmú kávékat. A robusta szemek jelentősen több koffeint tartalmaznak. A robusta az arabikához képest kétszer annyi koffeint tartalmaz, de ízben kissé elmarad. Lúgosabb, földesebb és keserűbb. Ha extrém koffein „bombára” vágyik, próbálja ki Forte kávékeverékünket, amely 50% robustát és 50% arabikát tartalmaz.

Inkább a finomabb és kiegyensúlyozottabb ízeket kedveli, de még mindig magasabb koffeintartalomra vágyik? Próbáljon ki egy kiegyensúlyozottabb arabika és robusta keveréket. Kínálatunkban több ilyen keverék is található. Általánosságban elmondható, hogy minél több robusta van a keverékben, annál több a koffein és a keserűség. Az arabika lágyabb ízeket, savasságot, édességet és virágosságot ad a keveréknek, de csökkenti a koffeintartalmat.

Mi van akkor, ha a nyelve finomra hangolt és igényes? A legnagyobb ínyencek nézzenek körül a single origin arabikáink között. Egy adott helyről, sőt gyakran egyetlen farmról származó kávék, jellegzetes és egyedi ízeket eredményeznek minden egyes kávé esetében. Minden eszpresszó egyedi ízélményt nyújt, sok édességet, gyümölcsösséget és kellemes keserűséget. Azonban kevésbé fogja felébreszteni, mint egy robustát tartalmazó eszpresszó. Ha teljesen el szeretné kerülni a koffeint, próbálja ki koffeinmentes kávénkat vagy különleges direct trade termékünket, a Jáva Libericát. A liberica egy kávéfajta, amely természetesen, igen alacsony szinten tartalmaz koffeint. Ráadásul magas édességével és alacsony keserűségével is meglepheti Önt.

pexels-gabby-k-74120063. Afrika, Amerika vagy Ázsia?

Ahogy az előző pontban említettük, a kávé származási helye nagy hatással van az ízére. Hasonlítsa ezt például a borhoz. A Tokaji bor íze teljesen más lesz, mint egy palack olasz boré. Minden ország és annak földrajzi területei sajátos éghajlati és talajviszonyokkal rendelkeznek. Ezek befolyásolják minden egyes kávécseresznye és kávébab ízét és aromáját. Ha érdeklik ezek a tényezők, olvassa el cikkünket a kávé ízére ható összes tényezőről. Manapság a kávét három kontinens országaiban termesztik.

A kávé őshazája és az a hely, ahol a kávécserje először napvilágot látott, Afrika. Ha kóstolt már afrikai kávékat, valószínűleg észrevette, hogy gyümölcsösebbek és virágosabbak, mint a többi. Az afrikai kereskedők és utazók révén a kávé eljutott az egész világba. Mint növény, azonban csak Dél- és Közép-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában honosodott meg. A világ ezen részen található körülmények eltérnek az afrikaitól. Az itt termelt kávék valamivel édesebbek, csokoládésabbak és diósabbak. Ez az állítás azonban nagyon általánosító. A végeredményt számos egyéb tényező is befolyásolja (specifikus mikroklimatikus viszonyok, kávéfajták, feldolgozási módok stb.).

 

4. Érett vagy friss?

Egy fontos dologról nem szabad megfeledkezni. A kávé egy élelmiszer. Íze és minősége idővel változik. Akárcsak más élelmiszerek, a kávé is öregszik. Ezért ügyelni kell a frissességére. A szupermarketek polcain olyan csomagokat talál, amelyek homályos pörkölési dátummal rendelkeznek, és hónapokig, esetleg évekig várnak Önre. Ebben az állapotban minden kávé már régen túl van a csúcsán. Milyen „idős” kávét kellene tehát fogyasztania? Képzelje el a kávé ízét egy görbén. Legjobban néhány nappal vagy héttel a pörkölés után fog ízleni. Az eszpresszóhoz pörkölt kávék esetében ez a harmadik-negyedik héten következik be. Ekkor éri el az ízének csúcsát („peak”). Pörkölőnkből mindig friss kávét kap, amelyet néhány nappal a rendelés előtt pörköltünk. Ezért inkább előre készletezzen, és hagyja, hogy a szemek egy kicsit pihenjenek az elkészítés előtt.

TIPP! Ha nem bírja kivárni a néhány nappal ezelőtt pörkölt friss kávé elkészítését, javasoljuk, hogy őrölje le a kávét egy pohárba, és hagyja állni, kicsit oxidálni 5 percig.

pexels-cottonbro-39437455. Spóroljak vagy fizessek többet?

Sokak számára a legfontosabb kérdés a végére. Mennyibe kerül a jó kávé? Az ár számos tényezőtől függ. Az egyik legfontosabb a zöld kávé ára és minősége. Gyakorlatban tehát az a szabály működik: „minél drágább a kávé, annál jobb a nyersanyag.” A nagy kávéipari cégek azonban szívesen eladják Önnek a kevésbé minőségi kávét drágábban. Nagyszerű marketinggel és üres szavakkal csomagolják be. Tőlünk ilyen „trükköket” ne várjon. Kínálatunkban talál alapkeverékeket és egy helyről származó kávékat, valamint drágább, de ritkább specialty kávékat is. Mindegyikük sajátos ízeket kínál, és csak Önön múlik, melyiket választja.

 

További cikkek az "eszpresszó készítése karos kávéfőzővel" sorozatunkból