A legjobb kávé automata kávéfőzőhöz: Négy pont, melyeknek meg kéne felelnie

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 09.04.2024
A legjobb kávé automata kávéfőzőhöz: Négy pont, melyeknek meg kéne felelnie

Rendelkezik automata kávéfőzővel, vagy épp tervez egyet vásárolni? IDE kattintva megtudhatja, hogy hogyan válassza ki a megfelelő gépet otthonába vagy irodájába. De ne feledje, nem a kávéfőző minősége az egyetlen dolog, ami befolyásolja egy csésze tartalmát. Ugyanilyen fontos, hogy milyen kávét szórunk gépünkbe. Mire kell figyelni a megfelelő kávé kiválasztásakor? Milyennek kéne lennie kávénknak, amit a gépünkbe szórunk? Nézzük meg együtt.

54541. A betakarítás és a pörkölés frissessége

A kávénál is hasonló a helyzet, mint az egyéb élelmiszereknél. Mit szeretne inkább reggelire? Frissen sült pékárut, vagy néhány nappal ezelőttit? Szerencsére a kávé nem megy olyan gyorsan tönkre, de nagyon fontos ügyelni a frissességére. A kávé frissessége két kategóriára sorolható. Az első az az idő, amely eltelt a kávé farmon történő szüretelése és a pörkölése között. A zöld kávét nem szabad túl sokáig tárolni. Idővel a szemek elveszítik ízbéli minőségüket. Ezenkívül a kávét gombák és más kártevők is megtámadhatják. A kávés zsákok túl régóta állnak a raktárban? Így nagy valószínűséggel mikotoxinokat és egyéb káros anyagokat visz be szervezetébe egy eszpresszó, vagy cappuccino elfogyasztásával. Pörkölőnkbe csak a legfrissebb termésekből válogatunk, a világ minden tájáról. Ezután megpörköljük a kávét, majd ezt követően küldjük az Ön otthonába.

És pontosan erről szól a frissesség történetének második része. A pörkölés egyedi ízeket és aromákat hoz létre a kávéban, amelyek a pörkölést követő napokban változnak és fejlődnek. Közvetlenül a pörkölés után a kávé „nyersnek” tűnhet. A pörkölés során a szemek jelentős kémiai és szerkezeti változásokon mennek keresztül. Emellett rengeteg gáz, főleg szén-dioxid halmozódik fel bennük. A gázok fokozatos felszabadulása stabilizálja a kávé ízét és javítja vízben való oldhatóságát. Ezért adjon egy kis időt a kávénak. Az automatába öntött, eszpresszóra pörkölt kávé, pörkölés után három-négy héttel lesz a legjobb ízű, és még néhány hétig megőrzi minőségét. A szemek azonban oxidálódnak és állottá válnak. Ezért ne hagyja túl sokáig levegőzni. Idővel elveszíti minőségét. És pontosan ezért kell tudnia a kávé pörkölési dátumát. A szupermarketek közönséges kávéi gyakran hónapokig, rosszabb esetben akár évekig is várnak a polcokon. Még a legjobb minőségű kávé is fokozatosan romlik ilyen idő után. Tőlünk mindig a legjobb állapotban kapja meg kávéját, közvetlenül a pörkölés után. Azután csak Önön múlik, hogy hány napig vagy hétig hagyja "állni".

102. A pörkölés árnyalata

Pörkölőnkből soha nem fog túlpörkölt kávét kapni. Erre nagyon vigyázunk. Tiszteletben tartjuk az általunk pörkölt termékek minőségét. Minden kávé más-más körülmények között nő, és más-más módszerrel dolgozzák fel. Ezért egyedi ízek alakulnak ki bennük. Minél több időt tölt a kávé a pörkölőgépben, annál többet veszít egyedi ízvilágából. A túl sötétre pörkölt kávé íze egyhangú és üres. Az automata kávéfőzőknél az eszpresszóra pörkölt kávét érdemes választani. Az eszpresszó pörkölés valamivel sötétebb, mint a filteres kávépörkölés. Ennek köszönhetően a kávé jobban oldódik, könnyebben kivonható, savassága általában kevésbé éles. Ezért pár másodpercnyi extrakcióval egy kellemes eszpresszót kapunk. A legtöbb automata kávéfőző kissé korlátozott a karos kávégépekhez képest, ami az extrakciót illeti. Ezért nem javasoljuk a világosabb pörkölést, inkább válasszon egy konzervatívabb, sötétebb pörkölést. Azonban, bátraké a szerencse. Ha a modernebb ízek híve, próbálja ki valamelyik gyümölcsösebb eszpresszó pörkölésünket.

3. Édes vagy gyümölcsös?

Csak Önön, kizárólag csakis Önön múlik, hogy melyik ízt részesíti előnyben. Egy automata kávéfőző könnyebben kezeli az édesebb, konzervatívabb pörkölésű és alacsonyabb tengerszint feletti magasságban termesztett kávékat. Ezen kávékhoz nagyon jól passzol a tej, és sok ember számára vonzóak. Ez nagy előnyt jelenthet egy irodában, vagy akár egy több tagú háztartásban. Egy automata kávéfőző a megfelelő beállítások mellett képes az ilyen kávékból akár kávéházi minőségű eszpresszót készíteni - édes, sűrű szerkezetű és ízekkel telit. Másrészt, sok automata kávéfőző képes a merészebb és gyümölcsösebb kávékkal is megbirkózni. Ha van kedve, ne féljen kísérletezni.

CIN_80344. Arabica és robusta

Örök dilemma és vitapont sok ember számára. Arabica vagy Robusta? Erre a dilemmára nagyon egyszerű a válasz. Ez a kétféle kávénövény több szálon különbözik egymástól. Két dolgot tartson szem előtt döntésénél: a koffeintartalom és az íz. Az alacsonyabb tengerszint feletti magasságban növő robustának sokkal több koffeinre van szüksége a kártevők elleni védekezéshez, mint a magasabban növő arabikának. Igen, a koffein védekező mechanizmusként szolgál a növény számára a rovarok ellen. Tehát, ha igazi lendületre van szüksége reggelente, magasabb százalékban robustát tartalmazó kávé után nyúljon. Mi a helyzet az ízzel? A magasabb tengerszint feletti magasságban, kedvezőtlenebb körülmények között növekvő arabica gyümölcsök, sokkal lassabban érnek, mint a robusta gyümölcsök. A hosszabb érési folyamatnak köszönhetően, az arabica cseresznyéje lényegesen gyümölcsösebb, savasabb, édesebb és akár virágosabb ízekre is szert tehet. Általánosságban elmondható tehát, hogy az arabikától magasabb savakat, gyümölcsösséget, édességet és virágos jegyeket várhatunk. Éppen ellenkezőleg, a robusta keserűbb és földesebb ízű. Az Ön preferenciáin múlik, hogy a tiszta arabicát vagy a robustát választja, vagy a két típus keverékét választja úgy, hogy az egyszerre kínálja a robusta és az arabica tulajdonságait.

Espresso keverék Italy

Valóban sok lehetőség van. Megkönnyítjük döntését. Olyan kávét készítettünk, amely megfelel ennek a négy pontnak, és elválaszthatatlan párost alkot az ön automata kávéfőzőjével együtt. Az Espresso Blend Italy tisztelgés az olasz eszpresszó előtt, és annak bizonyítéka, hogy még konzervatívabb pörkölés is készíthető finoman és minőséggel.

Miért válassza az Italy eszpresszó keveréket?

1. Az Italy arabicából és robustából áll, amelyek eredete nyomon követhető. A keverék friss termésből származó kávékat tartalmaz, amelyek nem veszítenek minőségükből és nem tartalmaznak káros hatású anyagokat. Egy csipet Olaszország tőlünk, frissen az Ön számára. A kávéinkat frissen pörköljük, és a rendeléstől számított következő napon elküldjük. Így nem fogja üresnek és állottnak érezni csészéjének tartalmát, hanem gazdagnak és ízekkel telinek.

2. Az Italy keveréket visszafogottan, érzéssel pörköljük. Pörköléskor kerüljük a pirolízist és a cukrok lebontását a szemekben. Ezért ne számítson zsíros csomagolásra és olajban fürdő kávészemekre. Ennek a kávénak a keserűsége nem a túlpörköléstől és az égetett olajoktól származik. Kellemes, mely a cukrok karamellizálásának köszönhető. Ebből adódóan, kávéfőzőjének nem lesz gondja az extrakcióval, és a kapott eszpresszó sűrű és ízekkel teli lesz.

3. Az Italy az olasz kávé hullámán lovagol. Ízeiben sok édességet talál, kellemes keserűséggel vegyítve. Ez a párosítás olyan kávévá varázsolja, amely az emberek szélesebb körének is megfelel. Nem fogja meglepni a kellemetlen savasság vagy a túlzott keserűség. A csészében erőteljes csokoládés és kakaós jegyeket talál, utóízében egy csipetnyi fűszerességgel és füstösséggel.

4. Az Italyban megtalálható az Arabica és a Robusta is. Összekevertük őket, hogy egyensúlyt érjünk el, és csak a pozitív tulajdonságaikat hozzuk felszínre mindkét komponensből. Az arabica a keverék 75 százalékát teszi ki. Édes csokoládé és kakaó ízét adja a kávéhoz. A maradék 25 százalék robusta. Hangsúlyozza a kávé keserűségét és testességét. Teltebbé és ízesebbé teszi. Ezenkívül hozzáadja a szükséges koffein adagot is a keverékhez, amely még a legkeményebb nappal is megbirkózik.

Az Italy így teljesíti a tökéletes kávé mind a négy pontját az automata kávéfőzők számára. Ezért felejtse el az állott, vagy túl keserű szupermarketi kávékat, és próbálja ki a felvidéki pörkölőtől származó friss Italyt. Kattintson a linkre és kóstolja meg a frissen pörkölt ITALY eszpresszókávét.

 

További cikkek az "automata kávéfőző" sorozatunkból