Az automata kávéfőző megfelelő karbantartása

Kellően gondoskodik automata kávéfőzőjéről? Milyen gyakran kell tisztítani a főzőegységet vagy a tejhabosító rendszert? Ezekre és más, az automata kávéfőző karbantartásával kapcsolatos kérdésekre a következő sorokban találja meg a választ.
Három ok, hogy miért fontos a karbantartás
Mielőtt belemerülnénk a takarításba, tegyünk fel magunknak egy fontos kérdést. Egyáltalán miért kell tisztítani és karbantartani a kávéfőzőt?
A rendszeres és alapos karbantartás garantálja Önnek:
1. Az ízek minőségét és konzisztenciáját
A kávéfőző állapota közvetlenül befolyásolja az általa előállított kávé minőségét. Akár a legjobb minőségű kávészemeket is szórhatja a tartályba, de ha a kávéfőző nincs jó állapotban, nem képes ízletes kávét készíteni. A szennyeződések, lerakódások, olajok és vízkő igazi káoszt képesek okozni a kávékészítés során, ami az ital ízében és illatában kimutatkozik.
2. A kávéfőző hosszútávú működését
A kávéfőzőben lévő szennyeződések, az ízen kívül, befolyásolhatják annak működését és élettartamát. A lerakódott vízkő vagy olajok káros hatással vannak az egyes alkatrészekre, amelyek így sokkal gyorsabban elhasználódnak. Tehát, ha el akarja kerülni a szervizközpontok gyakori látogatását, vagy akár egy új kávéfőző vásárlását, vigyázzon rá. Egy megfelelően gondozott kávéfőző akár több évvel meghosszabbíthatja a szolgálatot, mint az, amelyet elhanyagoltak.
3. Egészségügyi állapotát
Gondolkodjon el ezen. A szájába-e venne penészes ételt? Valószínűleg nem. Mi van, ha nem látja a penészt? Ebben az esetben előfordulhat, hogy sok nem kívánt mikotoxint visz be a szervezetébe az étellel együtt. Egy elhanyagolt automata kávéfőzővel ez sajnos előfordulhat. A ki nem öntött kávépárnák/kávé zacc és az elhanyagolt főzőegység penészképződés forrása lehet. Így bekerülhet az Ön italába és végül a szervezetébe.
Mire kell odafigyelni az automata kávéfőző karbantartása során?
Az automata kávéfőző nem minden alkatrésze igényel ugyanolyan alapos és gyakori gondozást. Fontos tudni, hogy mire kell odafigyelni a karbantartás során, és milyen gyakran kell ezen részeket tisztítani.
A rendszeres karbantartás során elsősorban a kávéfőző alábbi részeire koncentráljon:
1. Központi főzőegység.
2. Tejhabosító rendszer és minden tejjel érintkező alkatrész.
3. Vízzel és vízkővel érintkező csövek.
Hogyan és mikor kell tisztítani az automata kávéfőzőt?
Ne aggódjon, nem minden művelet igényel napi ismétlést. A tisztítás gyakorisága nagymértékben függ a kávéfőző által előállított kávék számától. Van azonban néhány szabály, amelyek segítenek megőrizni kávéfőzőjét a legjobb állapotban.
1. Szükség szerinti tisztítás
A kávéfőző használatának gyakorisága közvetlenül befolyásolja, hogy milyen sűrűn kell áttörölni, kiüríteni a kávéhulladékot vagy kiüríteni a csepptálcát. A tisztítás szükség szerinti szabálya ezekre a részekre vonatkozik. Nem kell minden nap kidobni a zaccot és kiüríteni a csepptálcát.
A hulladékot azonban ne hagyja túl sokáig a kávéfőzőben. Minden kávé zacc idővel megpenészedik. Még néhány nap is elég. Ezért ne várja meg, amíg a gyűjtőedény teljesen megtelik. Legalább kétnaponta szabaduljon meg a hulladéktól. Rendszeresen törölje át a felületeket, ne hagyja össze-csöpögtetve, -fröcskölve azt. A cseppek és kifröccsenések rontják a kávéfőző anyagának esztétikai megjelenését, de élettartamát is. Egyszerű: minél több kávét iszik, annál gyakrabban kell a karbantartást elvégeznie.
2. Tisztítás minden használat után
Igen, egyes részek gondozást igényelnek minden lefőzött kávé után. Ez a szabály a kávéfőző minden olyan alkatrészére vonatkozik, amely tejjel érintkezik. Akár kézi fúvókával, akár automatikus habosítóval, a kávéfőzőt minden cappuccino vagy tejeskávé után meg kell tisztítani.
Szobahőmérsékleten vagy magasabb hőmérsékleten a tej fénysebességgel romlik. A kiszáradt és a fúvókában felejtett tejcseppek kellemetlen szagot és ízt okozhatnak. És amint azt bizonyára már tudja, a romlott tej az emésztőrendszerének sem tesz jót. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni ezeknek a részeknek a tisztán tartására. A legtöbb esetben elegendő egy nedves ruhával való enyhe dörzsölés, vagy egy meleg víz alatti öblítés. Azonban időnként (legalább havonta egyszer) szét kell szerelni a habosító rendszert, és alapos gondozásnak kell alávetni. Ez nagymértékben függ a naponta elfogyasztott tejitalok számától.
3. Tisztítás egy-két hetente
Tudja, hogy minden automata kávéfőzőben van egy rész, amelyet főzési egységnek neveznek? A főzőegység az automata kávégépek szíve, ezért nem szabad megfeledkezni róla.
Az automata kávéfőzőket a főzőegység típusa szerint két csoportra lehet osztani:
1. kivehető főzőegységgel ellátott kávégépek
2. beépített főzőegységgel rendelkező kávégépek
A főzőegységet legalább egy-két hetente meg kell tisztítani. A kivehető egységgel rendelkező modellek esetében az utasításoknak megfelelően vegye ki a kávéfőzőből, és langyos vízzel alaposan öblítse le. Ne használjon tisztítószert vagy forró vizet. Ezek szivárgást és a kávéfőző nem megfelelő működését okozhatják.
A beépített egységgel rendelkező modellek általában tisztító programot kínálnak a kávéfőző ezen részére. Ebben az esetben követnie kell az utasításokat. Mindkét esetben, időnként az eljárás megkíván némi tisztító tablettát. Ezért a főzőzegység tisztítására szolgáló tabletták nem hiányozhatnak konyhájából. Még ebben az esetben is nagyon ügyeljen a helyes eljárásra és a gyártó utasításainak betartására. Így elkerülheti a kávéfőző nem kívánt károsodását.
4. Tisztítás havonta egyszer
Az utolsó, ám ugyanilyen fontos szabály a kávéfőző csöveinek vízkőtől és lerakódásoktól való megtisztítása. A csöveket egy kávégép vérkeringéséhez lehetne hasonlítani. Segítségükkel lesz ellátva vízzel a többi szerv. A víz azonban sok oldott anyagot tartalmaz, amelyek fokozatosan leülepednek a csövek falán. Az üledék csökkenti az áteresztőképességet és befolyásolja a kávé ízét.
A túl sok kalcium semlegesítheti az eszpresszó gyümölcsösségét és savasságát. A vízkő oldásának időtartama a víz természetes keménységétől függ. Az otthonában lévő víz összetételéről megbizonyosodhat az adott város vízszolgáltatójának weboldalán. A második lehetőség a keménység mérése manuálisan, az erre a célra szolgáló cseppekkel. Nagyon kemény víz esetén, legalább havonta egyszer távolítsa el a vízkövet. Ha lágy vízzel táplálja a kávéfőzőt, valószínűleg elegendő két-három havonta a vízkőoldás.
Tipp: Víztisztítóval és vízlágyítóval meghosszabbíthatja a kávéfőzőgép vízkőmentesítésének időtartamát. Egy filter vagy lágyító csökkenti a víz keménységét még azelőtt, hogy az a kávéfőző belsejébe kerülne. A tisztított víz édesebb és gyümölcsösebb kávét is eredményezhet.
Ajándékozza meg kávéfőzőjét egy megfelelő wellnessel.
További cikkek az "automata kávéfőző" sorozatunkból