Hogyan válasszuk ki a megfelelő automata kávéfőzőt?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 02.04.2024
Hogyan válasszuk ki a megfelelő automata kávéfőzőt?

Ízletes kávé néhány másodperc alatt egyetlen gombnyomással. Pontosan ezt kínálja az automata kávéfőzőnek nevezett gép. Óriási fejlődésen mentek keresztül ezek az okos gépek, amelyek a kávékészítés során szinte minden munkát elvégeznek Ön helyett. Ma már kiváló kávét tudnak készíteni, valamint újabb és újabb technológiai vívmányokkal képesek elvarázsolni bennünket. De hogyan válasszuk ki a megfelelő automata kávéfőzőt?

Az automatákat számos jól ismert és kevésbé ismert márka gyártja. Mindegyikük több különböző modellt kínál, számos funkcióval, modullal és képességgel. Tovább rontja a helyzetet, hogy a technológia rakéta sebességgel halad előre, és a modellek gyakran kapnak új „arculatfrissítést”. Honnan kéne érteni mindehhez? Az otthoni vagy irodai automata kávéfőző kiválasztása valóban kimerítő és frusztráló lehet. Ezért több olyan szempontot is összeállítottunk Önnek, amelyeket figyelmébe ajánlunk a vásárlást megelőzően.

1. Ár

Sajnos semmi sem korlátoz bennünket jobban az automata kávéfőző vásárlásakor, mint a költségek. Ma általában több tízezertől akár több százezer forintig terjednek az árak. Teljesen Önön múlik, hogy költségvetésének mekkora részét szabadítja fel a kávéfőzőre. A pénzt, amit befektet a gépbe, így vagy úgy idővel vissza fogja hozni. A kávé, amit elkészít Önnek, egyszerűen olcsóbb lesz, mint a kávéházi kávé.

Az emelkedő árak mellett magasabb minőségi kidolgozásra, tartósabb anyagokra, intelligensebb funkciókra és technológiákra számíthat. Mindig vegye figyelembe, hogy a kávéfőző mely tulajdonságai igazán fontosak az Ön számára. Ez megóvja Önt a felesleges kiadásoktól egy olyan technológiáért, amelyet nem fog kihasználni. Nem iszik tejitalt? Felesleges beruházni egy drágább kávéfőzőbe, fejlettebb tejhabosító rendszerrel, ha Ön nem használja ki. Minden modell esetében vegye figyelembe az előnyöket és hátrányokat, majd hasonlítsa össze őket az áruk alapján.

pexels-cottonbro-studio-59901442. Hány embert fog kiszolgálni a kávéfőző?

Gépet keres otthonra vagy a munkahelyére? Az automata kávéfőző által kiszolgált személyek száma nagyon fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia. Csak önmagának vagy esetleg a párjának veszi? Egy kisebb kávé- vagy víztartállyal és alacsonyabb teljesítménnyel rendelkező gép elegendő. Így az Ön számára megfelelő funkciókra összpontosíthat. Ha a lehető legjobb eszpresszó elérése a cél, fektessen be egy jobb minőségű extrakciós rendszerrel rendelkező kávéfőzőgépbe. A lehető leglágyabb cappuccinót szeretné? Vessen egy pillantást a legújabb habosítási technológiákra.

Többen vannak a családban vagy a munkahelyén? Valószínűleg nagyobb gépre lesz szüksége, nagyobb kapacitással a kávé és a víz tárolására. Végtére is, ki akar majd minden alkalommal kávét szórni, és friss vízzel telíteni a tartályt? Ebben az esetben szüksége lesz a legsokoldalúbb kávéfőzőre, italok széles választékával, amelyeket képes lesz elkészíteni. Ezenkívül az automaták manapság gyakran tartalmaznak intelligens funkciókat és érintőképernyőket.

Nem ritka, hogy egy kávéfőző a háztartás vagy az iroda több tagja számára kínál személyes profil létrehozását. Ebben az esetben lehetővé teszi a paraméterek és receptek módosítását a felhasználói beállításokban anélkül, hogy módosítaná kollégája italát. Egy ilyen funkció sok háztartást vagy irodát menthet meg a kávévitáktól. És ha az Ön és kollégái, esetleg szerettei véleménye nem egyezik a választott kávéról, vannak olyan kávéfőzők, amelyek két külön kávétartállyal rendelkeznek. Ennek köszönhetően az egyiket egy konzervatívabb, a másikat egy merészebb kávéval tudja majd megtölteni.

3. Kivitelezés és alapanyagok

Sokunk számára az egyik legfontosabb tulajdonság a megjelenés. A tervezés azonban nem csak a kávéfőző megjelenéséről szól. Olyan praktikus jellemzőket is tartalmaz, mint például a méret. Van egy kis konyhája és egy még kisebb helye kávésaroknak? Ügyeljen arra, hogy ne egy óriást vásároljon.

És mi a helyzet a kávéfőző borítására használt anyagokkal? Ezek jelentősen befolyásolhatják az ujjlenyomatok, szennyeződések vagy esetleg por letörlésével töltött időt. Ebben az esetben boldogabb megoldás a matt és könnyű anyagok kiválasztása. Gyakorlatiasabban gondolkodik, vagy egyszerűen csak azt szeretné tudni, hogy a kávéfőző befér-e a konyhájába? A kialakítása mindkét esetben a döntésének szerves részét képezi.

pexels-vlada-karpovich-40504634. Tejjel vagy tej nélkül?

Ebben a cikkben már regisztrálhatta a tej és a habzás szavakat. Az egyes márkák és modellek habosítási rendszerei jelentősen eltérhetnek egymástól. Míg az egyik modell a tejitalok elkészítésében jeleskedik, egy másik észrevehetően lemarad. Ezért nagyon fontos annak eldöntése, hogy általában hány tejes italt iszik, és milyen tejet használ az elkészítéséhez.

Ha különösen szereti a cappuccinót vagy más tejitalokat, akkor érdemes beruházni egy fejlett habosító rendszerrel rendelkező gépbe. A beruházott összeg ráadásul megmutatkozik a tejhab minőségibb szerkezetében és az elkészített tejitalok szélesebb választékában is. Legyen különösen óvatos, ha az alternatív tejeket részesíti előnyben. A növényi tejekhez jó minőségű habosítás szükséges, amivel nem minden gép képes megbirkózni.

A másik oldalon, ha alig használ tejet a kávéjába, nem kell beruháznia egy ilyen gépbe. Elég lesz egy kis kézi fúvóka, amelyen alkalmanként tejet habosíthat a vendégeknek. Inkább az egyenletesebb és pontosabb eszpresszófőzést célzó technológiákra összpontosítson.

5. Intelligens vagy old school?

Az okoskütyük rajongóinak táborát gyarapítja, vagy inkább az analóg klasszikusokban hisz? Az olcsóbb árkategóriába tartozó automata kávéfőzők többnyire analóg gombokra és old school beállításokra támaszkodnak. Ennek egyáltalán nem kell ártalmasnak lennie. Ügyeljen azonban arra, hogy a kávéfőző lehetővé tegye a legfontosabb paraméterek megváltoztatását.

Egy új kávé receptjének beállításakor megtalálja az őrlés durvaságát, a felhasznált kávé mennyiségét és az extrakció során felhasznált víznek a beállítását. Ezekkel a paraméterekkel a legtöbbet hozhatja ki kávéjából akármelyik automata kávéfőzővel. A drágább és újabb modellek viszont sokszor érintőképernyővel, intelligens funkciókkal vagy okostelefonhoz való csatlakozás lehetőségével is rendelkeznek. Mindez hasznos eszközzé válhat, de csak akkor, ha megfelelő kezekbe kerül. Ezért fontolja meg, hogy a fejlett intelligencia világába szeretne-e bemerészkedni, vagy elegendő egy olcsóbb, de jó analóg.

pexels-dominika-roseclay-9129016. Milyen kávét szór bele?

Alapvető kérdés, amelyre egyszerű a válasz. Az automata kávéfőzők minősége észrevehetően fejlődött az évek során. A megfelelő beállítás segítségével bátran megbirkóznak a jobb minőségű, modern pörkölésű kávékkal. Például a COFFEEIN kávépörkölőnk termékeivel. Túlpörkölt, szupermarketekből származó kávékat szórni a gépekbe már a múlté. Kezdje el kényeztetni ízlelőbimbóit minőségi kávékkal.

Kínálatunkból mindenképp az ITALY espresso keveréket ajánljuk kezdésnek, és próbálja ki a Brazíliát és a Dominikai Köztársaságot is. Ezek mind kínálatunk TOP kávéi, és garantáltan egyetlen egy sem fog csalódást okozni.

7. Milyen konkrét kávéfőzőket ajánlunk?

Személyes tapasztalataink a Saeco, Delonghi és Jura kávégépekkel vannak. A választásnál figyelembe kell venni a fent említett szempontokat, majd csak a szimpátia alapján dönteni. Ha egy olcsó és egyszerű kávéfőzőt kéne választanunk, amely jó kávét készít, akkor a De Longhi Magnificát választanánk. 120.000 forintért remek ár/minőség arány.

 

További cikkek az "automata kávéfőző" sorozatunkból