Fedezze fel a Dalgonat, az új kávéslágert

Ha eltölt egy kis időt a közösségi médián, valószínűleg észreveszi, hogy ezek a platformok arra ösztönzik az embereket, hogy mindenféle trendet kipróbáljanak az italok és ételek terén. Néhány ital az egyedi megjelenése és az otthoni elkészíthetősége miatt válik népszerűvé.
Dél-Koreában ez segített visszatérni a Dalgona Coffee nevű házi készítésű kávéitalhoz. Egyedi habos megjelenésének köszönhetően az ital népszerűvé vált az Instagramon és a TikTokon, a Dalgona kávéreceptek pedig több mint nyolcmillió keresést generálnak a Googlen.
Olvassa el, honnan származik ez az ital, mitől különleges, és hogyan reagál rá a specialty kávéipar.
Ki találta fel a Dalgona kávét?
Bár a Dalgona kávé népszerűsége megnőtt, más országokban, például Makaón és Indiában már évek óta élvezik, ahol Phenti Hui kávé, tejszínes kávé vagy indiai stílusú cappuccino néven ismert. A neve állítólag onnan ered, hogy az ital tetején lévő felvert hab állaga egy népszerű dél-koreai édességre, a Dalgonára hasonlít. Ez egy méz alapú édesség, amelyet cukorból, olajból és sütőporból készítenek.
A Dalgona kávé és az indiai elődje közötti legfontosabb különbség a két ital elkészítésének sorrendje. A Phenti Hui kávét úgy készítik, hogy egyenlő arányban kávét, cukrot és forró vizet kevernek egy tálban, amíg a keverék fel nem oldódik és könnyű hab képződik. Miután elkészült, fokozatosan adnak hozzá több vizet, amíg megfelelő mennyiségű hab nem képződik. A habot ezután egy csészébe teszik, majd forró vízzel és tejjel felöntik.
A Dalgona kávé esetében egy habos keveréket öntenek egy hideg tejjel és jégkockákkal teli pohárba, hogy vonzó, többrétegű hatást érjenek el. Egyéb elkészítési lehetőségek közé tartozik a hab felvitele ízesített tejre, a hab ízesítése és színezése vagy alkohol hozzáadása.
James Hoffmann szerint a Dalgona kávéhab sűrű, hosszan tartó tulajdonságai az instant kávéban található melanoidin vegyületeknek köszönhetők (ezek felelősek az eszpresszó krémességéért is). Az instant kávé viszkózus és tömény cukor-víz oldattal való kombinálásával a hab jobban megtartja alakját, intenzív habverése pedig finom légbuborékokat hoz létre, amelyek lehetővé teszik, hogy az ital felszínén lebegjen anélkül, hogy eltűnne.
Mit gondolnak a kávészakértők?
A Dalgona kávéval kapcsolatos vélemények megoszlanak. Egyesek szerint inspirációként szolgálhat más kávéitalokhoz.
Vanessa Lee (a hongkongi Forbidden Bean tanácsadója) szerint a Dalgona kávé megér egy próbát, és nagyszerű inspirációt jelent a baristák számára, akik felfedezhetik a kávé különböző textúráit (ahelyett, hogy folyamatosan a tejjel vagy a sziruppal játszadoznának). Ugyanakkor jó példa arra, hogy a piac jobban reagál egy Instagram-italra, mint egy ízletes kávéitalra egy kávézóban. Ez egy olyan tanulság, amelyet minden kávézó-tulajdonosnak és baristának szem előtt kell tartania.
Mások úgy vélik, hogy az italban felhasznált összetevők befolyásolhatják annak minőségét. James Hoffmann a Dalgona kávéról szóló videójában azt állítja, hogy az ital vonzerejének nagy része az egyszerűségében rejlik. Figyelmeztet, hogy ez csak egy elkészítési módszer, amit készítünk belőle, csak annyira lehet jó, mint amit beleteszünk.
A DALGONA KÁVÉ EGY KÜLÖNLEGES VÁLTOZATÁNAK KÉSZÍTÉSE
Ahogy a Dalgona kávé egyre népszerűbb a kávéfogyasztók körében világszerte, természetes, hogy a specialty kávéipar is kíváncsi lesz arra, hogy reprodukálható-e különleges kávé felhasználásával. Ez azonban kihívást jelent.
Bár az eszpresszó a legegyszerűbb megoldásnak tűnhet, James Hoffman azzal érvel, hogy a hagyományos eszpresszó továbbra is túl híg lesz, és ha hővel próbáljuk hígítani, mellékízek szabadulhatnak fel az extrakció során. Bár a kamrás vákuumban történő eszpresszókészítés csökkentené a térfogatát, fennállna a veszélye annak, hogy az eszpresszó aromás ízeinek egy része elveszik.
A Space Roastery egy Yogyakartában, Indonéziában található kávépörkölő, ahol az ital egy olyan változatát alkották meg, amely egy rész frissen őrölt pörkölt kávé és két rész forró víz AeroPressben történő főzését jelenti. Ezután ezt a keveréket cukorral összekeverik egy üveg vízben, és tíz percig erőteljesen rázzák, hogy a Dalgonáéhoz hasonló habot kapjanak.
A Pour & Twist, egy új-zélandi kávézó, hasonló módszert alkalmaz. Azt javasolják, hogy finomra őrölt, enyhén pörkölt, egyedi eredetű kávét és vizet adjunk az AeroPresshez. Külön keverjük össze a juharszirupot és a hideg friss tejszínt, majd kanalanként adjuk hozzá a kávékeveréket, amíg a kávéban lévő savak el nem válnak egymástól. Bár az eredmény kétségtelenül kiváló, figyelmeztetnek, hogy gazdag íze miatt nem alkalmas mindennapi fogyasztásra.
Úgy tűnik, hogy a manuális főzés megközelítheti a Dalgona kávéét, de a kapott habnak hiányozhat az instant kávé fényes textúrája és merevsége.
A Dalgona kávé népszerűségét övező körülmények egyedülállóak, így a jövőbeni sikere a kávépiacon még várat magára.
Bár a legjobb instant kávéból elkészíteni, és nem sok teret enged a különleges kávékkal való kísérletezésnek, mégis egy kreatív módja annak, hogy fenntartsuk a kávéfogyasztók érdeklődését, amikor valamilyen oknál fogva nem lehetséges ellátogatni egy helyi kávézóba vagy pörkölőbe.
Nem ajánljuk a napi filtereskávét vagy eszpresszót a Dalgona kávéra cserélni, ehelyett inkább egy szórakoztató receptként tekintsen rá, amit kipróbálhat a szabadidejében.
Forrás: https://perfectdailygrind.com/2020/04/exploring-the-dalgona-coffee-craze/