Van-e helye az olívaolajjal készült kávénak a specialty kávék között?

Pál András - foto Pál András Különböző kávék elkészítése 06.05.2025
Van-e helye az olívaolajjal készült kávénak a specialty kávék között?

Akár új főzési módszerekről, akár egyedi összetevőkről van szó, egyre több kávézó készít különlegesen elkészített italokat, hogy kitűnjön a tömegből.

Az egyik legújabb példa az olívaolajos kávé, amelyet a Starbucks tett népszerűvé. A meleg és hideg kávéitalok választékát a Partanna extra szűz olívaolaj egészíti ki.

Sok kiváló minőségű olívaolaj finom és egyedi ízű, amely gyakran hasonlít a specialty kávék ízjegyeihez, és kiegészítheti azokat. Ráadásul az olívaolaj hozzáadása még az ital állagát is javíthatja. Azonban ezt körültekintően kell tennünk a legjobb eredmény elérése érdekében.

Szóval, az olívaolajjal készült kávé csak egy múló divat, vagy van helye a specialty kávézókban? 

2Mi az az olajos kávé?

Mielőtt belemerülnénk az olívaolajos kávé felfedezésébe, fontos megérteni a specialty kávé és a kiváló minőségű olívaolaj közötti párhuzamokat.

Először is, ezek olyan jelentős mezőgazdasági termékek, amelyek gondos és szakszerű termelést, betakarítást és betakarítás utáni eljárásokat igényelnek. Ezenkívül a kávé és az olívaolaj szigorú minőségellenőrzési intézkedéseknek, valamint érzékszervi értékeléseknek van kitéve az aromák és ízek azonosítása érdekében.

Az olívaolaj minősége nagyban változhat, a törköly olajoktól az extra szűz olívaolajokig. Ezenkívül az íz tekintetében sok hasonlóság van a specialty kávé és az olívaolaj között. Például a Nemzetközi Olívatanács szerint négy fő aromaprofil létezik:

- Intenzív zöld gyümölcs

- Közepesen zöld gyümölcsösség

- Enyhén zöld gyümölcs

- Érett gyümölcs

Az összehasonlítások ellenére az olívaolaj kávéhoz való hozzáadása viszonylag új koncepció. Azonban más hasonló italok, leginkább a vajas kávé, már egy ideje népszerűek.

Az olívaolaj régóta jelentős összetevője a péksüteményeknek és más édes ételeknek bizonyos kultúrákban, mint például a hagyományos mediterrán sütemények és a fagylalt.

 

Ki találta fel ezt az italt?

A Starbucks volt valószínűleg az első kávémárka, amely sikeresen piacra dobott olívaolajjal készült kávéitalokat, amelyek mindegyike zabtejet tartalmazott. Az Oleato italcsalád magában foglalja az Oleato Caffé Latte-t, a jeges eszpresszót és a Golden Penam-ot, valamint számos más, a Starbucks Reserve saját italát, amelyek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban, Japánban, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Kuvaitban található egyes üzletekben kaphatók.

Howard Schultz, a cég korábbi vezérigazgatója szicíliai útja során talált ihletet az Oleato italok kifejlesztéséhez, ahol szokás minden nap egy teáskanál olívaolajat inni.

Miután kávéhoz adta, Schultz azt mondta: „Váratlan, bársonyos, vajas ízt hozott létre, amely fokozta a kávé ízét, és gyönyörűen megmaradt a szájpadláson.”

A Starbucks azonban nem volt az első cég, amely olívaolajjal készített kávét, 2022-ben a Golden Brown Coffee kifejlesztett egy kávéitalt növényi tejjel és olívaolajjal.

Az olívaolaj zsírforrás, ezért hozzáadták a növényi alapú tejhez, hogy utánozzák a tehéntejet.

A kávé és az olívaolaj az olasz kultúra fontos részét képezi, így a kettő kombinációja felkelti az emberek figyelmét, vagy akár meglepetten felvonják a szemöldöküket.

3HOGYAN ADJUNK OLAJAT A KÁVÉHOZ

Bár olívaolajat adhatunk mind a forró, mind a hideg kávéitalokhoz, a legjobb eredményt akkor érjük el, ha a tejet olívaolajjal pároljuk. Ez segít abban, hogy az olaj és a tej a lehető legjobban emulgálódjon, így nem válnak szét.

https://youtu.be/-2cwmkSKi-E

Az íz és az állag megfelelő egyensúlyának eléréséhez ajánlott körülbelül egy evőkanál olívaolajat adni a választott tejhez. Mivel a tehéntej magas zsírtartalmú, a legjobb, ha kevesebb zsírt tartalmazó tejet használunk, például sovány tehéntejet vagy zabtejet.

Azonban elengedhetetlen, hogy mindig kiváló minőségű olívaolajat használjunk, különben az ital keserű vagy fanyar ízű lehet.

Akárcsak a kávénál, itt is minden az alapanyagok minőségén múlik. Prémium minőségű, hidegen sajtolt olívaolajat kell használni, amely friss és csípős ízű. Az olcsó, gyenge minőségű olívaolajjal a szupermarketből kellemetlen ízű lehet a végeredmény.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy milyen típusú kávét kombináljunk olívaolajjal. Az erősebb kávé versenyre kelhet az olívaolaj földes, gyógynövényes ízeivel. Például egy közepesen pörkölt eszpresszókeverék, amely csokoládés brazil és édes kolumbiai kávét tartalmaz, megfelelő kávénak bizonyulhat. Bármely kávé, amelynek jó a teste és csokoládésabb az íze, jó kiindulópont. Ugyanakkor mindig kísérletezzünk a különböző kávéfajtákkal!

4Csak egy divathóbort vagy egy lehetséges jellegzetes ital?

A specialty kávé az évek során számos különböző ízkombinációt és jellegzetes italt vezetett be. Ezek közé tartozik az eszpresszó tonik és a sütőtökös fűszeres latte. Az azonban még nem biztos, hogy ugyanez elmondható-e az olajos kávéról is.

Míg a minőségi olívaolaj édes, gyümölcsös és gyógynövényes ízű lehet, a legtöbb ember csak a sós ételekkel társítja. Ennek megfelelően eltarthat egy ideig, mire az olívaolajos kávéitalok népszerűbbé válnak.

A Starbucks eddig még nem jelentette be, mennyire volt sikeres az Oleato itala. De mivel ezek az italok továbbra is csak néhány ország kiválasztott üzleteiben kaphatók, ez azt jelentheti, hogy az eladások viszonylag alacsonyak maradnak.

Ezenkívül egyesek gyomorproblémákra panaszkodnak az olívaolajos kávé fogyasztása után. Ez az italok magasabb zsírtartalmának, valamint annak a ténynek tudható be, hogy a koffein stimuláló, míg az olívaolaj nyugtató hatású, így mindkettő fogyasztása egyes esetekben gyomorgörcsöket és fájdalmat okozhat.

 

Olívaolaj használata a Barista Világbajnokságon

Sok versenyző egyedi és szokatlan alapanyagokat használ a világbajnokságon – különösen a jellegzetes italfordulóban. Lehetséges, hogy az elkövetkező években egyre több barista fog olívaolajat használni a rutinjában.

A vonzereje elsősorban abban rejlik, hogy ez egy új összetevő, amelyet a kávéhoz adhatnak. A különféle szirupok és tejek végtelen variációi után, amelyeket az egyedi italok készítéséhez használnak, az olívaolaj vonzóbb választás.

Az olívaolajjal készült kávé iránt mindenképpen van némi érdeklődés. A szokatlan, de egymást kiegészítő ízek, valamint a simább és selymesebb textúra kialakítása vonzó lehet mind a baristák, mind a fogyasztók számára.

Azonban csak az idő fogja megmondani, hogy mennyire lesz népszerű az olívaolajos kávé hosszú távon.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2023/08/olive-oil-specialty-coffee/