Minden, amit a kávéról tudni kéne

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 16.04.2024
Minden, amit a kávéról tudni kéne

A kávé ma az egyik legnépszerűbb ital. Idősek és fiatalok isszák, aki pedig nem szereti, az talán még nem kóstolt igazán jó minőségűt. A kávé az ízek széles skáláját kínálja. A keserűség és az édesség, a gyümölcsösség vagy a savanyúság kedvelői is megtalálják a kedvükre valót. Egy csodaital, amely a jövőben még nagyobb növekedést is átélhet.

Annak ellenére, hogy a kávé annyira népszerű, sok kávéfogyasztó nagyon kevés információval rendelkezik róla. A múltban nem sokat írtak róla, és főként koffeinforrásként tekintettek rá. Ez a felfogás azonban bizonyos mértékig már a múlté. Ma már az egyedi íze miatt is isszuk a kávét, valamint a különböző elkészítési módokkal való kísérletezés végtelen tere miatt is.

Számos olyan tényt és érdekességet kínálunk a kávéval kapcsolatban, amelyekről talán még nem tud.

TUT2-951A kávé gyümölcs

A kávéfa termései a mi cseresznyénkre emlékeztetnek. A különbség az, hogy a mi cseresznyénkben egy mag van, de a kávécseresznyében kettő - egymással szemben fekszenek, és ezért az egyik felük lapított. A kávécseresznye magjai a speciális állomásokon végzett feldolgozásnak köszönhetően zöld kávébabokká alakulnak, amelyek aztán megérkeznek a pörkölőkbe.

Mivel a kávé gyümölcs, természetesen magában hordoz egy bizonyos mennyiségű gyümölcsösséget vagy savasságot. A zöld babban sok ilyen íztulajdonság van, de ezek a pörkölés során eltűnhetnek. Ha a kávét kellően hosszan és magas hőmérsékleten pörkölik, akkor a gyümölcsösség és a savasság eltűnik, és a keserűség kerül előtérbe. Korábban a sötétre pörkölt kávé volt a divat, manapság azonban egyre népszerűbb a világos pörkölés.

A sötétebb pörkölésű kávék eszpresszókávé vagy tejes kávéitalok készítésére alkalmasak, a világosabban pörkölt kávék pedig filteres kávé készítésére.

_DSF3719Két világ: átlagos és specialty kávé

Az alapvető besorolás: átlagos bolti kávé és kézműves, ún. „specialty” kávé. Az átlagos kávé lényegében minden, amit a szupermarketek polcain talál. Ennél a kávénál főként a mennyiségi előállítás az ami számít, amelynél az eredetet nem ismerjük. Ez azt jelenti, hogy a brazil Cerrado Mineiro régióban, a kolumbiai Huilában vagy az indiai Karnatakában is termeszthették, de végül úgyis egy nagy kupac kávéba került a világ minden tájáról. A bolti kávé esetében nem foglalkoznak azzal, hogy hogyan dolgozták fel, és milyen fajtáról van szó. A kávé itt leginkább arabicára és robustára oszlik, de néhány nagy márka ezt sem említi meg.

A specialty kávé világa ezzel szemben a lehető legnagyobb átláthatóságra és nyomon követhetőségre törekszik. Amellett, hogy arabica vagy robusta, szeretnénk tudni a konkrét fajtát is (Caturra, Geisha, Mundo Novo stb.), tudni, hogy mely országból származik, a feldolgozás módját, a termesztési régiót és gazdaságot, a feldolgozóállomás nevét és sok egyéb információt is. Sőt, nem szeretnénk, ha egy ilyen kivételes, minőségi kávét összekevernének egy másik, eltérő karakterű kávéval, mielőtt befutna a pörkölőnkbe. A kávé minősítésének egyik feltétele, hogy legalább 80 SCA pontot kapjon a szakmai zsűritől. A COFFEEIN kávépörkölő csak ilyen kávékkal dolgozik.

CIN_8179A kávécseresznye kézi betakarítása jobb, mint a gépi betakarítás

A kávénál talán meglepően fontos a betakarítás módja. A szedésnek két alapvető módja van: a mechanikus, amikor az egész kávénövényt egyszerre átfésülik gépek segítségével, és a kézi, amikor a szüretelő maga szedi le a cseresznyét a kávénövényről. Természetesen a gépi betakarítás hatékonyabb, gyorsabb és ezért olcsóbb is, de van egy nagy hátránya. Mivel a kávécseresznye nem egyszerre érik, így éretten, részben éretten, éretlenen és túléretten szüretelik. És még ha a gazdálkodók vagy a feldolgozók megpróbálják a drága gépek segítségével kiválogatni, az sosem lehet tökéletes. Ráadásul így még az éretlen cseresznye magját is el kell adni, amelyek gyengébb minőségű kávékba kerülnek, vagy instant kávé lesz belőlük.

A kézi betakarítás viszont sokkal nehezebb és lassabb, így drágább is. A szedőknek a szüretelési szezonban többször is vissza kell térniük a sáros, meredek ültetvényre, komoly küzdelmek árán. Azonban csak az érett cseresznyét szedik, amely szinte azonnal, tökéletesen válogatható. A legjobb minőségű kávé kiválasztásának egyetlen módja a kézi betakarítás. Talál-e információt a begyűjtés módjáról az éppen fogyasztott kávéjának csomagolásán?

_DSF2792Csak a friss kávé nyújt maximális ízt

Bármilyen gyümölcsöt vásárol, azt frissen szeretné fogyasztani. Egyszerűen olyankor a legjobb. Ez két különböző módon is vonatkozik a kávéra. Először is meg kell keresnie az utolsó betakarításból származó kávét. Sajnos a szomorú valóság az, hogy a hétköznapi boltokban/szupermarketekben gyakran a már több éves kávék találhatók meg. Az ismert márkák természetesen erről nem tájékoztatnak.

A frissességgel kapcsolatos második téma a pörkölés dátuma. A kávé a pörköléstől számított első két hétben a legjobb, és két-három hónapig tartja meg maximális ízét és illatát. Aztán a minőség természetesen hanyatlik. Kávé vásárlásakor mindig tudnia kell a pörkölés dátumát. Ha nem találja kedvenc kávéja csomagolásán, próbálja meg átgondolni, hogy ez miért van így.

Valószínűleg egy gyengébb minőségű kávéról van szó, amelyet gigantikus mennyiségben pörköltek, és általában hónapokig áll a különböző raktárakban. A gyártó nem tudja garantálni a kellően gyors forgalmazást, és a vásárlók gyakran kapnak olyan állott kávét, amely az ízek kicsúcsosodását már rég maga mögött hagyta. A COFFEEIN kávépörkölőnél nagy figyelmet fordítunk erre a témára, és teljesen frissen, pörkölés után küldjük a kávét. Aztán Önön múlik, hogy mikor fogyasztja.

_DSF4206Az olajos kávé se nem ízletes, se nem egészséges

Előfordult már Önnel, hogy kinyitott egy csomag kávét, és fényes, zsíros, olajos babot talált benne? Valószínűleg igen, mivel ez nagyon gyakori jelenség, különösen a szupermarketek kávéinál. Azonban tudnia kell, hogy ez nem jó, nem kívánatos, nem kért és egyáltalán nem egészséges. Az olajok a pörkölés során a szemek felszínére emelkednek. Amikor olajos babot talál a csomagban, valószínűleg a kávé minden íztulajdonsága már a múlté, és a kávé keserű lesz. (Olajfoltok néhány szemen alkalmanként, még nem a világ vége.)

Az olajos és túlpörkölt kávé általában még egy megkülönböztető tulajdonsággal rendelkezik, szemcséi törékenyek. Ha gond nélkül összetör egy kávébabot az ujjai közt, ez annyit tesz, hogy a pörkölés során a szerkezete jelentősen megváltozott. Ez egy újabb jele annak, hogy a kávészem elégett. Ha más ételekhez hasonlítjuk, akkor a pirítóst sem akarjuk teljesen feketén enni, és a szafaládét sem sütjük addig, amíg meg nem szenesedik. Miért tűrjük még mindig az ilyesmit a kávénál?

pexels-madison-inouye-211486Az olasz kávé jelensége

Bizonyára sokszor találkozott már elárusítóval, aki eladás céljából hivatkozott az olasz divatra, olasz fagylaltra vagy olasz pizzára. Ez a csábítás működik az olasz kávéval is. Tudta, hogy Olaszországban nem termesztenek kávét? Még csak Európában sem termesztik, sehol az egész kontinensen. A probléma az, hogy a kávé egyáltalán nem bírja a fagyot, és a nulla körüli vagy éppen alatti hőmérséklet megöli.

De térjünk vissza az olasz kávéhoz. Az olasz kávét, mint kifejezést általában a sötétebb pörkölés jellemzi. Mondhatni egy régimódi kávéról van szó, gyümölcsösség, savasság nélkül, és sokszor nem is a legjobb minőségű babból készül. Ha magyar kávézókban vagy bárokban olasz kávét talál, az szinte biztosan csak bolti/átlagos kávé. A COFFEEIN-nél tisztában vagyunk azzal, hogy az olasz kávénak történelme van régiónkban, és a sötétebb pörkölések kedvelői számára kifejlesztettük és lepörköltük az ITALY eszpresszókeveréket. Eredete nyomon követhető, jó minőségű szemes kávéból áll, és ami a legfontosabb, a kávé nem túlpörkölt, zsíros vagy olajos.

456_1_coffeein-italy-espresso-zmes-200-g-zrnkova-kava_1599214412Hogyan működik a koffein?

A koffein működése nagyon érdekes téma, és a szakértők valószínűleg egy egész könyvet tudnának írni róla. Leegyszerűsítve a következőképpen fogható fel: az agy neuronjai a nap folyamán adenozin nevű anyagot bocsátanak ki. Minél több szabadul fel, annál fáradtabbnak érezzük magunkat. Idegrendszerünk speciális receptorok segítségével figyeli az adenozin mennyiségét, és amikor egyre több adenozin halad át rajtuk, álmosnak érezzük magunkat.

Csakhogy a koffein titokban eljátsza az adenozin szerepét, és átveszi a helyét. Ugyanolyan méretű és formájú, az A1 receptorhoz kapcsolódik és ott lehorgonyozik, így az adenozin már nem tud eljutni erre a helyre. Ezért a szervezet csak a koffeint érzékeli, így az adenozin, ami a fokozott fáradtságra utalna, már nem jut szóhoz. Nos, amikor az adenozin receptorok foglaltak, az olyan neurotranszmitterek, mint a dopamin és a glutamin, teljes mértékben megjelenhetnek. Tehát a szervezet egyfajta bulit él át, amíg a koffein le nem bomlik.

 

A koffein mennyisége a kávéban

Gondolkodott már azon, hogy mennyi koffein van a kávéjában? Természetesen laboratóriumban is meg lehetne mérni, de nem lehet egységesen meghatározni. Ennek az az oka, hogy sok különböző tényező van, amelyek közül a legfontosabbak a kávék egyes fajtái közötti különbségek. Az Arabica kétszer-háromszor kevesebb koffeint tartalmaz, mint a robusta, ezért, ha koffeinbombára vágyik, keresse a robustát. A probléma azonban az, hogy a robusta alapvetően nem kínál érdekes ízjegyeket, és íze földes vagy keserű.

A koffein mennyiségének különbségéről az ital elkészítése és mérete is gondoskodik. Ha a kávé hosszú ideig érintkezik magas hőmérsékletű és ugyanakkor nagy nyomású forró vízzel, több különböző anyagot tudunk kivonni a babból és több koffeint is. Például, ha 10 gramm arabicából készítenek eszpresszót, és 30 milliliter italt vonnak ki 25 másodperc alatt, akkor természetesen kevesebb koffeint fog tartalmazni, mint az ugyanekkora mennyiségű robustából származó 50 másodperc alatt kivont 60 milliliter folyadék.

Egy átlagos Arabicaból készült eszpresszó körülbelül 40 milligramm koffeint tartalmaz. Az átlag felnőttek esetében a 300 milligrammnyi bevitt koffeinmennyiséget tekintik felső határnak. Összességében több eszpresszót is fogyaszthat. Azonban ez is egyéntől függ, hisz sok más tényező is bekerül az egyenletbe. Hiszen a koffein tolerancia különbözik egy 100 kilogrammos és egy 50 kilogrammos ember esetében.

 

Ha ezt a cikket olvasva gusztust kapott a kávéra, látogasson el a www.coffeein.hu weblapunkra, és válasszon frissen pörkölt kávéink közül.