Hogyan kezdjünk hozzá a specialty kávéhoz?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 22.02.2024
Hogyan kezdjünk hozzá a specialty kávéhoz?

A specialty kávék világa hatalmas és változatos. Amennyiben Ön arra az elhatározásra jutott, hogy belép e világba, valószínűleg össze lesz zavarodva. Weboldalunkon található kávéink a világ különböző pontjairól származnak. Egyes kifejezések, mint a nedves/mosott, natural/száraz, és a honey egy specialty kávéval ismerkedő egyén/ fogyasztó számára ismeretlen lehet. Csakúgy, mint a kávé erjedése is. A nagy választék és az ismeretlen szakkifejezések elsőre valóban ijesztőnek tűnhetnek. Cikkünk célja az, hogy átadjuk azokat az információkat, amelyeket mindenképpen tudni kell a specialty kávéról. 

 

De a jó kávéhoz kell egy drága kávéfőző, nem?

A legelterjedtebb mítosz, hogy ha jó kávét szeretnénk fogyasztani, ahhoz szükség lesz egy drága kávéfőzőre. Nagyszerű hírünk van. A világ minden tájáról ihat minőségi kávékat, 38 ezer forintos belépővel. A Hario V60 szűrőkkel 20.000 forintért és a Hario Skerton kézi kávédaráló 18.000 forintért megvásárolható. A hario helyett választhat aeropresst, french press-t vagy a moka kávéfőzők egyikét is a.k.a. kotyogós.

1Félek, hogy megvásárolom őket, de nem fogok érteni hozzájuk.

Tanult ember nem pottyan az égből. Mindannyian emlékszünk az első hókuszpókusz kísérleteinkre a "véhatvannal", ami után úgy éreztük magunkat, mint egy kémiahallgató. Ma ez sokunk kedvenc kávéfőzési módszere. Ha szeret olvasni, kávéról szóló blogunk fotós oktatóanyagokkal segíti Önt ezen az úton. Nem kell mást tennie, csupán rászánni egy kis időt, és megtapasztalhatja a kávéfőzés gyönyörű rituáléját, amely örömet csempész a mindennapokba.

2Rendben, és mi a helyzet a kávéválasztékkal? Nincs időm végigolvasni a teljes blogot és webet, hogy megértsem az összes összefüggést.

Leegyszerűsítjük, amennyire csak lehetséges. Ha Ön az eszpresszót és/vagy a különböző eszpresszó alapú italokat részesíti előnyben, akkor Önnek a sötét pörkölésű kávékat ajánljuk. Az alternatív kávékészítési módhoz pedig a világos pörkölésű kávét javasolnánk. Viszont a kifejezetten kesernyésebb/földesebb ízeket kedvelők számára, a sötét pörkölésű kávé úgyszintén remek választás az alternatív kávéfőzőkhöz is.

A első alkalommal történő választásnál nem fontos megfigyelni a kávé feldolgozási módját, sem az ízprofilját. Válassza ki az első kávéját igényei szerint, kövesse belső hangját. Miután kiválasztotta és megérkezett, készítsen egy finom csésze kávét és élvezze. Miközben ízlelgeti, tanulmányozza át a címkét, így majd megtudja, hogy milyen módszerrel lett feldolgozva az Ön által vásárolt kávé. Lehet az mosott, száraz, vagy akár egy gazdálkodó őrült kísérletének az eredménye. A címkét áttanulmányozva megannyi információra tehet szert, ugyanis a specialty kávék csomagolásán fel kell lennie tüntetve, hogy honnét származik, mely farmról, milyen t.f.magasságban termesztették, hogyan szüretelték,…

Ezután, hogy többet is megtudott az adott kávéról, így a következő kávéját tudatosabban fogja választani. Kipróbálhat egyet amely más országból és farmról származik, és más módszerrel dolgozták fel. Ily módon most összehasonlíthat két kávét egymással, és további ízeket fedezhet fel, amelyeket a kávé rejt magában. Lépésről lépésre, kortyról kortyra, kávéról kávéra tanul a kávék világáról.

3Egész életemben bolti kávét ittam. Olyan kávét akarok, amellyel biztosra megyek, és biztosan ízleni fog.

Ha Ön eszpresszót iszik és "klasszikus" kávéízre vágyik, akkor az ITALY és az ELITE keverékeket ajánljuk. A 100%-os arabikák közül mindenképpen a Brazíliát és a Dominikai Köztársaságot. Ha Ön kalandvágyó, és szeretne még több kávét megkóstolni a világ minden tájáról, a leggazdaságosabb választás egy Six Pack - America és a Four Pack - Blend kóstolócsomagok. Kínálatunkból így 10 féle kávét kóstolhat meg 14.870 forintért + kiszállítás.

4Ha Ön filteres kávét fogyaszt, nem mindegy mit választ, hiszen kínálatunkból minden filterkávé egyedi. A filteres kávék kínálatában minden egyes kávé érdekes és elbűvölő. Még a Sziget fesztivál felhozatala sem ilyen színes.