Rendkívül ritka kávéfajták: Hogyan emelkednek és halványulnak el

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 05.02.2024
Rendkívül ritka kávéfajták: Hogyan emelkednek és halványulnak el

Minden a Geshával kezdődött. 2004-ben a Hacienda la Esmeralda benevezte az egyik Gesha fajtáját az éves Panama legjobb aukciójára. 21 USD/lb áron kelt el – ez akkoriban világrekord volt –, és az iparág olyan kávét mutatott be, amilyenhez hasonlót még soha nem tapasztalt.

Bár egyes Geshák még mindig szemet gyönyörködtető árakat kínálnak – például a mosott Carmen Estate Gesha 96,5 ponttal, amely 10 005 USD/kg-ért kelt el a 2023-as Best of Panama aukción –, nem ritka, hogy a különlegességet több csúcskategóriás kávézóban is felszolgálják. Technikailag a Gesha már nem egy „ultraritka” kávé.

Az utóbbi években a specialty kávék pörkölői, és ezen kávékkal induló versenyzők exkluzívabb kávékat kezdtek keresni – gondoljunk csak a Wush Wush-ra, a Sidra-ra, az Eugenioidesre és a Pink Bourbonra, hogy csak néhányat említsünk.

Miért kezdenek egyre népszerűbbé válni ezek a fajták (vagy fajok)? És miért kezd egy részük végül háttérbe szorulni?

2GESHA: Egy variáns hosszú évekre?

Sokan ismerjük a Gesha történetét, az első rendkívül ritka kávéfaj. Először az 1930-as években Etiópiában, Gesha régiójában találták meg a magokat, végül Kenyába és Tanzániába szállították a kutatóközpontokba, ahol a fajtát először „Geisha” néven jegyezték fel.

Az 1950-es években történt, hogy a CATIE (a Trópusi Mezőgazdasági Kutató és Felsőoktatási Központ) Costa Ricában szerzett Gesha magokat. Az 1960-as évekre a Don Francisco Serracín, a Don Pachi Estate-től, Panama Boquete régiójának nyugati részein ültette el a fajtát.

A következő négy évtized során egyre több panamai termelő ültetett Geshát, de időbe telt mire az iparág teljesen felismerte a potenciált, a kiváló minőséget és a kitűnő ízprofilt.

Az áttörést a 2004-es Best of Panama aukció hozta meg, amikor a Hacienda La Esmeralda akkori világrekordot állított fel, a kávéért fizetett legmagasabb összegét, 21 USD-t egy fontért.

Az azóta eltelt évek azt mutatják, hogy kevés lenne csak annyit állítani, hogy ez a rekord megdőlt, hiszen számos aukción láthattuk, hogy a vásárlók egyre többet hajlandók fizetni valamely Gesháért:

-        A Panama’s Ninety Plus egy kis tételt adott el 10 000 USD/kg áron a saját, 2019-es privát aukcióján.

-        A 2022-es Lamastus Family Estates aukcióján, az Elida Estate által termelt, honey módszerrel feldolgozott Gesha, több mint 12 068 USD/kg összegért kelt el, ez messze a legdrágább kávé a világon.

-        A 2023-as Best of Panama aukción a legmagasabb ajánlat 10 005 USD/kg volt egy mosott Geshára. Összesen 1250 kg kávé, ami 1 085 275 USD bevételt hozott, ez új rekordot döntött a Panama legjobb aukcióján.

 

Miért lett olyan népszerű?

Ha egyszer megkóstolja a Gesha-t, könnyen megértheti miért vált az egyik legkeresettebb, exkluzív fajtává. Egyedülállóan virágos íze, teaszerű teste a piacon az egyik legkiválóbb kávévá teszik. Ezenkívül a Geshák gyakran 90, vagy akár afeletti pontot is kapnak, a Specialty Coffee Association 100 pontos skáláján.

Ennek eredményeként sok barista és kávészakértő választotta a Gesha-t az elmúlt két évtized legrangosabb kávéversenyein.

Az ehhez hasonló események gyakran közvetlenül befolyásolják a szélesebb értelemben vett specialty kávéipar trendjeit. Mint ilyen, annak ellenére, hogy továbbra is viszonylag drágák, egyre gyakoribb, hogy Geshát látunk egy bárban, vagy a kiskereskedelmi polcokon, vagy a világ néhány csúcskategóriás kávézójában.

3HANYATLOTT A NÉPSZERŰSÉGE?

A Geshát sokszor látjuk a színpadon a magas szintű kávéversenyeken. De népszerűsége ezeken az eseményeken észrevehetően visszaesett az elmúlt években, különösen a 2021-es Barista Világbajnokságon és Brewers Cupon, amelyekre a versenyzők még exkluzívabb fajtákat vagy fajokat választottak.

Viszont a barista versenyekre úgy tekinteni, mint annak mutatójára, hogy mi a népszerű a specialty kávékultúrában, az meglehetősen szűk látókörre utal az iparág egészére nézve. 

Csak nézzük meg a kávéaukciók túlnyomó többségét, a Cup of Excellence-től a Best of Panamán át az egytermelői privát aukciókig, a legmagasabb pontszámot elért (és gyakran a legtöbbet értékelt kávék) általában a geshák.

Ha a Gesha népszerűsége csökkenne, akkor azt vennénk észre, hogy a pörkölők a világ minden tájáról, kevésbé volnának hajlandók magas összegeket kiadni a geshaért, de ezt egyszerűen nem látjuk.

4EGYÉB ULTRARITKA FAJTÁK (ÉS FAJOK)

Tekintettel arra, hogy a Gesha az elmúlt években szélesebb körben elérhetővé vált a specialty kávézókban, joggal mondható, hogy már nem nevezhetjük „ultraritka” fajtának.

A versenytrendeket azonban tekinthetjük annak jelzéseként, hogy mely exkluzív fajták (vagy akár fajok) lehetnek felemelkedőben.

Eugenioides

A 2021-es Kávé Világbajnokságon ez az „elfelejtett” kávéfajta került a figyelem középpontjába. A Coffea eugenioides az arabica szülőfaja, és feltételezések szerint Kelet-Afrikából származik.

A 2021-es barista világbajnok (Diego Campos) és a Brewers-világkupa-győztes (Matt Winton) egyaránt használta az eugenioidest, és ugyanabban az évben számos más versenyző is használta. És ennek megvan az oka: a faj lenyűgöző ízprofillal rendelkezik, a trópusi gyümölcsök erős jegyeivel, magas szintű édességgel, selymes érzetet hagyva maga után a szájban.

Bár az eugenioides iránti érdeklődés továbbra is él, a kereslet ennek ellenére nagyon alacsony. Ezenkívül ennek a fajnak a termesztése különösen nagy kihívást jelent, és a hozamok viszonylag kicsik.

Sidra

Egy másik kávéfajta amely gyorsan népszerűbb lett, a Sidra. 2019-ben Jooyeon Jeon a La Palma y el Tucánból származó Sidrát használta győztes számában a WBC versenyén. A harmadik helyezett, Cole Torode is pontosan ugyanezt a kávét használta.

Három évvel később a Sidraval megnyerték a barista világbajnokságot, amikor Anthony Douglas ausztrál versenyző használta.

A Sidra pontos eredete kissé ismeretlen. Sokan azonban úgy vélik, hogy az ecuadori Pichincha tartományból származik. Az eredetére vonatkozó állítások attól függően változnak, hogy genetikailag az etióp heirloom-hoz (örökségfajtához) hasonló, vagy a Typica Bourbonnal való keresztezésének eredménye.

De ismét, mint más exkluzívabb fajták és fajok esetében, a Sidra termesztése is kihívást jelent, főként azért, mivel árnyékos körülményeket igényel, és nagyon érzékeny bizonyos kártevőkre és betegségekre.

Pink Bourbon

A 2023-as Barista Világbajnokság utolsó fordulójában két versenyzőt is láthattunk a Pink Bourbon fajtával – köztük a győztes Boram Um-ot. Az enyhe rózsaszín árnyalatáról és összetett ízprofiljáról ismert (hasonlóan a panamai és etióp kávékhoz). Már egy ideje nő az érdeklődés e fajta iránt.

Eredetéről azonban nagyon kevés ellenőrzött információ áll rendelkezésünkre. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a Pink Bourbon genetikailag kapcsolódik az etióp landrace, azaz tájfajtákhoz, de ezt a tanulmányt még nem igazolták tudományosan.

A Pink Bourbon további termelésének lehetősége jelenleg nagyrészt Kolumbiára korlátozódik, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel hosszú időbe telik, mire a termelés megnő.

Wush Wush

Az etiópiai Wushwush régióból származó Wush Wush fajta ma már Kolumbiában is megtalálható. Az ízjegyek meglehetősen változatos skálájával (többek között áfonyával, vaníliával, juharral és levendulával), ez a kávé különösen népszerűvé vált néhány éve.

Laurina

2018-ban a MAME Coffee társalapítója, Emi Fukahori a Brewers Világkupa győztes számában anaerob fermentációval erjesztett Laurinát használt. A kávét előállító Daterrával együttműködve, Emi segített bemutatni az elmúlt évek egyik legizgalmasabb fajtáját a specialty kávék kedvelőinek.

Amellett, hogy ízprofilja ínycsiklandó (köszönhető a dinnye és a citrusfélék ízjegyeinek), a Laurina az alacsony koffeintartalmáról is nevezetes. Egyedülálló értékesítési lehetőség volt sok pörkölő számára, akik jobb minőségű alternatívát szeretnének kínálni a koffeinmentes kávé helyett.

A Laurina határozottan népszerűbb lett az elmúlt években, így nem éppen „ultraritka” más fajtákhoz és fajokhoz képest. De még mindig nehéz termeszteni – főleg azért, mert kevesebb koffeint tartalmaz, amely természetes kártevőriasztó.

5FELEMELKEDÉS MAJD ELHALVÁNYULÁS LENNE AZ ULTRARITKA FAJTÁK SORSA?

A versenyek továbbra is hatással lesznek arra, hogy mely ritka fajták és variánsok válnak népszerűvé a szélesebb kávékülönlegesség-ágazatban. És mivel a versenyzők mindig a „legjobb” kávét keresik a versenyszámukhoz, egyre fontosabbá válik számukra, hogy újra felfedezzék az egyedibb kávékat.

Figyelembe véve azt, hogy a Gesha látszólag kiesett a versenyzők kegyéből, elkerülhetetlen, hogy más fajták is hasonló sorsra jussanak?

A legtöbb ilyen „újrafelfedezett” kávé esetében még mindig sok lehetőség van arra, hogy reflektorfényben maradjanak. Ráadásul a versenyeken kívül valószínű, hogy még tovább maradnak népszerűek, de ezeknek a kávéknak a termelése a belátható jövőben alacsony marad.

6A kísérletezős feldolgozási módszerek hatása

Az exkluzívabb és rendkívül ritka kávék iránti növekvő érdeklődés mellett, a kísérletező és fejlettebb feldolgozási technikák térnyerése is megtörtént. Ezek a módszerek óriási hatással lehetnek az ízre és a szájban való érzetre, valamint új lehetőségeket nyithatnak meg a kávéfogyasztásában.

Azonban gyakran elfedhetik a kávé veleszületett tulajdonságait, ami kihívásokat jelenthet, ha finomabb fajtákról és variánsokról van szó.

Az ultraritka és exkluzív kávék kínálata folyamatosan bővül, viszont ha megfigyeljük a Best of Panama árait, láthatjuk, hogy néhány pörkölő továbbra is hajlandó felárat fizetni, hogy bebiztosítsa ezen kávéfajtákat.

De hogy ezek a fajták és fajok megőrzik-e népszerűségüket – vagy előbb-utóbb elhalványulnak, az majd kiderül.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2024/01/ultra-rare-coffee-varieties-rise-and-fall/