Mi az az eszpresszó tonik?

Pál András - foto Pál András Különböző kávék elkészítése 20.05.2025
Mi az az eszpresszó tonik?

Az eszpresszó finom, de intenzív és koncentrált íze nem mindenkinek való. A toniknak is hasonlóan megosztó hatása lehet erős keserűsége miatt.

Ismerkedjen meg az eszpresszó tonikkal: egy ital, ami mindkettőt ötvözi. Összetevői ellenére ez az ital nem válik túl hangsúlyossá, sőt, ha megfelelően elkészítik, tökéletesen kiegyensúlyozott. Az utóbbi években egyedi és frissítő íze egyre több embert ragad magával.

AZ ESPRESSO TONIC EREDETE

Úgy tartják, hogy a baristák már 2015-ben kísérleteztek a tonikkal és az eszpresszóval. Ennek az az oka, hogy a „signature ital” versenykategóriáiban gyakran egyedi kreativitásra van szükség. Azonban ennek az italnak a világszínpadon való felemelkedését inkább a svédországi Helsingborgban található Koppi kávépörkölőnek tulajdonítják.

Az ital világszerte figyelmet kapott, köszönhetően az olyan ismert újságok újságíróinak, mint a New York Times és az Observer, akik meglátogatták a pörkölőt.

Mitől jó az eszpresszó tonik?

Az eszpresszó tonik elkészítése nagyon egyszerű. Azonban sokféle tonik, és sokféle eredetű, pörkölési fokú és kávéfeldolgozási módszerrel ellátott kávé létezik. Ezért érthető, hogy e két összetevő minősége jelentős hatással van a kapott ital ízére.

AZ ITAL ELKÉSZÍTÉSE

A kombináció ugyanolyan fontos, mint az összetevők. Az egyik fő probléma ezzel az itallal a kávézókban, hogy nem szolgálják fel elég jéggel. Ez megakadályozza az italt abban, hogy kivételesen frissítő legyen.

A lényeg az, hogy a poharat jéggel töltsük meg, majd majdnem a tetejéig tonikkal, és végül adjuk hozzá az eszpresszót. Ha nem vigyázunk, az eszpresszó és a szénsavas tonik gyorsan illanó, zavaros kombináció lehet. Elég időt kell hagynunk a toniknak, hogy az leülepedjen. Addig is főzhetünk egy jó kávét.

Az eszpresszó hozzáadásakor kulcsfontosságú, hogy ne öntsük gyorsan a tonikba. A keverék túl szénsavas lesz, és elkezd szétfolyni a pulton, ragacsos masszát hagyva maga után. A kávét öntse egy kis kancsóból, amelynek szája is van a tonik szintje fölé tartott kávéskanálra. Ez nemcsak a felesleges buborékokat távolítja el, hanem az italt a tonik tetejére rétegezi, ami azt jelenti, hogy egy lenyűgöző vizuális történetet kapunk, amely legalább egy ideig kiegészíti az italt.

Készítse el saját italát

Ha otthon szeretné kipróbálni az eszpresszó tonikot, van egy nagyszerű receptünk kezdőknek.

Szüksége lesz:

-200 ml tonikra

-30-40 ml eszpresszóra

- citromszeletre (opcionális)

Elkészítése

Tegyen jégkockákat és tonikot egy alacsony pohárba (kb. 230 ml) majdnem a pohár tetejéig.

Készítsen egy eszpresszót.

Lassan öntse az eszpresszót a tonikra. Vigyázat, ne öntse túl gyorsan.

Kész is, már csak ki kell élveznie az italt!

sia-1

TÉNYLEG SZERETIK AZ EMBEREK?

Csak tegye fel magának a két alapvető kérdést: Szereti az eszpresszót? Szereti a tonikot? Ha az egyik kérdésre „nem” -mel vagy „nem tudom” -mal válaszol, akkor ez az ital valószínűleg nem Önnek való.

Bár nem mindenkinek való, az eszpresszó-tonik 2007 óta szerepel a kávézók étlapjain, és folyamatosan új rajongókat szerez.

Megfelelő elkészítéssel az egyik legfrissítőbb kávéital lehet a piacon. Valószínű, hogy egy olyan világban, ahol a fogyasztói kényelem és a jegeskávé kerül előtérbe, az eszpresszó-tonik továbbra is leköti majd az emberek figyelmét.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2021/08/what-is-espresso-tonic/