Chemex - otthoni elkészítése

| 09.03.2019 Különböző kávék elkészítése
Chemex - otthoni elkészítése

A kávékészítés ezen módszere esetében is a kémia kapja a főszerepet. A dizájnos, hőálló üvegből készült edényt ugyanis a német vegyész, Peter Schlumbohm alkotta meg 1941-ben. A különleges alakú kávéfőző gyártására az Erlenmeyer kémcső adta az ötletet, mely a laboratóriumi munka mindennapos használati eszközeként szolgált. Elég volt leszűkíteni a nyakát, máris elkészült a csepegtetős kávékészítő eszköz.

Hihetetlen, hogy ez a kávéfőző túlélte az összes “kávéhullámot”, a konkurens csepegtetős kávéfőzőket és az instant kávét is. Ma széles körben elterjedt mind a háztartásokban, mind a kávézókban. A Chemex papírfiltere 20 – 30 %-kal vastagabb, mint a V60 szűrője. Ez azt eredményezi, hogy nagy mennyiségű zsírt képes kiszűrni, a kávé pedig tiszta, nagyon édes és gyenge testű marad (azonos paraméterek esetében is). Hogyan is készül a Chemex kávé?

A Chemex kávé elkészítése

  1. A Chemex használata nagyon hasonlít a V60 készítési módjához. Ugyanolyan arányokat alkalmazunk, vagyis 30 g kávé 360 ml vízhez. 
  2. Melegítsünk vizet gyorsforralóval 96 °C-ra. Ha nincs hőmérője vagy a gyorsforralón nem lehet beállítani a hőfokot, akkor forrás után nyissa fel a forraló fedelét és hagyja állni a vizet kb.  45 – 60 másodpercre.
  3. Míg a víz felforr, mérje ki a szemes kávét. 120 ml vízhez számoljunk kb. 10 g kávét.  Ne féljen kísérletezni a mennyiséggel.
  4. Őrölje a kávét közepesen durvára (lásd a „Mindent a kávéőrlésről és a helyes őrlési módról“ c. írást). Kísérletezzen az örlési móddal is.
  5. Helyezze a papírfiltert a kávéfőzőbe úgy, hogy az egyik oldalon legyen három lapja, a másikon csak egy (az illusztrációt a behelyezés mikéntjéről megtalálja a Chemex szűrők dobozán). Alaposan mossa át a filter forró vízzel. A vizet, ami becsurgott az aljába, öntse ki.
  6. Készítse elő a konyhai mérleget, helyezze rá a kávéfőzőt a már átmosott filterrel.
  7. A megőrölt kávét szórja a kávéfőzőbe, kicsit rázogassa meg, hogy a kávé egyenletesen kerüljön bele. Ezután nulláza ki a mérleget.   (Tehát mérlegen lesz a Chemex a benedvesített filterrel és az őrölt kávéval. A mérleg 0 g-ot mutat.)
  8. A kb. 95 °C-os vizet körkörös mozdulatokkal öntse rá a kávéra, míg a mérleg nem éri el a 120 g-ot.  Várja meg a  „mágikus“ 30 másodpercet. Közben ismét melegítse fel a vizet   95 – 96 °C fokra.
  9. Ha a víz elérte a megfelelő hőmérsékletet, ismét öntsön a kávéra körkörös mozdulatokkal 120 g vizet  (a  mérleg 240 g-ot fog mutatni).
  10. Ezután kevergesse meg a dripper tartalmát, hogy az őrölt kávé minden részén áthaladjon a víz. Várjon újabb 30 másodpercet. Várakozás közben melegítse fel a vizet a már ismert   95 – 96 °C-ra.
  11. A megfelelő hőmérsékletű vízből körkörös mozdulatokkal öntsön 120 g-ot a kávéra. Tehát végeredményként 30 g kávéból 360 ml italt kapunk. Az első leöntéstől az extrakció befejezéséig kb.  3 – 5 percnek kell eltelnie (az őrlés durvaságától függően).

A V60 és a Chemex elkészítési módja tehát nagyon hasonló. Szándékosan használunk azonos hőmérsékletet, kávé- és vízmennyiséget, hogy érezhető legyen a különbség a kávé ízében, amelyet épp a papírfilter eredményez.

A kávé elkészítése lépésről lépésre képekben  

chemex1 chemex2 chemex3 chemex4 chemex5 chemex6 chemex7 chemex8 chemex9 A Chemex és kellékei itt megtalálhatóak, szemes kávé webshopunkban.