Aeropress –otthoni elkészítése

| 20.11.2017 Különböző kávék elkészítése
Aeropress –otthoni elkészítése

Az Aeropress a kávé készítésének egyik legfiatalabb módszere. 2005-ben Alan Adler szabadalmaztatta ezt a remek kávét készítő, egyszerű kávéfőzőt. Az utóbbi évtizedben elterjedt mind a háztartásokban, mind azokban a kávézókban, ahol nem félnek kipróbálni az alternatív kávékészítés módszereit. 

Az Aeropress előnye, hogy kis helyen is elfér és könnyű, vagyis nagyszerűen szállítható utazás vagy nyaralás alkalmával is. Az Aeropress tulajdonképpen egy műanyag henger, melynek egyik végén egy tartóba helyezett papírszűrő helyezkedik el, ebbe tesszük a megfelelő mennyiségű őrölt kávét, majd pedig leöntjük forró vízzel. Az Aeropress másik részét egy gumival végződő kisebb henger képezi. Kávékészítés alkalmával a kisebb hengert a nagyobba helyezzük, így légbuborék és nyomás képződik. Ezt a légbuborékot nyomjuk át a vízzel együtt a kávén és a filteren.  Vagyis nemcsak a gravitáció működik közre, hanem a 0,7 bar erősségű nyomás is.  A papírszűrőnek köszönhetően az olajok nagy részét felfogjuk, ezért az Aeropresszel készített kávé sokkal édesebb és finomabb (gyengébb a teste), mint a mokka kávéfőzővel vagy  French Presszel főzött. 

Aeropress kávé elkészítése

  1. A vizet felforraljuk 89 Celsius fokra. Ha nincs hőmérője a forráspont elérése után várjon kb. 2 percig.

  2. Amíg a víz forr mérje ki a szemes kávét. 100ml vízhez kb 9g kávét használunk, de ne féljen kísérletezni a kávé súlyával.

  3. Őrölje meg a kávét közepes finomságúra (lásd a „Minden, amit a kávéőrlésről tudnunk kell - hogyan őröljük helyesen a kávét” című cikket). Ne féljen kísérletezni az őrlés finomságával sem.

  4. Az Aeropress-t és részeit mossa át meleg vízzel, hogy felmelegedjen.

  5. A filtert helyezze a tartóba és öblítse át forró vízzel. / a filtert azért kell átöblíteni, hogy kimossa a papír ízt/

  6. Szerelje össze az Aeropress-t úgy, hogy a kisebb henger a gumival, a nagyobb hengeren található a 4-es szám alatt legyen.

  7. Állítsa függőlegesen az Aeropress-t és szórja bele az őrölt kávét. Kicsit rázza meg, hogy a kávé egyenletes legyen.

  8. A kávét öntse fel kb 88 fokos vízzel. Annyi vizet öntsön, hogy a kávé szintje elérje a nagyobb hengeren található 2-es számot.

  9. Ezt követően alaposan keverje meg a henger tartalmát, hogy az összes kávészemcse érintkezzen a vízzel, majd várjon 30 másodpercig.

  10. Amíg várakozik melegítse fel a vizet 94 fokra.

  11. A 30 másodperc elteltével az Aeropress-t töltse fel vízzel kb. 1 cm-re a szélétől. Alaposan keverje össze a tartalmát és újra várjon 30 másodpercig.

  12. Az Aeropress tetejére helyezze rá a filter tartót / az átmosot papírfilterrel/ és várjon 30 másodpercig.

  13. Helyezze egy nagyobb csészére vagy kancsóra felfordítva az Aeropress-t és a henger gyengéd nyomásával kezdje el kiüríteni. Az extrakciónak kb 30 másodpercig kellene tartania. Az extrakció vége előtt sziszegést hall majd, itt fejezze be a henger nyomását.

  14. Szerelje le a filtertartót, a szemetes felett tolja a hengert egészen a végéig.  A kávépogácsa a kosárba repül. Az Aeropresst elég elmosni langyos vízben rögtön a művelet befejezése után. Ne használjunk mosogatószert.

A kávékészítés a “30-as szabály” jegyében zajlik, vagyis mindig várunk 30 másodpercet, az extrakció is 30 másodpercig tart. Az Aeropress azért zseniális, mert nem létezik egyetlen helyes elkészítési mód.  Az interneten számos módszer található a különböző mennyiségű és őrlésű kávékkal, lehet kísérletezni a víz hőmérsékletével, de a többi változóval is. Ne féljen hát kipróbálni valami újat!  

A kávé elkészítése lépésről lépésre képekben

aeropress1 aeropress2 aeropress3 aeropress4 aeropress5 aeropress6 aeropress7 aeropress8 aeropress9 Az Aeropress ára és kellékei kávé webshopunkban, itt megtalálhatóak.