Kávé variáns - A Heirloom rejtélye

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 30.07.2024
Kávé variáns - A Heirloom rejtélye

Amikor az etióp kávékról beszélünk, olyan leírásokat használunk, mint a "csipkebogyó" és a "magnólia". De ha kíváncsi arra, hogy melyik variánstól származnak ezek a virágjegyek, akkor gyakran csak egyetlen szóra talál – heirloom.

A kávé harmadik hullámában a heirloom az etiópiai kávék általános leírásaként használatos. De ez nem túl előnyös kifejezés. Mivel a különböző fajták nincsenek azonosítva, az etióp termelők meg vannak fosztva az átláthatóságtól és a magasabb jövedelemszerzés lehetőségétől. A pörkölők nem tudnak különbséget tenni az etióp variánsok között, és a fogyasztóktól így megtagadják annak lehetőséget, hogy új, izgalmas ízeket élvezzenek, mert nem világos, hogy melyik fajtát kínálják.

Nézzük meg közelebbről, mit jelent a heirloom kifejezés, és milyen helyzetet szül az etióp variánsok megnevezésének teljes hiánya.

2

Mit jelent valójában a Heirloom?

A heirloom kifejezés a régi növények fajtáit jelöli, melyeket étkezés céljából termesztettek, így vált a megnevezésből egyfajta kulturális örökség. Egyesek azt mondják, hogy eme kultúrnövénynek 100 évnél, mások szerint pedig 50 évnél kell idősebbnek lennie ahhoz, hogy a heirloom besorolást megkapja. Vannak, akik a növényeket 1945 előttinek minősítik, ami a hibridek bevezetése előtti időszak volt, és vannak, akik 1951 utáninak, amikor a hibridek elérhetőbbé váltak.

A kávévilágban a heirloom kifejezést Latin-Amerikában és Ázsiában több mint száz évvel ezelőtt bevezetett fajtákra, valamint számos Afrikából, különösen Etiópiából származó kávékra alkalmazzák.

Ebből kifolyólag, a specialty kávé hullámával érkező felvásárlók, akik nem tudták, hogy milyen Typica és Bourbon fajtákat vásárolnak, mindegyiket heriloomnak nevezték el.

De az etióp kávétermelők külön neveket használnak a különböző kávénövényekre. Valószínűleg nem a variáns globálisan elismert nevét fogják használni, hanem egy helyi szót. Egy adott közösség kölcsönözheti a nevet egy őshonos fáról, amely ugyanazokkal a fizikai jellemzőkkel rendelkezik, mint a kávénövény.

A specialty kávék vásárlói régiók, tengerszint feletti magasságok és cupping pontszámok szerint különböztetik meg az etiópiai kávékat, de fajtájuk szerint nem.

Az etióp kávéfajták általában két típusba sorolhatók: JARC fajták és regionális tájfajták.

A JARC fajtákat a Jimma Agricultural Research Center (JARC), Etiópia egyik Szövetségi Mezőgazdasági Kutatóközpontja fejlesztette ki a kártevőkkel szembeni fokozott ellenállás és a magasabb hozam érdekében. Körülbelül 40 ilyen fajta létezik. A regionális/tájfajta variánsok az etióp erdőkben vadon termő kávék, több mint 10 000 féle lehet belőlük.

Ez azt jelenti, hogy amikor a fogyasztó vesz egy zacskó etióp kávét, és meglát egy heirloomnak (örökségnek) nevezett fajtát, az annyit tesz, hogy a kávé több mint 10 000 féle variáns kombinációjából is származhat.

3Konkrét fajtanevek használatának előnyei

Mi van akkor, ha a vásárlók konkrét variánsokat kezdenek kérni az örökségnek nevezett egyveleg helyett? Valószínűleg ez buzdítólag hatna a farmerekre is, hogy egy közös kávényelv használatát vezessék be Etiópiában, amely segítene abban, hogy jobban megértsük, milyen fajták is léteznek.

Ha megnézzük a Counter Culture, Kiburi, Sinde, Bedessa, Yawan stb. által kiadott etióp fajták kávétérképét, ezek a különböző regionális fajok Etiópia nyugati és délnyugati régióiból eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Különböző ízűek.

Ha egy gazdát megkérnénk, hogy csak nyugati és délnyugati tájfajtákat termeljen, akkor az összes különböző fajtát összekeveri, és az ízek keverékét hozza létre.

Tehát a fajták azonosítása és külön-külön történő értékesítése azt jelentheti, hogy a vásárlók pontosabb képet kaphatnak arról, hogy milyen profilt várhatnak el az egyes tételektől.

A fajtanevek használata más módon is segítheti a termelőket. Ha egy nagy farmot olyan kávéval ültet be, amelyet csak heirloomként ismer, akkor jelentős befektetést jelenthet olyan növényekbe, amelyek nem ellenállóak a betegségeknek. A fajtanevek használatával a termelők jobban tájékozódhatnak az általuk kiválasztott termény kockázatairól.

7Vége a heirloom kifejezésnek?

A heirloom kifejezés túl általánosnak tűnhet ahhoz, hogy bármiféle jelentéssel bírjon. De használatának vannak bizonyos előnyei.

Először is, az egyes fajták elnevezésének megvannak a maga problémái. Szokatlan ugyanazt a fajtát találni különböző régiókban. Ez azt jelenti, hogy minden régióban különböző tulajdonságokkal rendelkező fajtákat termesztenek, így az azonos nevű fajták címkézése zavaró lehet.

Egy kávévásárló, aki időt szakított arra, hogy megismerje a Guji régió összes fajtáját, nem találhatja hasznosnak ezt az információt, amikor Haararga teljesen különböző fajtáit nézi. Ezért nagy kihívást jelent az egyének számára, hogy Etiópiában ismerjék a kávéfajták teljes spektrumát.

Egy másik kihívás, hogy a termelők hajlamosak betakarításkor a fajtákat keverni, és egyszerűen heirloomként értékesíteni. Tehát ha egy vásárló csak regionális kávékat szeretne, akkor gondjai lehetnek azok megszerzésével.

8Ez összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy sok etióp kistermelőnél a kávé a fő bevételi forrás. A fajtákat aszerint választják ki, hogy ellenállóak-e a betegségekkel szemben, illetve magas hozamúak-e. Az íznek alacsonyabb prioritása van.

Ha egy pörkölő egy gazdálkodóval szeretne együttműködni egy bizonyos kávéfajta tesztelésében, akkor problémái lesznek. Egy földműves 0,01 hektáron nem igazán tud az illetőnek tíz kiló kávét eladni, és az adott pörkölő sem fog kilónkénti 200 dollárt fizetni csak azért, hogy ültessen egy Bedessa nevű variánst.

Bár logikátlannak tűnhet több ezer variáns csoportosítása egy általános fogalom alá, mégis értelmet ad Etiópia infrastruktúrájával összefüggésben.

A Jimma Mezőgazdasági Kutatóközpont folyamatosan igyekszik genetikailag dokumentálni a különböző kávéfajtákat, és néhány vásárlóval közösen arra törekednek, hogy egységes nyelvet dolgozzanak ki e fajták számára.

Azonban hosszú utat kell megtenni az egyes variánsok dokumentálásában és a hivatkozási módjában való megegyezésben. Etiópiában sokáig tart a fajták teljes átláthatóságának elérése.

Ha a fogyasztók több részletet kérnek a kávézókban kínált etióp kávéról, azt a pörkölők megkérdezhetik a gazdáktól, hogy mely fajták szerepelnek a heirloom keverékben. Az átláthatóság áthatja az ellátási láncot, és minden érintett fél számára előnyös lehet.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2019/03/understanding-the-myth-of-heirloom-variety-coffee/