Finom őrlés a French Press kávéhoz?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 12.03.2024
Finom őrlés a French Press kávéhoz?

A Frech Pressel történő kávékészítés az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb kávéfőzési módszer. De lehet-e egy klasszikus French Press kávét különlegessé varázsolni finomabb őrléssel?

Lehet, hogy ez ellenkezik mindazzal amit eddig hallott, de tekintse meg, miért lehet értelme a finomabb őrlésnek.

2

A MEGCÁFOLHATATLAN MÓDSZER

A kávérajongók világa hozzászokott az extrakciós idő, az őrlési méret és egyéb tényezők hangolásához a különböző dripperek, eszpresszó vagy AeroPress főzési módszereknél, hogy tökéletes csésze kávét kapjanak. A French Press viszont kicsit figyelmen kívül maradt.

Általánosan elfogadott, hogy a French Press-hez durvára őrölt kávét, és forráspont alatti vizet használunk. Hagyjuk a kávét ázni három-öt percig, és már kész is.

Természetesen ebben a módszerben mindhárom változó módosítható, és mindannyian kölcsönhatásba lépnek egymással, így ha az egyiket megváltoztatja, figyelembe kell vennie a másik két tényezőt.

5

Miért használják leginkább a durva darálást?

Furcsának tűnhet drága darálót vásárolni egy French Press-hez, de ha nagyszerű kávéra vágyik, fontolja meg. Egy minőségi darálóval folyamatosan, frissen őrölt kávét készíthet.

Az olcsóbb darálók sokféle szemcseméretet eredményeznek. Egy gyenge minőségű daráló sok apró szemcsét, ún. ˝hulladékot˝ termelhet, amit a kávészűrőt gyártó KRUVE a kávéporhoz hasonlít. Ezek túl zavaros vagy keserű kávét eredményeznek.

A durvára őrölt kávé valószínűleg nem tartalmazza ezt a hulladékot. Ez azt jelenti, hogy nem lesz zavaros a pohár, vagy keserű az íz. Minőségi daráló és a kávészűrő használata megoldja ezt a problémát.

A French Press egy merítős főzési módszer, ami azt jelenti, hogy a kávét hosszabb ideig extrahálják, mint más módszereknél.

Emiatt általában durvább őrlést alkalmazunk a kilúgozás lassítására, és a túlzott extrakció megelőzésére.

Csepegtetésnél a finomabb őrlés akadályozhatja a víz áramlását, a French Press esetében ez nem így van, így kísérletezhetünk. Figyelembe vesszük a forrási időt, beállítjuk a daráló méretét, hogy elkerüljük a túlzott extrakciót, és nem korlátoz minket az a félelem, hogy a víz átjuthat a szűrőn.

6

Érv a finomabb őrlés mellett

A finomabb őrlés lehetővé teszi az aromás anyagok gyorsabb kivonását. Mivel nagyobb a felülete, az oldható anyagok gyorsan kivonódnak a kávébabból a vízbe.

Az őrlés mérete nem változtatja meg a kivont mennyiséget. Az összes íz kivonható, az őrlemény mérete többé-kevésbé megadja az ízt a víz hozzáadása előtt.

Ha több időt hagyunk a víznek, hogy érintkezzen a kávéval, több ízt kap. Ez megoldható a forrásidő növelésével is, de mivel a víz túlzottan kihűlhet, kevésbé lehet hatékony ez az eljárás, mint az azonos idő és azonos hőmérsékletű víz a finomabb őrlésű kávéval.

A finomabb őrlésnél az egyik gond az, hogy a kávé zavaros és szennyezett lesz. Azt gondolhatja, hogy a finomra őrölt kávé áthalad a szűrő felületén, viszont a minőségi French Press kávéfőzők kellően finom felülettel rendelkeznek, hogy ezt kiküszöböljék.

James Hoffman (a World Atlas of Coffee szerzője) azt ajánlja, hogy használjon közepesen őrölt kávét, négy perc múlva keverje meg, majd hagyja 5-7 percig állni. Szerinte a French Press az egyik "legtoleránsabb módja" a kávéfőzésnek. A hosszú infúziós idő elősegíti a jó extrakciót. Azt javasolja, hogy az emberek mindig kísérletezzenek egy finomabb őrléssel. A kávé jobb lesz, majd megüti a keserűséget. Ezen a ponton durvábban kell őrölnie, és a legtöbb ízt fogja kihozni a kávéból.

Ha túl finomra őröljük, olyan kávét készíthetünk, amely túl sok keserű vegyületet von ki, és kellemetlen inni, eléri a túlextrahált pontot.

7

Hogyan használjunk finomabb darálást

Ezt a módszert ajánljuk kiindulási pontként az őrlési méretekkel kapcsolatos kísérleteihez.

Kávé

Használjon 35 g kávét és 475 ml vizet. Egy digitális mérleg használatával győződjön meg arról, hogy mennyi kávét és vizet használ, így szükség szerint beállíthatja a receptet. A kávét közepesre, vagy közepesen durvára őrölje minőségi darálóban. Ha fontos Önnek a tiszta kávé, próbáljon ki egy kávészűrőt a hulladék eltávolítására.

8

Módszer

Az első próbálkozáskor olyan vizet használjon, amely éppen forrni kezd (körülbelül 93°C). Forraljuk fel a vizet, és várjunk körülbelül 30 másodpercet, amíg kissé lehűl.

A kávé és a víz összekeverése után fedje le az edényt, és csúsztassa felfelé a szűrőt. Ne érintse meg a kávét. A víz gyorsan lehűl az üvegpohárban, a fedél csak a forrás szigetelésére szolgál az extrakció során.

Hét-tíz perc elteltével szinte az összes kávészemcse leülepedik. Figyelje meg, és jelölje be, ha készen áll a dugattyú megnyomására. Nagyon lassan haladjon, hogy elkerülje a finom részecskék összekeveredését.

Hagyjon helyet a felület és a kávé között. Ezt követően a kávét hagyjuk, hogy elsüllyedjen. 

Óvatosan öntse, hogy ne zavarja fel a leülepedett kávét, az utolsó néhány kanálnyit hagyja az edényben, ne igya ezt a zavaros részt.

Most ismételje meg az egész módszert finomabb őrléssel, és győződjön meg a különbségről.

A legjobb eredmény elérése érdekében próbálkozzon még két fokkal simább őrléssel.

9

A víz hőmérsékletének beállítása a finomabb őrlés érdekében

Az őrlési méret beállításakor figyelembe kell venni a víz hőmérsékletét is. Mivel a finomabb kávé nagyobb felülettel rendelkezik, gyorsabban kinyerhető. A víz hőmérsékletének csökkentése lelassíthatja az extrakciót, és megakadályozhatja a túlzott extrakcióból származó keserűséget.

Közepes őrlés esetén a víz hőmérsékletét az ajánlott 93 °C-ról csökkenthetjük. 91°C körüli víz felhasználásával, egy kicsit tovább főzve olyan csésze kávét kaphatunk, amely elkerüli a túlzott extrakció keserű jegyeit.

Ha durva darálásnál csökkentjük a víz hőmérsékletét, alulextrahált csészét kaphatunk, hacsak nem növeljük a főzési időt ennek kompenzálására. A lényeg az, hogy minden lényeges tényező kölcsönhatásban van egymással. Ha megváltoztatjuk az egyiket, valószínűleg a másikon is módosítanunk kell.

Vannak, akik nagy rajongói a forrásban lévő víznek. Szerintük ha jó a kávé, akkor nem lehet hiba.

Olyan sokféle módja van a kávéfőzésnek, hogy a legfontosabb dolog az extrakció fogalmának megértése és, hogy hogyan tudunk játszani vele. Arról van szó, hogy egyensúlyba hozzuk a változókat, hogy megtaláljuk a tökéletes módszert. Próbáljon ki különböző vízhőmérsékleteket, őrlési méretet és főzési időt, és nézze meg mi működik az Ön számára.

13

Melyik a legjobb French Press?

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a szabványos üveg French Press nem tart fenn állandó forráspontot.

Ha úgy gondolja, hogy játszani szeretne a változókkal, hogy megtalálja a legjobb módszert, próbáljon ki egy kerámia edényt, vagy adjon hozzá szigetelő réteget egy üvegedényhez. A rozsdamentes acél tartályok jó szigetelést biztosítanak, de egy bizonyos mellékízt kölcsönöznek a kávénak, ami nem mindenkinek tetszhet.

Az extrakció megértése a kísérletezés világát nyithatja meg a kávéfőzés terén. A French Press pedig éppen annyi innovációt tesz lehetővé, mint más módszerek.

Ha minőségi darálót használunk, hagyjuk ázni a kávét, és lassan nyomjuk le a fedőt, akkor nem jelentkezhet a nyálkás, zavaros kávé vagy a sárszerű íz.

Ne féljen kísérletezni az egyes változók beállításával. Állítsa be az őrlés méretét, a víz hőmérsékletét, a főzési időt, és jegyezze fel, hogy mi működik és mi nem.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2018/11/should-you-grind-finer-for-better-french-press-coffee/