Geisha: a világ legmagasabb minőségű kávéfajtája?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 16.08.2023
Geisha: a világ legmagasabb minőségű kávéfajtája?

Tudják, hogy a geisha kávécserjék őshazája az Etiópiában található Gori Gesha térség, de ma már szinte Latin-Amerika valamennyi országában termesztik? A geisha utánozhatatlan zamatáról és aromájáról híres, de sokaknak az édes és virágos ízek, valamint a magas ár jut róla az eszükbe. Egy exkluzív kávéfajtáról van szó, mely egyre keresettebb a piacon.

Rövid geisha történelem

Ma már a geisha több fajtáját ismerjük, de valamennyi kultivált növény egy ősre vezethető vissza. A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján ismeretes, hogy a geishát a múlt század 30-as éveiben „fedezték fel”. 1936-ban a brit könzul összegyűjtött néhány kávészemet, amely ezután Tanzániába vándorolt.

1953-ban a növényeket sikeresen kultiválták Lyamunguban, a Kávé Kutató Intézetben (Tanzania Coffee Research Institute – TaCRI). Itt a VC-496 jelölést kapták, majd átszállították a costa ricai Trópusi Mezőgazdasági Kutatási és Felsőoktatási Központba (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza- CATIE), ahol a T2722 elnevezéssel látták el. Valószínűleg innen került aztán Közép-Amerikába. A hatvanas években Panamában élte első virágkorát, majd elterjedt szinte az összes kávétermesztő országban.

A geisha története azonban elég zavaros, a források nem egyértelműek. Egy olyan elmélet is ismeretes, hogy 1953-ban a VC-496 jelölésű geisha Tanzániából a floridai Növényvédelmi Karantén Intézetbe került, majd innen vezetett az útja a már ismert területekre. Mindenki azt a változatot fogadja el, amelyik neki jobban tetszik.

Geisha vagy gesha?

A geisha történetén kívül magával az elnevezéssel kapcsolatban is több verzió létezik. Egyesek úgy vélik, az elnevezés helyes alakja a gesha. Ez utóbbi a kávé etióp őshazájának amhara nyelvű változatának, vagyis a „ጋሻ“ latin betűs átírásával jött létre /jelentése katonai pajzs/.

Ez érintett etióp területen ugyan a kaffa nyelvet beszélik, de ennek az 1990-es évekig nem volt írott változata. Ha a google böngészőjébe bepötyögik a „ጋሻ“ szót, a gassa vagy gasa verziót adja ki végeredményképp. Az általános vélekedés szerint azért terjedt el a geisha változat, mivel a japán gésa szóban rejlő luxus, exkluzivitás érzetét kelti.

Miért lett ilyen népszerű a geisha?

A geisha elterjedéséért a panamai Finca Hartmann a „felelős”. A farmot a morva származású Alois Strasil Hartmann alapította, aki 1940-ben költözött Panamába. Természetesen ő még nem foglalkozott sem geishával, sem  minőségi kávéval. Ez már az unokái érdeme, akik a farm jelenlegi üzemeltetői. 2015-ben a farmon termesztett geisha megnyerte a Cup of Excellence Panama első helyét, vagyis az ő kávéjuk lett az év legjobbja Panamában. Az ezt követő években is ők lettek a győztesek, így született a szenzáció.

Nem szabad elfeledkezni arról sem,  hogy a remek kávé mellett a PR részlegük is kiválóan működik. Sikerült elérniük azt, hogy a geishájuk kilónkénti ára 300 dollárra rúg. Ennek köszönhetően a világ más tájain termesztett geishák ára is az egekbe szökött, így a kávépiac szinte elérhetetlen topmodelljévé vált. Legalábbis amíg meg nem ismertük a hondurasi Josét...

Honduras Jerusalén Geisha

2018-ban figyeltünk fel először José geishájára. Az ára megegyezett a minőségi kávék bármelyikének árával. Rögtön azt hittük, itt csalásról lesz szó. A geisha értéke ettől sokkal magasabb, hogy lehet ilyen olcsó?

Megérkezett a szállítmány, elkezdődött a pörkölés, és BUMM! Kiváló kávé elérhető áron. Hogy létezik ez? José a kávétermesztők 3. generációjának tagja. 2022-ben felkerestük őt, erről ITT olvashatnak.

De miért is kerül az ő geishája ugyanannyiba, mint a minőségi kávék többsége? José elárulta nekünk, hogy a geisha ugyanolyan törődést igényel, mint a többi kávéfajta, legyen az caturra, maragogype vagy typica. Nem szeretné mesterségesen feltornázni az árakat csak azért, mert a geisha most divatos. Ezt a remek hozzáállást már mintegy 5 éves együttműködéssel háláltuk meg neki. Minden évben nagyobb mennyiségben vásárolunk tőle, és kijelenthetjük, hogy az ő geishája kínálatunk egyik legnépszerűbb kávéja.

A 2023-as évben a friss termés három különböző feldolgozásban is megkóstolható: natural, washed, black honey. Mindhárom remek, más -más ízélményt nyújt. A kávé már megvásárolható, amíg a készlet tart. Tehát készüljenek fel, itt az idő egy finom geishára.