NATURAL KÁVÉ EGY IDEALISTÁTÓL
Az amerikai Ben Weiner 2004-ben néhány hónapra Nicaraguába költözött, hogy megírja szakdolgozatát. A munka a kávébiznisszel és a farmerek anyagi helyzetével foglalkozott. Ekkor még szinte semmit sem tudott a kávéról. A munka írása kapcsán több tucat farmerrel ismerkedett meg, feltérképezte a helyzetüket is. Világossá vált előtte, hogy a kávékereskedők kiszipolyozzák a helyi
farmereket, a megtermett kávét extrém alacsony áron vásárolják fel tőlük.
Ben a szakdolgozat befejezése után visszatért az USA-ba. Az élmények azonban mélyen bevésődtek a tudatába, nem hagyta aludni a gondolat, hogy a helyi termelőket kihasználják. 2007-ben elhatározta, hogy alapjaiban megváltoztatja az életét, visszatért Nicaraguába, és saját kávéexportáló céget alapított.
Szárnyai alá vette a régió 65 farmerét, együtt kávészövetséget hoztak létre. Ben megtanította őket, hogyan kell minőségi kávét termeszteni. Létrehozott egy szakértőcsoportot, ennek tagjai kapcsolatban állnak a farmerekkel, és folyamatosan képezik őket.
Ben azonban nem elégedett meg ennyivel, szeretett volna egy saját farmot. Ezért megvásárolta az őserdő egy részét, pacas és caturra fajtájú kávécserjéket telepített, és megalapította az IDEALISTA elnevezésű kávéfarmot. Őserdeje különösen gazdag flórával és faunával rendelkezik, a kávécserjék ideális ökoszisztémában nőnek, melyet maga a természet alkotott meg. A környező hegyekből áramló hidegebb levegőnek köszönhetően a kávécseresznyék lassabban érnek be, ezért több idejük marad, hogy felszívják a talajból a tápanyagokat.
2015-től kávéja 26 aranyérmet nyert különböző nemzetközi versenyeken, mint pl. a great taste, a coffee review, de az SCA által rendezett barista versenyeken is remekül szerepelt.
Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült ebből a kiváló kávéból négy zsákkal a pörkölőnkbe is elhozni, és most megoszthatjuk ezt a fergeteges ízélményt Önökkel is :-)
100 % Arabika kávé
Specialty grade kávé
Pörkölés árnyalata: City +
Csomagolás: 200 g (szemes kávé)
A kávé aromája átható és édes, melyben meggy és karamell dominál. Közepesen erős. Ízében az eper, meggy és a mandarin édessége tükröződik. Lecsengése enyhén kesernyés, a karamellizált nádcukor és a grépfrút tónusaival.
A pacas és caturra variánsú kávécserjéket Matagalpa térségben, vulkanikus talajon termesztik 1200 m tengerszint feletti magasságban. A kávécseresznyéket száraz anaerob fermentációval dolgozzák fel, majd arikai ágyakon szárítják. Kézi szüret és válogatás, 2023.
Régió: Matagalpa
Farm: finca Idealista
Farmer: Ben Weiner
Talaj: vulkanikus, ásványi anyagokban gazdag
Variáns: pacas, caturra
Feldolgozás: anaerobic natural
Magasság: 1200 m tengerszint feletti magasságban
Szüret: kézi, 2023
SCA pontszám: 89