Kosztarika és a kávé

| 06.09.2020 Kávétermesztő országok
Kosztarika és a kávé

Kosztarikában a lakosság 10%-a foglalkozik kávétermesztéssel, és a világ kávé termelésében ez a közép-amerikai állam a 15. helyen áll. Ahhoz képest, hogy milyen kis ország nagyon sok fajta kávécserjét termeszt. Nagy mértékben a hagyományos kávékat termesztik, mint a Typica vagy a Bourbon, de sok gazdálkodó hibrideket is termel, mint például Caturra, Catuai vagy Villa Sarchi.

1821-ben Kosztarika független állammá vált. Ugyanebben az évben a kormány stratégiai szempontból nagy mennyiségű kávémagot adott ingyen a gazdák számára, hogy az embereket a kávéfarmokra csalogassák, a fiatal családok számára ingyen földet ajándékozott, azzal a feltétellel, hogy az ingyen kapott földterületen kávét termesszenek. Szintén eltörölte az exportadókat, és kijelentette, hogy bárki, aki elhagyott földön kávécserjét termel, 5 év múlva a föld tulajdonosává válik.Tehát a kávétermesztés egyfajta „nemzeti sport”-tá vált.

A kávékereskedelemmel az állami szervezet (Institutio del Cafe de Costa Rica) foglalkozik. Kolumbiához hasonlóan, a kávétermesztésben a kistermelők aránya kb. 80%, és a fentebb említett intézmény arra szolgál, hogy támogassa és segítse őket, és a kitermelt kávét stabil áron vásárolja fel tőlük. Sok gazdálkodó minőségi/speciality kávét termeszt, amelyet a (Costa Rica Specialty Coffee Association) képvisel. Az egyesület rendszeresen versenyt szervez “Cosecha de Oro” amely hasonló a „Cup of Excellence” versenyhez. A legjobb kávékat árveréseken keresztül értékesítik, így a gazdálkodókat arra motiválják, hogy jobb minőségű kávét termeljenek, és a kávé feldolgozásakor is kiváló munkát végezzenek.

A legérdekesebb termőterületek Tarazzu és Tres Rios, melyek az ország középső részén találhatóak. Mindkét régió elhelyezkedéséből profitál, mivel az Irazu vulkán környékén terülnek el, ennek köszönhetően a termőföld tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag. Mindkét régió átlag tengerszint feletti magassága 1600 méter. A legtöbb gazdálkodó a kávé nedves feldolgozási módszerét választja, de gyakran találkozunk az ún. honey módszerrel, amely igazán megfelelő a Costa Rica-i kávénak.

A Costa Rica-i kávé ízvilága

A nedves módszerrel feldolgozott kávék kevésbé testesek, és tiszta, kiegyensúlyozott ízzel rendelkeznek. Ezekben a kávékban különböző citrusfélék és bogyós gyümölcs érezhető, édes utóízzel. A félnedves (honey) módszerrel feldolgozott kávék erősebb testű kávék, és az ízük is jellegzetesebb. Gyakran szilva, piros és zöld alma ízjeggyel rendelkeznek, és utóízük édesebb, mézesebb.

MEGJEGYZÉS: A Kosztarika és a kávé, írásakor észrevettük, hogy gyakran használjuk a “minőségi kávé termesztése” kifejezést. A tévedés elkerülése érdekében a minőségi kávé nem a kávécserjére vagy a kávécseresznyére vonatkozik. Ezek mindig egyformák. A minőségi kávé termesztése magában foglalja a gazda hozzáállást a termesztéshez, a kávé feldolgozásához és az egész munkafolyamathoz.