6 mítosz és tény a kávéról

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 01.08.2020
6 mítosz és tény a kávéról

1. Fontos a kávé friss pörkölése - tény

A frissen pörkölt kávé az egyik legfontosabb tényező a kávéital minőségénél. Rendelkezhet Ön 90 + pontot elért speciality grade kávéval, de ha már 6 hónap eltelt a pörkölés óta, akkor csak egy üres ízű fekete vizet várhat el a kávétól. Ezért érdemes csak frissen pörkölt kávét vásárolni.

pörkölt kávé 2. Az olasz kávé a legjobb a világon – mítosz

A legfontosabb: nem létezik olasz kávé. Olaszországban nincsenek kávéültetvények. Csak pörkölőik vannak, ahol különböző minőségű kávét pörkölnek. Legyen az akár grade 2 kávé vagy rosszabb, vagy speciality grade, kiváló minőségű kávé. De ez mindig egy konkrét pörkölőről szól, és soha nem lehet az olasz kávéról többes számban beszélni, mint jóról vagy rosszról. Az egyik olasz pörkölőből származó kávé lehet jó, egy másik olasz pörkölőből származó kávé lehet rossz is. Ez ugyanúgy érvényes, mint bárhol máshol a világon.

3. Minél erősebb a kávé, annál több koffeint tartalmaz – mítosz

Ez a legelterjedtebb kávémítosz. Sokan azt gondolják, hogy ha erős eszpresszó kávét fogyasztanak, akkor ez valóban „feldobja” őket. Az eszpresszó kávé kevesebb koffeint tartalmaz, mint pl.a mokka. Általában véve érvényes, hogy minél hosszabb ideig érintkezik a víz a kávéval, annál több koffeint tartalmaz a kapott ital. Azt is el kell mondani, hogy a koffeinnek nincs íze, tehát ezért tévesztheti meg az embereket.

Példa:  8 gramm  kávéból származó 30 ml eszpresszó kávé kevesebb koffeint tartalmaz, mint a 8 grammból készült 60 ml-es lungo kávé. Ugyanakkor a lungo íze gyengébb lesz, mivel több vizet tartalmaz, de épp a vízben található a több mennyiségű koffein.

tokeletes eszpresszó 4. Kopi Luwak és a Jamaica Blue Mountain a legjobb kávé a világon – mítosz

Ez az az eset, amikor a kávéról szóló történet jobb, mint maga a kávé  minősége. A jamaikai kávé olyan, mintha zsákba macskát vásárolna. Egy szép dobozban adják el tanusítvánnyal, de fontos információkat nem talál feltüntetve, mint pl.: a szüret dátumát, a tengerszint feletti magasságot és még sok más adatot. Talán még az is előfordulhat hogy nem  a Jamaica Blue Mountain kávét adták el Önnek.

5. Ha a kávét frissen pörkölik és azonnal becsomagolják, akkor akár 2 évig is friss marad - mítosz

A jogszabály 2 éves lejárati idő megadását engedélyezi, de ez nem jelenti azt, hogy ez  idő alatt  a kávé valóban ízletes marad  (ha ivott már igazán friss kávét, könnyen észreveheti a különbséget). A kávé nagyon gyorsan oxidálódik, és az íze, illata a pörköléstől számított 30–40 napon belül elillan. Még ha a kávét vákuum csomagolásban tároljuk, az sem akadályozza meg a kávé szemekben lezajló kémiai reakciókat. Így kerülnek piacra a 12 vagy több hónapos “zombi“ kávék, amelyeknek semmi köze sincs az igazi kávé ízéhez.

6. A zöld kávétól fogyunk – tény

De “fogyunk” a pörkölt kávétól is. A kávénak (különösen benne lévő koffeinnek) nagyszerű tulajdonságai vannak az anyagcsere felgyorsítására. Tehát egy edzőtermi edzés  vagy más fizikai tevékenység előtt érdemes egy csésze kávét inni. A legjobb választás sok koffeint tartalmazó kávét inni mint pl.: (aeropress, V60, stb.). A zöld kávénak ugyanazok a tulajdonságai vannak, de szörnyű íze van :-)