Etiópia és a kávé

| 25.07.2019 Kávétermesztő országok
Etiópia és a kávé

Etiópia a kávécserje otthona. Ez az ország jelenleg az egyik legnagyobb kávétermelő ország Afrikában, és a kávétermesztésben 15 millió embert foglalkoztat. A kávétermelési világpiacon az etióp kávé részaránya 5%, és a kávé termesztésének mennyisége alapján az ötödik helyet foglalja el világviszonylatban.

Etiópiában főleg az Arabica kávécserje vad fajtáit termesztik, amelyek gyakran a Typica és a Bourbon variánsok keverékei, illetve ezeknek a kávécserjéknek a különböző mutációi. A gazdaságokat különböző kistermelők birtokolják, akik kis területeken gazdálkodnak, az úgynevezett nano-lotokon. Az összegyűjtött kávécseresznyéket eladják a feldolgozó állomásoknak, ahol feldolgozzák és értékesítik a kávét. Épp ezért, ezeknél a kávéknál a farmerek ismeretlenek, és csak a termesztési régió, valamint a feldolgozó állomás nevét említik. A farmerek sokszor saját szövetkezeteket hoznak létre (200-tól 3000 tagig), hogy saját feldolgozó állomást építsenek, ahol a szövetkezet minden egyes tagja forgalmának bizonyos százalékával hozzájárul a feldolgozó állomás működéséhez.

A feldolgozott kávét exportálás előtt a kormány által ellenőrzött speciális laboratóriumokban értékelik minőség szerint, és meghatározzák az eladási és felvásárlási árakat. Ez az eljárás minden gazdálkodónak tisztességes vételárat biztosít, és motiválja, hogy jobb kávét termeljen.

Etiópia legfőbb kávétermelő régiói

Sidamo

Ez a régió az ország déli részén található, és itt termelik a legtöbb kávét. Ez a terület kiváló a tökéletes Arabica kávécserje termesztésére. Magas tengerszint feletti magasságban található, ásványi anyagokban és egyéb tápanyagokban gazdag talajjal rendelkezik, ideális a csapadék mennyiség, a páratartalom és a levegő hőmérséklete a kávétermesztésre.

Yirgacheffe

Ez a régió Sidamotól délre fekszik, és az Abaya-tó körül terül el, a hegyek lábánál – a kihalt vulkánok közelében. Épp a talaj, amely nagyon gazdag tápanyagokban és ásványi anyagokban (Sidamo régióban található talajokat is felülmúlja a talaj minősége), ezeket a kávékat hihetetlen virágbombává varázsolja. Ajánljuk mindenkinek, hogy legalább egyszer az életben próbálja ki ebből a régióból származó világosabb pörkölésű minőségi kávét eszpresszó kávéként elkészítve.

Harar

Harar az ország északkeleti részén található, és sokkal szárazabb, melegebb, mint más régiók. A kávécserjét itt alacsonyabb tengerszint feletti magasságban termesztik, a kávé pedig testesebb, kevésbé savas és földesebb.

Az etióp kávék ízvilága

Etiópiában a leggyakrabban használt kávéfeldolgozási módszer a kávécseresznye száraz feldolgozási módja, amely fokozza a kávé testességét, virágosságát, gyümölcsösségét, és a  kiegyensúlyozott savasságát. Az ízvilágában fellelhető a méz, eper, görögdinnye és a tejcsokoládé is. Az Etiópiából származó nedves módszerrel feldolgozott kávé kevésbé testes, de gyümölcsössége fokozódik.