Hario V60 otthoni elkészítése

COFFEEIN.SK Különböző kávék elkészítése 20.11.2017
Hario V60 otthoni elkészítése

A „hario“ szó jelentése az üveg királya. Ezt a japán céget 1921-ben alapították Tokióban. Alapítója, Hiromu Shibata, eleinte hőálló üvegből készült mérőedényeket, kémcsöveket gyártott a kémiai laboratóriumok számára. Csaknem 30 év kísérletezés után piacra dobták a 100%-ban természetes hőálló üveget, majd 1949-ben legyártották az első terméket, melyet a háztartásokba szántak – a kávé szűrésére használatos üvegedényt – a Syphont. Ennek hatalmas sikere arra ösztönözte a céget, hogy kávéfőzőket és a kávékészítéshez szükséges tartozékokat kezdjen gyártani, ilyen pl. a Skerton kézi kávéőrlő.

A Hario következő jelentős előrelépése 2005-ben következett el, amikor is piacra került a V60 megnevezésű kávé dripper, melynek teljes elnevezése Vektor 60, a szám a dripper szögét jelzi.    A Hario ma már porcelán és műanyag tartozékokat és különböző papírfiltereket is gyárt kávéfőzőihez.  A V60-nal készült kávé még finomabb és édesebb, mint az Aeropress, ugyanis az extrakció a gravitáció hatására megy végbe (egyenlő arányú kávé és víz használatával). Hogyan alkalmazzuk ezt a módszert?

Hario V60 kávé elkészítése

  1. Melegítsük fel a vizet gyorsforralóban 96 °C-ra. Ha nincs hőmérője vagy a gyorsforralón nem lehet beállítani a hőfokot, akkor forrás után nyissa fel a forraló fedelét és hagyja állni a vizet kb.  45 – 60 másodpercre.
  2. Míg a víz felforr, mérje ki a szemes kávét. 120 ml vízhez számoljunk kb. 10 g kávét.  Ne féljen kísérletezni a mennyiséggel.
  3. Őrölje a kávét közepesen durvára (lásd a „Mindent a kávéőrlésről és a helyes őrlési módról“ c. írást). Kísérletezzen az örlési móddal is.
  4. A V60-nal készült kávéhoz szükség lesz még egy edényre, ebbe fog folyni a kávé. Ez lehet egy nagyobb csésze, teáskanna, de legideálisabb választás a Hario erre a célra gyártott kis edénykéje.  (lásd a képeken)
  5. Helyezze a papírfilter a dripperbe, majd mossa át forró vízzel. Így felhevíti az edényt/poharat, amelybe majd a kész kávé kifolyik.
  6. Készítsen elő egy konyhai mérleget, helyezze rá a drippert az átmosott filterrel és a kávénak szánt edénykével.
  7. Szórja a megőrölt kávét a dripperbe, kicsit rázza meg, hogy a kávé egyenletesen kerüljön bele.  Nullázza ki a mérleget (a dripper az edénnyel és a kávéval már rajta van).
  8. A kb. 95 °C-os vizet körkörös mozdulatokkal öntse rá a kávéra, míg a mérleg nem éri el a 120 g-ot.  Várja meg a  „mágikus“ 30 másodpercet. Közben ismét melegítse fel a vizet   95 – 96 °C fokra.
  9. Ha a víz elérte a megfelelő hőmérsékletet, ismét öntsön a kávéra körkörös mozdulatokkal 120 g vizet  (a  mérleg 240 g-ot fog mutatni).
  10. Ezután kevegesse meg a dripper tartalmát, hogy az őrölt kávé minden részén áthaladjon a víz. Várjon újabb 30 másodpercet. Várakozás közben melegítse fel a vizet a már ismert   95 – 96 °C-ra.
  11. A megfelelő hőmérsékletű vízből körkörös mozdulatokkal öntsön 120 g-ot a kávéra. Tehát végeredményként 30 g kávéból 360 ml italt kapunk. Az első leöntéstől az extrakció befejezéséig kb.  3 – 5 percnek kell eltelnie (az őrlés durvaságától függően).

A kávé elkészítése lépésről lépésre képekben

hario-v60-1 hario-v60-2 hario-v60-3 hario-v60-4 hario-v60-5 hario-v60-6 hario-v60-7 hario-v60-8 A hario-t és a többi segédeszközt megtalálják szemes kávé webshopunkban.