Hogyan lehet felismerni a silányan pörkölt kávét?
A legtöbb kávérajongó a szupermarketekben szerzi be a kávét. A polcokon széles választékban találhatóak az ismertebbnél ismertebb márkák, amelyek neve csábít a vásárlásra. Ráadásul sok ilyen kávé kedvezőbb áron is elérhető, ami látszólag verhetetlen kombináció. Azonban ez nem teljesen igaz, és nem minden arany, ami fénylik.
Paradox módon, a szupermarketek polcain széles választékban találhatóak kávék, viszont ízben a legtöbbjük nagyon hasonló és túlpörkölt. Nem ismerjük a származásukat és az összetevőiket, például a pörkölés dátumát sem. Alapvetően ez pontosan az ellentétje annak, amit a kisebb kávépörkölőknél találhatunk. Gondolt már valaha arra, miért van ez így?
A szupermarketek kávéi és a problémájuk
A szupermarketek márkáinak fő problémája, hogy nagybani mennyiségre van szükségük. A hatalmas kereslet kielégítésére ezer tonnányi terméket kell előállítaniuk, úgy, hogy hónapokkal vagy évekkel később is ugyanolyan ízük legyen. Ezt úgy érik el, hogy sokféle kávéfajtát gyűjtenek össze különböző régiókból, és ízvilágukat elnyomják vagy semlegesítik.
És hogyan érik ezt el? Nagyon sötét pörkölést alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a kávé végeredményben nagyon keserű ízű lesz. Ilyen esetben a babok íz nüánszai eltűnnek, és a kávé konzervatívvá, sterillé válik, más szóval túlpörkölt, égett, keserű. Megenné a szénné égetett pirítóst? Nem, szóval miért is iszik túlpörkölt kávét?
Hogyan ismerjük fel a silányan pörkölt kávét?
A kávé csomagolása már sokat elárul a minőség hiányáról. Ha például nem tüntetik fel a származási országot, vagy alapvető adatokat arról, hol termesztik a kávét, akkor ez egy zsákbamacska. A minőségi kávé csomagolásán mindig szerepel a származási ország, a tengerszint feletti magasság, ahol a kávéfák nőnek, vagy a feldolgozási módszer. Ha a csomagoláson hiányzik a kávé pörkölési dátuma is, majdnem biztos lehet benne, hogy öreg és állott kávét vásárol. Ezért vásároljon olyan kávét, amelynek egyértelmű pörkölési dátuma van, amely nem lehet 3 hónapnál régebbi.
A szemrevételezés során a babok önmagukban is sokat elárulnak. Ha megnézi a kávébabokat, és azok olajosak és fényesek, akkor túlpörkölt kávéval van dolga. Ahogy már említettük, valószínűleg nem enné meg a szénné égetett pirítóst, tehát miért is iszik égett kávét? Az ilyen kávé keserű íze nem a kávéból származik, hanem a túlpörkölésből. Igen, a kávénak keserűnek kell lennie, de úgy, mint a kakaónak vagy a keserű csokoládénak. Nem úgy, mint a szénnek.
(Így néz ki a nem megfelelően pörkölt kávé. Olajos, fekete és zsíros.)
(Így néz ki egy megfelelően pörkölt kávé. Felülete matt, színe egyenletes.)
Miért érdemes kipróbálni egy kisebb pörkölő kávéit?
A kis pörkölők nem tudják megverni a nagyokat árajánlataikkal, mivel teljesen máshogyan működnek. Másrészről viszont a kávérajongóknak olyan élményt kínálhatnak, amit a nagy márkák nem tudnak. Frissesség, minőségi babok és az egyedi ízélmény, ami minden egyes kávénál más.
A helyi pörkölőkből származó kávék mindig rendkívül frissek, és már néhány nappal a pörkölés után a vásárlóhoz érkeznek. Ezáltal a babok sokkal illatosabbak, és a darálásuk és a kávé fogyasztásának élvezete sokkal intenzívebb.
Pénzvisszafizetési garancia
A végére a legjobb. Az árkülönbség a jól ismert szupermarketekben kapható márkák és a mi kávénk között valóban létezik, de sok esetben nem is olyan nagy. Ha ezt egy csésze kávéra lebontja, az extra költsége mindössze néhány cent. Az ár/minőség arány azonban az egekbe szökik.
És hogy biztos legyen abban, hogy a Felvidéken pörkölt kávé kóstolásával nem téved, garantáljuk a pénzvisszafizetést, ha a kávénk nem ízlik Önnek.