Chiroso: A következő versenyképes kávé?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 28.05.2024
Chiroso: A következő versenyképes kávé?

Az elmúlt években megnőtt a kereslet a ritka és exkluzív fajták iránt, elsősorban a rangos versenyeken való jelenlétük miatt.

Vannak azonban még olyan fajták, amelyekről nem sokat tudunk. Ennek ellenére megvan a lehetőség arra, hogy népszerűvé váljanak egyedi ízük és magas minőségük miatt.

Az egyik ilyen kávé a Chiroso, egy viszonylag ismeretlen Arabica fajta. Bár sok mítosz kering eredetével kapcsolatban, egyre több információ áll rendelkezésünkre arról, hogy honnan származik.

Ahogy növekszik az érdeklődés e fajta iránt, felmerül a kérdés, hogy láthatnánk-e gyakrabban a versenyszínpadon, és vajon a Pink Bourbonhoz vagy a Sidrához hasonlóan növekedhet-e a piaci jelenléte?

2MI AZ A CHIROSO ÉS HONNAN SZÁRMAZIK?

Sok más ritka fajtához és fajhoz hasonlóan a Chiroso pontos eredete is ismeretlen. Leginkább a kolumbiai Antioquia délnyugati részén, Urrao településén termesztik.

Kezdetben a Chiroso-t a Caturra természetes mutációjának tartották, hosszabb cseresznyével. Emiatt sok helyi termelő Caturra Chiroso néven emlegette a fajtát.

A Chiroso egy szlengszó a kolumbiai vidékekről, ami egyfajta enyhén megnyúlt dologra utal. Nem túl gyakori megnevezés, de pontosan eme fajtának a hosszúkás babja miatt kapta ezt a nevet.

Egyes kutatóintézetek azonban rájöttek, hogy a Chiroso nem rokon a Bourbon - Typica csoporttal, ami azt jelenti, hogy nem Caturra mutációról van szó. Éppen ellenkezőleg, a vizsgálatok (amelyeket még tudományosan igazolni kell) megállapították, hogy a Chiroso genetikailag rokon az etióp fajtákkal (landrace).

 

A Chiroso eredete

A genetikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Chiroso az etióp tájfajtáktól (landrace) származik. Ezenkívül két Chiroso fafajt azonosítottak Urraóban (Kolumbia), az egyik sötétvörös cseresznyével, a másik pedig sárga terméssel. Mindkét fának különböző alakú levelei vannak.

Azonban még a kutatás elvégzése után sem világos, hogy hogyan került ez a fajta Etiópiából Kolumbiába. Egyelőre ezek csupán mítoszok és találgatások.

3FAJTATERMESZTÉS

Hasonlóan nő, mint a Caturra, de nagyon különbözik a Castillotól vagy a Colombiától, amelyek kevésbé termékenyek nagyobb magasságban vagy alacsonyabb hőmérsékleten.

A növény a Caturrához is nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik - rövid, világoszöld levelek, magas hozam és fogékony a levélrozsdára.

4Milyen ízű?

A Chiroso gyakran kiemelkedik édes és összetett ízprofiljával, hasonlóan az etióp fajtákhoz és a Geshahoz.

Magában hordozza a virágos ízeket, akár a Gesha, de a Chiroso inkább gyógynövényes, édesebb, teltebb testtel. Ízlelésre selymes, virágos jegyekben gazdag, valamint a citromsav és az édesség közötti remek egyensúly jellemzi. A Chiroso íze és összetettsége a termesztés helyétől függően változhat.

Megfelelő feldolgozás esetén, a fajta jól felépített profillal rendelkezik. A termőhelytől függően, az ízprofil az őszibarackos gyümölcsösségtől a citromfű fanyarságáig terjedhet.

 

A Chiroso pörkölése

Rugalmasabb kávé, így sokféle pörkölési technikát használhatunk.

Valószínűleg sűrűségének, termesztési magasságának és etióp genetikájának köszönhetően sok hőt képes elviselni.

5NÉPSZERŰBB-E LEHET EZ A FAJTA?

Bár a Chiroso-t nagyjából egy időben fedezték fel a Pink Bourbonnal, egy másik Kolumbiában termesztett "újrafelfedezett" Arabica fajtával, mégsem kapott akkora figyelmet.

A Pink Bourbon piaci jelenléte, népszerűségének köszönhetően folyamatosan növekszik, évről évre nő az érdeklődés e fajta iránt.

A 2023-as Barista Világbajnokság utolsó fordulójában két versenyző is használta, köztük a győztes Boram Um is.

A kevésbé tapasztalt cuppingolók azonban nem biztos, hogy képesek felismerni a különbséget a Pink Bourbon és a Chiroso közt.

6Potenciális kihívások előttünk

Magas hozama és kívánatos ízprofilja ellenére egyértelmű, hogy még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy gyakrabban láthassuk a Chirosót a pörkölőkben és kávézókban.

A Chiroso termesztésében nagy potenciál van, de sok gazdálkodó nem rendelkezik elegendő információval erről a fajtáról.

A Chiroso története lenyűgöző, és minél többet tudunk meg erről az egyedülálló fajtáról, annál nagyobb érdeklődést vált ki.

Azonban eltart egy ideig, amíg több farmer kezdi el termeszteni, és mire elérhetőbbé válik a piacon. Nem lenne azonban meglepő, ha több barista használná versenyeken.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2024/02/chiroso-up-and-coming-competition-coffee/