China Yulan: Extrém kávé a “vasladytől”

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 12.04.2023
China Yulan: Extrém kávé a “vasladytől”

Ivott már Ön Kínából származó kávét? Ha nem, nincs oka szégyenkezésre, ugyanis a kínai kávé nem túl elterjedt. A világ legnépesebb országa nem sokat termel belőle, de amikor találtunk egy beszállítót, nem sokáig gondolkodtunk. Elég volt néhány korty a mintából, máris tudtuk, erre azonnal le kell csapnunk. Hát így történt.

Az első megmérettetés a kassai Kávé-Tea-Csokoládé Fesztivál volt, itt mutattuk be először. A próbatétel nagyon jól sikerült, a kávé hatalmas sikert aratott, ez fogyott el a standunkon elsőként. Eredetileg csak később soroltuk volna be az e-shop kínálatába, de nem volt értelme halogatni. Kedves vásárlóink bombáztak minket leveleikkel, szinte követelték ezt a remek kávét. A China Yulan tehát mostantól rendelkezésükre áll, és hogy is másképp, ez a kávé is egy történetet rejt magában.

A kávé “vasladyje”

A kávé termesztője Yalan Li, akit mindenki csak „vasladyként“ ismer. 1992-ben kezdett kávéval foglalkozni, amikor egy cégnél dolgozott, és megtanulta, hogyan kell kávécserjéket kultiválni. Ezt követően úgy döntött, saját kávécserje-iskolát nyit, majd az ebből származó bevételnek köszönhetően sikerült saját farmot alapítania.

1999-ben a sors nehéz csapást mért a farmernőre, gondosan kiépített farmját elpusztította a fagy. A kávécserje nem bírja a fagyot, ám Kína olyan övezetben fekszik, ahol néha-néha mégis előfordul zordabb időjárás. Yalan ebből a szempontból peches volt. Az adott településen felhagyott a farmerkedéssel, családjával visszatért szülőfalujába, ahol jelenleg is él és dolgozik.

720_1_china-yulan-vilagos-porkoles-200-g-szemes-kave_1679324855 

Minőségi kávétermesztés

A 2005-től 2012-ig tartó időszak szerencsésnek bizonyult Yalan életében. A kávé ára viszonylag magas volt, így a nyereségből sikerült egy feldolgozó állomást is kiépítenie. A 2012-2020 közötti időszakban ugyan a kávé ára csökkent, de figyelmét a minőségre fordította, így különbözött a többiektől, tehát sikerült túlélnie.

Yalan legnagyobb segítsége a lánya, Xuelian, aki kávéfeldolgozást tanult. 2019-ben alapították a DiFan társaságot, amely a kávétermesztésen és szüretelésen kívül feldolgozással is foglalkozik. A sokoldalú tevékenységet sikerült összevonni, így megvetették a lábukat a konkurenciával teli piacon is.

Extrém fermentáció

Úgy döntöttünk, a catimor variánst hozzuk el Önöknek, amely hihetetlenül hosszú, 360 órás fermentáción esett át. Ez egy valóban extrém módszer! Hozzávetőlegesen a következőképpen zajlik: a kávécseresznyéket elsődlegesen 15 napig fermentálják, majd afrikai ágyakon terítik szét, itt történik a szárítás. A munkások folyamatosan forgatják a termést, hogy egyenletesen száradjon.

Öt nap után a kávécseresznyéket mechanikus szárítóba helyezik, itt folytatódik a lassú szárítás egészen a kívánt nedvességtartalom eléréséig. A száraz cseresznyék ezután egy hónapig a raktárban várakoznak, majd hulling segítségével kihámozzák a magot. A remekmű ezután készen áll az exportra.

Milyen ízű a China Yulan?

Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon Önöknek is hasonlóképpen fog-e ízleni ez a kínai-vietnami határvidékről, a dél-nyugati Jün-nan tartományból származó kávé, mint nekünk vagy a Kávé-Tea-Csokoládé Fesztivál résztvevőinek. Választhatnak világos és sötét pörkölésűt is, hogy a filterkávé szerelmesei ugyanúgy megtalálják számításaikat, mint akik a klasszikus vagy gyümölcsös eszpresszót kedvelik.

A kávé aromája átható, hangsúlyos, csaknem fűszeres. A teste erős és csokis. Ízében az étcsokoládé dominál, melyet a piros szőlő és a szegfűszeg egészít ki. A kávé utóíze hasonló harmóniákat rejt.

Szeretné megkóstolni ezt a kávét? KATTINTSON IDE! Kellemes kóstolgatást és maradandó ízélményeket kívánunk. Mi már közben új kávékra vadászunk, melyek hamarosan megjelennek a coffeein.hu kínálatában is.