Melyik a világ LEGJOBB kávéja?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 21.03.2023
Melyik a világ LEGJOBB kávéja?

Gyakran teszik fel nekünk ezt a kérdést. Hiszen kell lenni egy legjobbnak. A kopi luwak? A geisha? Esetleg egy egészen másféle kávé?

A kávé nem Forma-1 verseny. Nem mérhető sem az, mennyi idő alatt tesz meg egy kört a pályán, sem az, mennyi idő alatt gyorsul 0-ról 100-ra. Nem tudjuk számadatokkal kifejezni a kávé ízének ismérveit, tehát szinte lehetetlen kiválasztani a legjobbat. A kávé íze szubjektív kategória.

Vannak azonban olyan objektív faktorok, melyek nagyban befolyásolják az ízét és a minőségét. Ha ezek a faktorok megvalósulnak, valóban a legjobb kávét eredményezik. Jöjjön hát ezek közül néhány:

  1. A kávécserjék az őserdőben, változatos biotópokban élnek.
  2. A kizárólag érett cseresznyék kézi szüretelése és többlépcsős osztályozása.
  3. Megfelelő módon pörkölt kávé (vagyis nem túl- és nem is alulpörkölt)

A kávé ízéért felelős tényezőkről ebben a cikkünkben olvashat többet. 

A legjobb kávé tehát a minőségi kávé, melyet én az ízek végtelen galaxisának szoktam nevezni. Számos változóról beszélhetünk még, mint pl. az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a kávécserje fajtája, feldolgozás módja vagy a pörkölés árnyalata. Ezek mindegyike fontos eleme a játéknak, és hatással vannak a kávé végső ízére. Melyik a szerintem legjobb kávé?

Épp az, amelyet fogyasztok. Igyekszem minden kávéban megtalálni azt, amiért számomra érdekes. Az anaerob Jáva Argopuro rumos, édeskés íze igazán különleges. A honey feldolgozási módban leginkább a már-már cukorkaszerű édes íz nyűgöz le. A Columbia Campina kávéban az alma és a szilva édessége keveredik. A natural Etiópia pedig igazi vad, virágos ízeivel fogott meg.

Mit is akarok hát ezzel mondani? A kávé nem egy feleség, akinek hűséggel tartozunk. Nyissa meg érzékeit, és ne féljen kísérletezni, új kávékat kipróbálni, új ízélményekkel gazdagodni. Természetesen jó az, ha van néhány klasszikus kedvenc, amelyhez szívesen visszatér, de nincs is jobb annál, mint egy olyan kávéval kezdeni a napot, amelynek íze ismeretlen impulzusokkal lát el bennünket.

Ha Ön is a “kávéfelfedezők” családjába tartozik, a www.coffeein.hu weboldalunkon kedvére válogathatnak a kávék és ízek széles kínálatából!