Honduras és a kávé

COFFEEIN.SK Kávétermesztő országok 29.10.2019
Honduras és a kávé

Hondurasban a kávétermelés lassúbb ütemben kezdődött el, mint a szomszédos országokban. Ma azonban ez az árucikk az ország gazdaságának egyik legfontosabb tényezője. 2011 óta Honduras Közép-Amerika legnagyobb kávétermelője lett, és a világ nagy kávétermelői közt a 7. helyet foglalja el. A lakosság 30%-a foglalkozik kávétermesztéssel, amely több mint 110 000 családot tesz ki, és 92%-uk saját mikro-lottal rendelkezik. Hasonlóan, mint Guatemalában, Hondurasban is hagyományos kávéfajtákat termesztenek, mint például Typica, Bourbon és Caturra.

Az első kávécserje a kereskedőknek köszönhetően 1800 körül érkezett az országba. A kávétermesztés nagyon lassan indult be, hosszú ideig csak dísznövényként termesztették vagy kis mennyiségben saját használatra. Sok társadalmi rendszer és uralkodó igyekezett a kávéból árucikket teremteni, de a banánfák termesztésének nagyon régi hagyománya volt az országban, és így a kávétermesztés beindítása nehéz volt. A tényleges kávétermesztés csak a 20. század közepén kezdődött el. Míg a banánültetvényeket nagy vállalatok birtokolták, a kávéültetvények kis gazdák tulajdonában voltak. Ezek a gazdálkodók nagyon nehéz feltételek közt kereskedtek a kávéval, mivel az ország infrastruktúrája gyenge volt, és üzleti ismereteik pedig szegényesek voltak. Ezért nagyon alacsony áron csempészeknek adták el kávéjukat, akik aztán guatemalai kávéként értékesítették jóval magasabb áron. A jó hír az volt, hogy a vevők nem vették észre, hogy a ”guatemalai” kávé valójában hondurasi volt. Ez azt jelentette, hogy minőségileg ugyanolyan szinten voltak.

honduras kave

Az igazi fordulópont 1970-ben jött, amikor a kormány úgy döntött, hogy a példaként szolgáló szomszédos Guatemalát követi, és létrehozza az IHCAFE nemzeti kávé szervezetet (Institutio Hondureno del Café), amely a farmereket segíti a kereskedésben és a kávétermesztésben is. Az IHCAFÉ tisztességes áron felvásárolta a kávét a farmerektől, és létrehozta az egységes hondurasi kávé márkát. Ezenkívül minden termőterületen olyan laboratóriumot működtet, ahol a gazdálkodók tanulhatnak, és elküldhetik kávéikat laboratóriumi elemzésre.

Honduras talajminősége kiváló a kávécserje termesztéséhez, de a gazdák munkáját nehezíti a kiszámíthatatlan időjárás. Az országban gyakoriak a záporok, felhőszakadások, amelyek nehezítik és meghosszabbítják a kávé szárítás folyamatát. Annak ellenére, hogy sok farmer saját feldolgozó állomással rendelkezik, az IHCAFÉ miatt kávéjuk egységes név és származási régió alapján jut a kereskedelembe. Habár a kávé 92%-a kisgazdáktól származik, de ezeket a kávékat összekeverik, amely csak a régió és a tengerszint feletti magasság szerint van megkülönböztetve, ahol a kávét termesztik. Úgy gondoljuk, hogy a valódi speciality kávé még mindig várat magára Hondurasban, és mi alig bírjuk kivárni.

A hondurasi kávé ízvilága

Hondurasban az összes kávétermelő terület átlagos tengerszint feletti magassága 1400 m, és a kávé feldolgozásának 99%-a nedves feldolgozási módszerrel történik. Ezért a különböző régiókból származó kávék ízvilága nagyon hasonló. Leginkább a Guatemala-i Atitlán régióból származó kávéra emlékeztetnek, de kevésbé savasak és testesebbek. Az ízvilágukban a tej- és étcsokoládé dominál mogyorós lecsengéssel.