Kenya és a kávé

| 16.08.2019 Kávétermesztő országok
Kenya és a kávé

Kenya csak a 22. helyen áll világviszonylatban a kávétermesztés mennyiségét illetően, de a mennyiséget egyértelműen kompenzálja a kávé minősége. A kenyai kávék a kedvenceink közé tartoznak csodálatos gyümölcsös ízviláguk, édességük és aromájuk miatt. Annak ellenére, hogy Kenya szomszédos ország Etiópiával, a kávécserjét itt csak 500 évvel később kezdték el termeszteni, 1893 körül.

1930-ban a kenyai kormány felkért egy céget egy új kávécserje kinemesítésére, mely az ország körülményeihez megfelelő. A feladatokat Scott Laboratories (ezért SL a kávécserje elnevezés) vállalta el, akik a Bourbon és a vad Etiópia variánsok keresztezésével 2 új fajta kávécserjét nemesítettek ki. Ezt követően a kormány nagy mennyiségben szétosztotta ezeket az új kávécserjéket a hétköznapi embereknek és a farmereknek. A mai napig az SL 28 és SL 34 kávé fajták Kenya kávétermelésének a 90%-át teszik ki. Mindkét kávé fajtának összetéveszthetetlen aromája és íze van, magas termékhozama, és csodás minőségi kávészemekkel rendelkeznek. A kávétermesztés fennmaradó 10%-át a Ruiru 11 vagy a K7 variánsok teszik ki, amelyeket Canephorából nemesítettek ki, és az Arabica kávécserjékkel együtt termesztik, mivel eltaszítják a kártevőket.

Etiópiához hasonlóan Kenyában is sok mikro-farmer gazdálkodik, akik együtt dolgoznak a  feldolgozó állomásokkal, vagy egy bizonyos százalékban részt vesznek a működésükben. A feldolgozott kávét ezután a Nairobi tőzsdén értékesítik, ahol a kávét igazán tisztességes módon bírálják el, és a jobb minőségű kávékat drágábban adják el. Ez a rendszer szintén ösztönzi a farmereket, hogy jobb minőségű kávét állítsanak elő.

Kenya legfőbb kávétermelő régiói

Kenyában számos mikro régió található, ahol kávét termesztenek. Ezek a területek, az egykori Mt. Kenya tűzhányó hegység közelében vannak, amely egészen Nairobi fővárosáig terjed. A leghíresebb, legismertebb régiók Kirinyaga, Nyeri, Muruka, Embu és Kiambu. Mivel nincs nagy távolság az egyes régiók között, a különböző régiókból származó kávék íze nagyon hasonló. Mindegyik régióban a kávécserjéket vulkanikus talajban és magas tengerszint feletti magasságban (minimum 1500 m) termesztik. Tehát bármely régióból is választanak, ezek a kávék nem okoznak csalódást.

A kenyai kávé ízvilága

Kenyában 95%-ban a nedves kávéfeldolgozási módszert alkalmazzák. Ez a feldolgozási módszer megsokszorozza a kávé gyümölcsösségét. A kenyai kávé nagyon friss, édes és gyümölcsös a bogyós gyümölcs és citrusfélék tónusaival. A kenyai kávék kiválóak a különböző alternatív elkészítési módszereken keresztül, de nagyszerű a belőlük készített gyümölcsös eszpresszó is.