A jó kávé íze savanyú? És mi van, ha nekem az nem ízlik?

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 19.10.2022
A jó kávé íze savanyú? És mi van, ha nekem az nem ízlik?

A valódi minőségi kávé savanyú ízű

A savanyú íz mértéke nem mérvadó a minőség megítélésében. A kávé valóban gyümölcs, az ízvilágára különböző kémiai folyamatok és számos más faktor is hatással van. Tulajdonképpen a kávécseresznye magjáról van szó, a savanyú íz/aciditás a sajátja, vagyis jó, ha érződik a csészében rejlő végeredményben is.

Játék az ízekkel

A kávéban megtalálható savanyú ízeket azonban a pörkölő nagyban tudja befolyásolni. Mégpedig a pörkölés árnyalata tekintetében. A világos pörkölés gyümölcsösebb, édeskésebb és egyben savasabb ízeket eredményez, ugyanis a karamellizáció csak kisebb mértékben megy végbe, a cukrok megmaradnak. A málna vagy a narancs is gyümölcs, mégsem csak az édes íz jellemzi, az aciditás, illetve a kesernyés íz is megtalálható bennük. Ugyanez érvényes a kávéra is.

A sötét pörkölés eredménye

Ha a pörkölő sötétre pörköli a kávébabot, értelemszerűen több cukor karamellizálódik, a kávé íze kesernyés és sokkal nehezebb lesz. Laikus szemmel azt mondhatnánk, hogy igazából csak a keserű ízt érezzük. A kávé eredeti aromája a háttérbe szorul. Ha túlpörkölik vagy megégetik, az aciditás teljes mértékben eltűnik, és megmarad a zsíros vagy olajos égett íz.

kavecserje 

A keserű kávé népszerűsége

Évtizedeken keresztül az ilyen típusú kávé számított minőséginek, generációk nőttek fel úgy, hogy ezt tartják az igazi kávénak. Sajnos mi nehezen tudjuk meggyőzni az embereket az ellenkezőjéről, hiszen gyerekkoruk óta ehhez vannak szokva. Ilyenkor a legmegfelelőbb apró lépésekben haladni: a vásárlóknak sötét pörkölésű, de nem égett kávét ajánlani. Olyat, amely még nem érte el a második reccsenés fázisát, vagyis megmaradt az eredeti DNS-e. Még érződik benne az éghajlat, a talaj, a kávé fajtája, feldolgozási módja és természetesen az aciditás is. A sötét pörkölésű kávé esetében ugyan ezek a háttérbe szorulnak, de minimális mértékben még jelen vannak és élvezhetők.

A természet adta keserűbb kávéfajták 

Persze léteznek olyan kávéfajták, amelyek túlpörkölés nélkül is keserű ízzel rendelkeznek. Éppen ezeket ajánlanánk a fentebb leírt kategóriába tartozó embereknek. Ide tartoznak pl. a brazil kávék, melyek alacsonyabb tengerszint feletti magasságban nőnek. A szumátrai kávé is finom keserű csoki ízű, ha sötétebbre van pörkölve. Nagyon érdekes e-shopunk egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő kávéja, amely Kubából érkezik – élő példája a viszonylag világos pörkölésű, nulla aciditással rendelkező kávénak, melyet a dohányos, fűszeres aroma jellemez.

Vannak emberek, akiknek még ez is savanyú. Ha valaki egész életében szénné égett kávét fogyasztott, mindent savanyúnak fog érezni, amit helyesen pörköltek. Ugyanis olyan új ízekkel fog találkozni, amilyeneket eddig nem ismert. Minden „savanyúbb”, mint a túlpörkölt kávé.

A legsavanyúbb kávét termelő országok  

Általánosságban elmondható, hogy az afrikai kávék íze igazán gyümölcsös és édes. Ennek oka egyértelműen a vörös, vulkanikus eredetű talaj, amely tápanyagban gazdag, valamint a tengerszint feletti magasság, melyben a kávécserjék nőnek. Kenya hegyvidéki területein akár 2300 m tengerszint feletti magasságban is vannak ültetvények, az innen származó kávé valóban tömény gyümölcsös ízű, mint egy savanykás cukorka. Édes tónusok sokasága váltakozik benne. A gyümölcsös ízre hatással van a feldolgozás módja is. A száraz módszerrel feldolgozott kávé íze az aszalt gyümölcsre emlékeztet. Újabban kísérleteznek a fermentáció újfajta eljárásaival, ezek még inkább kiemelik a gyümölcsös ízeket. Ha világos pörkölésű afrikai kávét vásárol, biztosra mehet, hogy a gyümölcsös íz fog dominálni.

szuretelt kavecseresznye 

Csokoládé ízű Közép-Amerika  

Sokáig meggyőződéssel vallottuk, hogy a közép-amerikai kávék sajátja a csokoládés tónus. Mostanában azonban ez az állítás megdőlni látszik. Nemrégiben mézédes hondurasi kávét ittam, de fogyasztottam már hasonlóan édes El Salvadort is. Mindkét kávét anaerob honey módszerrel dolgozták fel, ami azt bizonyítja, hogy ez az eljárás fokozza a kávé gyümölcsös és édes ízét. Azt azonban meg kell mondani, hogy valamennyi közép-amerikai kávéban ott a csokoládés utóíz. Első kóstolásra a gyümölcs dominál, de az utóíz egyértelmű karamell és csokoládé. Elárulom, hogy ez pörköldénk egyik kézjegye.

A legkevésbé savanyú kávék

Akinek nem ízlik a savanykásabb íz, mindenképpen próbálkozzon sötét pörkölésű kávékkal. Megfelelő lehet a kubai, a közép-, és dél-amerikai kávék, amelyek száraz vagy nedves feldolgozáson estek át. Az anaerob fermentálással készült kávé sötét pörköléssel is gyümölcsösebb tónusú marad.

A savanykásabb ízek ellen tiltakozók százalékos eloszlása

A Coffeein vásárlóinak 80%-a a kesernyésebb, nehezebb ízeket keresi. Azonban mindenkit arra ösztönzünk, ne féljen új ízeket kipróbálni és felfedezni. Körbe-körbe ugyanazt a keserű kávét fogyasztani nagyon unalmas lehet. A kávé a felfedezés öröméről szól.

A kávékeverékek /blendek/ - út az aciditás mentes kávéig

Az arabica és robusta keverése valóban megoldást jelenthet azok számára, akik kerülik a savanyú ízt. A robusta egymagában kifejezetten nehéz, testes, nulla aciditással. A blend lehet az első lépés, ha valaki el akar indulni az égett kávétól a minőségi kávéig vezető úton. Kínálatunkban szerepel az Italy kávékeverék, ami 75/25 arányban sötét pörkölésű, de nem közelíti meg a második reccsenést. Ezt a keveréket ajánljuk azoknak, akik automatába keresnek nem savanyú kávét. Az ELITE kávékeverék aránya 90/10, ezt a kávézók is nagy mennyiségben rendelik tőlünk. E-shopunk egyik legnépszerűbb terméke. Erős csokoládés íz és minimális aciditás jellemzi. Sokan az ELITE-nek köszönhetően kezdenek ismerkedni a kávévilág rejtelmes ízeivel, és ez a birodalom egyre inkább magával ragadja őket.

kavecseresznyek 

Arabica versus robusta

A robusta kesernyés és testesebb, de szeretnénk eloszlatni egy téveszmét: az, hogy a robusta „shit”, már régen nem érvényes. Nemrég kóstoltam egy minőségi robustát, amelyet kézzel szüreteltek és osztályoztak. A termelő úgy döntött, hogy ezen az úton szeretne haladni. Az aromája valóban erős és testes volt, de hosszan tartó tejcsokoládés utóízzel. Nem állítom, hogy szeretném egymagában fogyasztani, de egy ilyen robusta nagyon érdekes utóízeket hozhat egy kávékeverékbe.