Kávészünet I. rész - Beszélgetés a Coffeein csapat tagjával, Szabó Péterrel

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 03.06.2022
Kávészünet  I. rész -  Beszélgetés a Coffeein csapat tagjával, Szabó Péterrel

Fel tudod idézni az első emlékeidet a kávéval kapcsolatosan?

A legelső emlékem a kávéról a mokka kávéfőző kotyogása, édesanyám ugyanis reggelente ezzel készítette el a kávéját, én pedig minden nap ennek a hangjára ébredtem. Van még egy meghatározó élményem, nevezetesen a lakótelepünk közértjéről, ugyanis élénken emlékszem arra, ahogy az emberek a közös kávédarálón ledarálták a kávét, amelynek az illata aztán betöltötte az egész boltot. Akkor még nem sejtettem, hogy később ez az illat a napjaim szerves részét képezi majd.

kave a porkoloben

Mikor kezdtél el kávézni, és hogyan alakultak át a kávézási szokásaid?

Csak 2011-ben kezdtem rendszeresen kávét inni, mikor megnyitottam az e- shopomat. Néhányszor próbálkoztam a 3 az 1-ben kávéval, de ki tudja miért :), egyáltalán nem fogott meg. Az első „kávés” évemet az eszpresszó bázisú tejes italok határozták meg: capuccino, latte, stb. Ezt követően kezdtem eszpresszót inni, először cukorral, majd anélkül. 2013-ban vásároltam egy minőségi eszpresszó kávéfőzőt és egy kávédarálót, innentől kezdve a kávét csak tisztán ittam. Az eszpresszós korszak 2020-ig tartott, amikor is áttértem a filterkávéra /kedvencem a V60/, így ízlik igazán. Otthon mokka kávéfőzőt használok, az így készült kávét is nagyon szeretem. Valójában bármilyen elkészítési módú és pörkölésű kávét imádok. Minden kávéfajta, az elkészítési mód, a pörkölés árnyalata hozzátesz valamit az italhoz, én pedig imádom felfedezni az újdonságokat.

Mikor és hogyan kerültél a COFFEEIN csapatába?

A COFFEEIN cég alapítója vagyok, amely 2011-ben olasz kávékra specializálódott e-shopként indult. Fokozatosan fejlődtünk, alakultunk, időközben sokat tanultunk, majd 2015-ben létrejött a saját kávépörköldénk Ipolyságon.

Mi a feladatod a kávépörköldén belül?

Az én feladatköröm igen bonyolult, ha két szóval akarnám összefoglalni, akkor a cég irányítása. Egy átlagos hétköznapon ez tulajdonképpen apróságokat jelent: a levelezés bonyolítását, a megrendelések intézését, a termékek tesztelését, blogírást, a kávé minőségének ellenőrzését, az új kávék kiválasztását, marketing- és reklámtevékenységet. Ma már elengedhetetlen a jelenlét a közösségi hálón, ill. olykor a pozsonyi kávézónkban is van tennivaló.

A munkaköröm számomra legkedvesebb része az új termelők felkutatása és a velük való együttműködés tető alá hozása. Folyton új farmokat keresek, új kávékat kóstolok, azon dolgozom, hogy egyre jobb minőségű kávét tudjunk pörkölni és egyúttal eljuttatni a vásárlóinkhoz. Semmi sem okoz nagyobb örömet, mint egy elégedett vásárló visszajelzése.

Hogyan készül a kedvenc kávéd, és hány kávét fogyasztasz naponta?

Volt olyan időszakom, amikor 7 – 9 eszpresszót ittam naponta. Jelenleg a napi kávés rutinom a következő: reggel megiszom 2 eszpresszót sötét pörkölésű kávéból, majd egy világos pörkölésű V60-ast, amit egy órán keresztül kortyolgatok. Ebéd után mokka kávéfőzővel készítem a délutáni italomat, szintén világos pörkölésűt. Az utolsó kávémat általában 14 óra körül fogyasztom.

Melyik volt életed legjobb kávéja, és melyik az aktuális kedvenced, amit a vásárlóknak is jó szívvel ajánlasz?

Életem két legjobb kávéja a saját pörköldénkből származik. Az egyik ezek közül az Etiópia Burtukaana Lot.9, amely a legédesebb, legzamatosabb, legillatosabb kávé, amit valaha ittam. Sajnos azonban sehonnan sem tudom beszerezni. A másik nagy kedvenc a Honduras El Naranjo. Ez volt kínálatunk egyik kísérleti kávéja. 90 órás anaerob fermentációval készült. Az íze a kakaóbabéhoz hasonlított, az aromája pedig nagyon átható volt. Ha a kollégáim épp ezt csomagolták, az irodámban is éreztem, hogy mivel dolgoznak.

Hogy mit ajánlanék most? Véleményem szerint minden, ami a kínálatunkban megtalálható, kiváló minőség. Talán ez jól csengő marketingszövegnek tűnik, de a 2021-es esztendő munkájára nagyon büszke vagyok, sosem sikerült még ilyen remek felhozatalt összeállítani és a 2022-es évben is sikerült hasonló kínálatot összeállítani. Nagyon ügyelek a megfelelő kávé kiválasztására. Ha mégis választanom kéne, akkor Diego Bermudez Kolumbia kávéját ajánlanám, amelyet a 2021-es évben sikerült beszereznem. Az anaerobic-natural feldolgozási módszer nagy kedvencem:).