Eszpresszó kávé – cappuccino, a tej habosítása

COFFEEIN.SK Különböző kávék elkészítése 07.08.2021
Eszpresszó kávé – cappuccino, a tej habosítása

Sokak számára a reggeleket nem is lehetne máshogy kezdeni, mint croissantal és cappuccinóval. Viszont a minőségi cappuccino elkészítéséhez sok gyakorlásra és türelemre van szükség. A jól habosított tej döntő tényező ennek a tejitalnak az elkészítésében. Szóval megpróbáljuk leírni, mi hogyan habosítjuk a tejet, és reméljük, ez segíteni fog egy kicsit Önöknek. Megmagyarázni a habosítást csak szóban, anélkül, hogy megmutatnánk a folyamatot elkészítés közben, ez igen nehéz feladat. Ezért ajánljuk Önöknek, hogy a YouTube csatornán nézzenek meg olyan videókat, ahol profi baristák lépésről lépésre mutatják be a tej habosítását. Mi a tej habosítási folyamatomat 5 fázisra osztjuk.

1/ A tej

A tejnek teljes zsírtartalmúnak kell lennie és hűtöttnek. A tejkiöntő fele űrtartalmáig öntsük a tejet. Ha túlságosan kevés tejet önt a tejkiöntőbe akkor nagyon gyorsan felmelegedhet és nem lesz elegendő ideje a tej ,,kisimítására”. Ha túl sok tejet önt a tejkiöntőbe, akkor habosításkor kifolyhat a tejkiöntőből.

2/ Hajlásszög

Mielőtt a gőzkart a tejbe tenné, fújjon ki belőle egy kis gőzt. A legfontosabb lépés a megfelelő szög és dőlésszög, amikor a gőzkart a tejkiöntőbe helyezi.  Ideális a tejkiöntőt egyenesen tartani, és a gőzkart a tejeskancsó jobb harmadába meríteni a tej felszíne alá kb. l cm mélységben. Ez a dőlésszög azért fontos, mert a gőz nyomása a tejkiöntőben örvényt hoz létre, amely a tejkiöntő teljes tartalmát összekeveri.

3/ Habosítás

A megfelelő dőlésszög beállításakor engedje ki a gőzkarból a gőzt maximumon. A nyomásnak elég erősnek kell lennie az örvény kialakításához. Amint a gőz eléri a tejet, örvény jön létre, ugyanakkor a tej elkezd "sikítani". Kellemetlen és magas hangot ad ki és ha ezt a hangot több mint 2 másodpercig hallja, ez azt jelenti, hogy csak melegíti a tejet, és nem habosítja. A tejhabosítás megkezdéséhez lassan lejjebb kell mozgatni a tejkiöntőt, amíg nem hallja a tej gyenge pattogását. Ezután a "sikoltozás" azonnal megszűnik, és csak a pattogást halljuk. Ez a pattogás a gőz hangja, amely a tej felszínéhez ütközik, amely keveredik vele. A pattogásnak gyengének, de folyamatosnak kell lennie. Ha a pattogás túl intenzív és erős, akkor Ön túl habosítja a tejet, és nagyon száraz tejhab lesz a végeredmény. Ha a pattogás túl gyenge, a tej nem lesz elegendően habosítva tehát „alulhabosított” lesz.

4/Simítás

A tej akkor van jól kihabosítva, ha a térfogata az eredeti térfogatától körülbelül 50% -kal nő. Ezutánabbahagyjuk a levegő beengedését a tejbe, abbamarad a pattogás, de a gőzellátást még nem állítjuk meg. Az örvény gondoskodik a tej simaságáról az utolsó néhány másodpercben. Az utolsó fázisban, az örvényben, a nagyobb légbuborékok egymáshoz dörzsölődnek és megrepednek, ami igazán sima és gyönyörű mikrohabot eredményez. A tej hőmérsékletének 70 ° C-nak kell lennie. Ha nincs hőmérője, habosítás közben mindig tartsa a kezét a tejkiöntőn és amikor égetni kezdi a kezét, tudja, hogy a hőmérséklet megfelelő.

5/ Higiénia

A tej habosítása után azonnal törölje le a gőzkart és fújjon ki gőzt belőle. Habosítás után a gőzkar belsejében még mindig maradhat egy kis tej, amely elkezdhet erjedni (ha nem fújja ki a gőzt).