Hogyan készítsünk nagyszerű kávét útközben?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 18.06.2024
Hogyan készítsünk nagyszerű kávét útközben?

Hogyan juthat minőségi kávéhoz útközben? Ha a városban tartózkodik, megállhat egy specialty kávézóban, viszont, ha úton van, vagy esetleg jobban szereti saját maga elkészíteni kávéját, akkor ez bonyolultabb lehet, hiszen senki sem akar plusz bőröndöt cipelni csak a barista kellékek miatt. 

Szeretné megtudni, hogyan tudja egyszerűen elkészíteni kávéját az úton? Összeszedtünk pár hasznos tippet, aminek segítségével el tudja készíteni könnyedén az úton kedvenc kávéját.  

VÁLASSZA KI A MEGFELELŐ FELSZERELÉST

Rendkívül fontos a megfelelő barista eszköz kiválasztása. Válasszon praktikus eszközt. Meglehet, hogy otthonában a Chemex-et és az elektromos darálókat részesíti előnyben, de az utazás során túl sok helyet foglalnának, könnyen törnek, és szállításuk kényelmetlen.

Azonban kényelmesebb megoldás az AeroPress. Műanyagból készült, kevésbé törékeny, mint egy üvegkancsó, és könnyű. Az AeroPress-nek számtalan receptváltozata létezik.

Használhat műanyag vagy fém eszközt is, mint például a Kalita Wave vagy a Melitta termék. Rendelkeznek összecsukható és felhajtható eszközökkel is, amelyek kifejezetten utazásra alkalmasak de mindkettőnél fontos a filter használata. A filterszövetek könnyen moshatók és újra felhasználhatóak, így csökken a hulladék mennyisége és a becsomagolandó dolgok mennyisége is. 

Az utazás előtt spájzoljon be kedvenc kávéiból. Szerezzen be egy kézi darálót, amelnyek mérete kisebb, ezáltal kevesebb helyet foglal, mint az elektromos változat. Ilyen például a Hario Smart G és a Hario Slim.  

Ha szállodában, lakókocsiban vagy Airbnb-n száll meg, akkor elérhetővé válik a vízforraló használata. De próbált már filteres kávét főzni rövid nyakú kancsóval? Ha víz jön ki a rövid kifolyócsőből, az felzavarja a kávézaccot, így zavaros kávét eredményezve. Ezért fontos egy hosszú nyakú vízforraló, mint pl Hario Buono.

2CSOMAGOLÁS HATÉKONYAN

Miután kiválasztotta a legjobb utazási eszközt, ideje becsomagolni. Nézze meg, hogy egymásba helyezheti-e az elemeket, így helyet spórol és együtt tartja az összes kávétartozékot. Például elhelyezhet egy kis darálót az AeroPress-ben.

A KÁVÉT TARTSA FRISSEN

Ha úgy dönt, hogy főzőberendezést és kávébabot vesz, gondolja át, hogyan tudja frissen tartani a kávét. A pörkölt kávé érzékeny a fényre, a hőre, a páratartalomra és mindenekelőtt az oxigénre.

Ha repül, csomagolja be a kávéját a kézipoggyászba, és fedje le a szelepet. Ellenkező esetben a csomagtartó alacsony hőmérséklete és a nyomásváltozások befolyásolhatják a kávé végleges ízét.

Amikor megérkezik úticéljához, ne felejtse el a kávét sötét, hűvös és száraz helyen tárolni. Ha Ön túrázik, és a táskája folytonos mozgásnak van kitéve, a kávét tartsa mélyen a tasakban, és védje a nedvességtől.

Akár munkaügyben utazik, akár nyaral, kempingbe vagy szállodába megy, mindig van mód a tökéletes csésze kávé elkészítésére. Egy kis tervezéssel és gondos termékválasztással nem kell megelégedni a bolti kávéval.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2019/07/what-you-need-to-brew-great-coffee-on-the-go/