A száraz feldolgozású kávé a legjobb választás eszpresszóhoz?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 27.02.2024
A száraz feldolgozású kávé a legjobb választás eszpresszóhoz?

Nedves, száraz, honey, anaerob erjesztés, karbonikus maceráció. Ma már több féle feldolgozási módszer létezik a specialty kávék világában mint valaha. Mindegyiknek megvan a maga egyedi íze, és egyes eljárások még akár a kávé minőségét is javíthatják.

Tekintettel arra, hogy a különböző feldolgozási technikák milyen hatással lehetnek a kávénk végleges ízére, figyelembe kell vennünk a tényt, hogy némely eljárás jobban passzol, egyes főzési módszerekkel kombinálva.

Ilyen például a szárazon feldolgozott kávé és az eszpresszó. A szárazon feldolgozott kávék gyümölcsösebbek, és erősebb testet eredményeznek, jól passzolnak az eszpresszóhoz.

Tehát mit kell tudniuk a eszpresszó szerelmeseinek a szárazon feldolgozott kávékról?

2MI A SZÁRAZ FELDOLGOZÁS?

Először is el kell magyaráznunk, mi a száraz feldolgozás.

Ez a technika az egyik legősibb feldolgozási módszer, és viszonylag egyszerű. Azonban, ha nem hozzáértően, gondosan odafigyelve készül, nehéz lehet jó eredményeket elérni.

A folyamat alapvetően néhány egyszerű lépésből áll:

-        A betakarítás és a válogatás után a cseresznyét afrikai ágyakra szórják, hogy a napon száradjanak.

-        A cseresznye teljesen ép. Tartalmazza a gyümölcsöt és a nyálkaanyagot (a külső héj és a magot vagy babot körülvevő pergamen közötti ragacsos réteget).

-        A dolgozók addig hagyják száradni a cseresznyét, amíg el nem érik a 11-12% közötti nedvességtartalmat.

-        A cseresznyét a szárítás során rendszeresen meg kell fordítani, hogy elkerüljük a penészedést.

-        Szárítás után meghámozzák, leöblítik és exportra kész a mi általunk ismert zöldkávé.

Mivel ez az eljárás függ a napfénytől, a páratartalomtól és a különböző időjárási viszonyoktól, egyéb módszerekhez hasonlóan, némi kockázattal is jár. Ha a cseresznyét nem szárítják megfelelően, jelentősen megnő a túlzott erjedés veszélye. Az eredmény – nem kívánt ízek. Mikor a cseresznye helyesen van feldolgozva, a kávé érdekes, gyümölcsös ízekkel lesz gazdagabb.

3Száraz feldolgozású kávék használata eszpresszóhoz

A szárazon feldolgozott kávék alkalmasak filteres és eszpresszó kávékhoz is. Azonban több oka is van annak, hogy az eszpresszó miért segít kiemelni a száraz feldolgozási módszer tulajdonságait.

Amint azt sok barista tudja, nehéz lehet egyenletes eredményt elérni a nedves és egyes kísérleti feldolgozású kávék készítésekor.

A szárazon feldolgozott kávékhoz általában könnyebb pörkölési profilokat létrehozni, mint a nedves feldolgozású kávékhoz.

A nedvesen feldolgozott kávét nagy tételekben történő pörköléskor magasabb hőmérsékleten kell pörkölni. A száraz feldolgozású kávék azonban kevesebb hőt igényelnek, így gyakran könnyebben pörkölhetők, ami jobb eredményt szül az eszpresszó készítésekor.

Az ízprofilok sokkal gyümölcsösebbek és édesebbek, így az új vásárlók számára olyanok, mint egy kapu a specialty kávék univerzumába.

4Mi a helyzet a tejalapú italokkal?

Az elmúlt években egyre több kávét pörköltek kifejezetten tejitalokhoz, hogy így a kávé ízjegyeit a tej még inkább kiemelje. Ha figyelembe vesszük, hogy a szárazon feldolgozott kávék ízükben édesebbek, lehet, hogy a tejjel jól párosíthatóak lennének?

A nedves feldolgozású kávék mint eszpresszó, olykor keserűek, így a tej hozzáadásával kellemetlen utóízt szülhet ez a páros. Sokkal egyszerűbb jó cappuccinót vagy cortadot készíteni a szárazon feldolgozott kávékkal.

A szárazon feldolgozott kávék gyakran tejesebb, krémesebb utóízt hagynak a szájban. Ezek az érzékszervi leírások gyakran savasabb, savanyúbb ízkaraktert jeleznek, akár a joghurtnál, ily módon működhetnek a tejalapú italokkal.

5Tippek és tanácsok

Függetlenül a kávé feldolgozási módjától, egy baristának a kávé egyedi ízjegyeire kell fókuszálnia, azokat kell felszínre hoznia az italok elkészítésénél.

Minden kávénak egyedi ízei vannak, attól függően, hogyan készítik, dolgozzák fel és pörkölik. A baristáknak ezen ízek kiemelésére kell összpontosítaniuk, nem pedig csak egy bizonyos íz kiemelésére.

A legjobb, ha először cuppingol, hogy megértse a kávéban rejlő lehetőségeket, függetlenül attól, hogy milyen feldolgozású, vagy milyen főzési módszert használ.

6Az extrakciós változók beállítása

A száraz eljárás valamivel magasabb nedvességtartalmat eredményez mint a mosott feldolgozási eljárás, ez befolyásolhatja a kávé oldhatóságát/extrakcióját főzésnél. Ennek megfelelően egy kicsit finomabb őrlést használva, jobb ízek és egyenletesebb eredmények érhetők el.

A szárazon feldolgozott kávék extrakciójának növelése édesebb és gyümölcsösebb ízeket is eredményezhet.

Az elmúlt néhány év során azt tapasztaltuk, hogy a specialty kávé világa határozottan megkedvelte a száraz feldolgozási módszereket. Egyre több kávézó és pörkölő kínál szárazon feldolgozott kávét filterre vagy eszpresszóhoz.

Azonban különösen eszpresszóként történő készítéskor fontos, hogy a szárazon feldolgozott kávékat a többi feldolgozási módszerektől eltérően kezeljük. Így tudnak igazán ragyogni ezek a kávék, és a vásárlók teljesen új ízprofilokat tapasztalhatnak.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2023/09/natural-processed-coffee-espresso/