A kávézás és a dohányzás kapcsolata

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 28.08.2019
A kávézás és a dohányzás kapcsolata

Akár saját magunk is tapasztalhattuk, de ha nem, környezetünkben valószínűleg találkoztunk már olyannal, akinek a kávézáshoz egyidejűleg hozzátartozik a dohányzás is. Bizonyára felmerült már az a kérdés is, hogy miért függhet össze ez a két dolog egymással, miért jár sokszor egyik a másikkal karöltve. Akik érdeklődnek a téma iránt, rengeteg cikket olvashattak erről, és több ezzel foglalkozó kutatással is találkozhattak már. A következőkben mi a két tevékenység gyakori találkozásának egyik lehetséges, egyszerű miértjével foglalkozunk.

Jó eséllyel, a kávé és a cigaretta közötti szoros kapcsolat a két szokás önkéntes párosításával alakul ki. Tehát, egyszerűen hozzászoktatjuk magunkat ahhoz, hogy amikor kávézunk, rágyújtunk egy cigarettára is. Így egy alapvetően pozitív tevékenység mellé egy olyan negatív tényező is társul, amely akár még a hatásán is változtathat. 

Miért előnytelen, amennyiben ez így van? 

A dohányzás bizonyítottan káros tevékenység, és a kávézással párosítva előfordulhat, hogy olyan negatív hatásokat is előidézhet szervezetünkben, amelyek alapvetően kávéfogyasztás során nem fordulnának elő. Ugyanakkor nehezebbé válhat a dohányzásról való leszokás is, hiszen ez az erős késztetés a leszokás után újra és újra visszatérhet egy csésze kávé elfogyasztásakor. Arra jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a kávézás hatására több cigarettát fogyasztana valaki, de elképzelhető, hogy ez a fajta párosítás ezt is előidézheti. 

Milyen érvek szólnak a dohányzásmentes kávézás élménye mellett?

Egy dohányzó ember számára a kávéfogyasztás élménye is átalakulhat, mint ahogyan hatásában is változhat. A cigaretta szaga igen erős, összeszűkítheti az ereket, káros hatással lehet a légutakra. Ebből kifolyólag a dohányzók számára nem biztos, hogy úgy jönnek ki a frissen pörkölt szemes kávé ízei, mint másoknak, nem feltétlenül tapasztalhatók meg azok a zamatos, gyümölcsös illatok, amik egy friss kávé lefőzésekor és fogyasztásakor érezhetők, és nem minden esetben ugyanaz a pezsdítő hatás, amit egy jó erős fekete nyújthat.

Az olyan minőségi szemes kávék, mint amilyeneket mi forgalmazunk, arra hivatottak, hogy a kávézás élményét teljes valójában juttassák el a fogyasztókhoz, és ebben a dohányzás esetleg problémát okozhat. Amennyiben szeretne leszokni a dohányzásról, úgy mi az Antifume dohányzás elleni orr inhalátor-t ajánljuk, amely 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz, és egyszerűen használható, szinte bárhol. 

És kívánjuk minden dohányosnak, hogy tapasztalja meg, mennyivel jobb élményt nyújt a minőségi kávézás élménye cigaretta nélkül!