Ingyenes kézbesítés
16000 Ft feletti megrendelés esetén

Legyen Ön is tagja klubunknak,
amelyben számos előnyben részesül.

  • Mindig friss információk
  • Rendkívüli kedvezmények
  • Kedvezmények partnereinknél
  • Kávéról szóló könyvek
REGISZTRÁCIÓ

Chemex - otthoni elkészítése

Chemex - otthoni elkészítése

 

Fontos tudnivaló, hogy a szemes kávé Chemexen történő elkészítésének több módja létezik, amelyek megtalálhatóak az interneten képek, videók formájában. De mindenki kifejlesztheti saját individuális elkészítési módját is. A szemes kávét őrölhetjük finomabbra, szemcsésebbre, lúgozhatjuk hosszabb vagy kevesebb ideig is, ahogy tetszik. A következő képes leírásban feltüntetjük azt az elkészítési módszert, amely számunkra a legjobb és a legízletesebb eredményt hozta.

 

1.Előkészület

  • Mindent előkészítünk, amire szükségünk lesz. Chemex, kézi kávédaráló, papírfilter, vízforraló kancsó, és természetesen a frissen pörkölt szemes kávé.
  • Az elején feltesszük a vizet forralni,és kis körkörös mozdulatokkal a Chemex edény falára öntjük. A víz felmelegíti az edény széleit és alját.
  • Behelyezzük az edénybe a filtert és szintén lassú körkörös mozdulattal öntjuk a vizet a filter széleire.A filter átmosásának több előnye is van. A papír íz megszűnik és jobban rátapad a kávéfőzőre, mely megkönnyíti munkánkat.

 

2.Elkészítés          

  • A kávédarálóba kb 20 – 24 gr friss kávét szórunk és megdaráljuk. Mindenkinek más darálású kávé felel meg. Mi ebben az esetben durvábbra daráltuk a kávét. A durvább darálásnál meghosszabbíthatjuk az extrakció idejét, vagy esetleg megtartjuk az extrakció idejét és így gyengébb kávéitalt kapunk (ízbelileg és koffein tartalmilag)
  • A vizet feltesszük forralni és a forráspont elérése után 1 percig állni hagyjuk, még el nem éri az optimális hőmérsékletet, ami kb. 93-94 Celsius fok.
  • A ledarált kávét rászórjuk a megnedvesített filterre.

 

 

3. Szűrés          

  • Az elején kb.1 dl forró vizet öntsön a kávéra és várjon kb 30 – 45 másodpercet.(A várakozási idő egyéni, találkoztunk már 90 másodpercessel is. Ahogy az elején említettük az  alternatív elkészítésnél saját tetszés szerint lehet ,,kísérletezni”.
  • 30 – 45 másodperc eltelte után lassú körkörös mozdulatokkal öntse le a kávét. A körkörös mozdulatokat a Chemex  edény közepétől kezdje a széléig és a vizet a tetejétől lejjebb 3 centiméterig öntse.
  • A kávét a filterben megkeverheti és várjon amég az extrakció tart.
  • Az extrakció kb. első perce után újból lassú körkörös mozdulattal öntheti a vizet.
  • Annyi vizet öntsön mely a kívánt mennyiségű kávé eléréséhez szükséges. Általában 20 gr kávéhoz 2 dl forró vizet használunk .(Azonban itt is kísérletezhet a kávé és a víz mennyiségével)

Az elkészített ízletes és friss kávé kész, elfogyasztásával napunkat kellemesebbé tettük. :)

 


A Chemex és kellékei itt megtalálhatóak, szemes kávé webáruházunkban.