Eszpresszó – hogyan kell beállítani a kávédarálót az eszpresszó kávé elkészítéséhez

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 07.08.2021
Eszpresszó – hogyan kell beállítani a kávédarálót az eszpresszó kávé elkészítéséhez

Akár hiszi, akár nem, a kávédaráló az egyik legfontosabb láncszem az eszpresszó kávé elkészítésekor. Az ital minősége attól fog függni, hogy Ön hogyan állítja be a kávédarálót és az őrlés finomságát. Míg a kávéfőző gyárilag be van állítva optimális értékekre, a kávédaráló beállításán folyamatosan kell változtatni.  A szemes kávé különböző fajtái és a pörkölés különböző árnyalatai más-más őrlési finomságú beállításokat igényelnek. Nem számít, milyen típusú kávédarálóval rendelkezik, a beállítási eljárás ugyanaz. Hogyan kell csinálni?

FIGYELEM! A kávédaráló eszpresszó kávé elkészítésére történő beállításához szüksége lesz egy mini mérlegre. Enélkül a darálót NEM lehet megfelelően beállítani.

1)     Legyen minőségi kávédarálója

Minőségi kávédaráló nélkül nem tud jó eszpresszót készíteni (a kávédarálókról és azok kiválasztásáról a  “ Minden, amit a kávé őrlésről tudnunk kell – hogyan őröljük helyesen a szemes kávét? “ c. cikkben  „Hogyan válasszunk kávédarálót” c. fejezetben olvashat). A legalacsonyabb árú kávédaráló modell, amelyet az eszpresszó elkészítéséhez ajánlunk, a Rancilio Rocky kávédaráló.

2)     Határozza meg a célt

Az elején meg kell határoznia, hogy milyen arányt szeretne elérni a beállítással. Szeretne egy hagyományos „olasz” eszpresszót 1 a 4-hez arányban, vagy valami töményebbet? Az eszpresszó nekem 1 a 3 arányban felel meg a legjobban, ezért 3 ml vizet adok 1 gramm kávéhoz. Ebben az útmutatóban megkeresem az ideális beállítást 8 gramm kávéhoz - tehát 24 ml vízhez

3)     Találja meg a 0 pontot

Ha van is egy számskálája a kávédarálón, a számskálán a 0 nem feltétlenül jelent valós 0 értéket. A professzionális kávédarálóknak nincsenek korlátai az őrlés finomságára, így szélsőséges értékekre is állíthatjuk őket. A 0 pont az az érték, amelynél a két őrlőkő elkezd egymáshoz dörzsölődni, ami magas hangot ad ki. Amint ezt a hangot meghallja állítsa be az őrlést 3 jelzéssel a durvább őrlés felé. A 0 pont keresése mindig kávé nélkül történik, és természetesen bekapcsolt kávédarálóval, hogy hallja az őrlőkövek érintkezését.

4)     Az első eszpresszó

Most már kávészemet is önthet a daráló kávétartályába. Helyezzen egy könnyű poharat (ideális esetben papír poharat) a mini mérlegre, és nullázza le a mérleget a pohárral együtt. Őröljön 8 gramm kávét a pohárba, majd öntse a kávét a karba és nyomja össze tömörítő segítségével. Mielőtt behelyezné a szemes kávéval a kart a kávéfőző fejébe, helyezze a kávéscsészét a mini mérlegre, és nullázza le. Húzza be a kart, indítsa el a kávéfőzőt és indítsa el a stoppert, a mini mérlegen elhelyezett kávéscsészét pedig helyezze a kifolyó alá.

1.számú modell helyzet: Az eszpresszó elkezdett kifolyni, de az áramlási sugár nagyon vékony és gyenge. A stopper 20 másodpercet mutat, de a csészében lévő ital súlya még mindig csak 12 gramm. Ez azt jelenti, hogy az őrlés túl finom.

2. számú modell helyzet: Az eszpresszó elkezdett kifolyni, de az áramlási sugár nagyon vastag, és a kávé gyorsan kifolyik. A stopperóra 15 eltelt másodpercet mutat, de az ital súlya már 30 gramm. Ez azt jelenti, hogy az őrlés túl durva.

5)     A kávédarálás kalibrációja:

Ha a fenti modell helyzetek bármelyike bekövetkezik, a megoldás a következő. Állítsa be az őrlést 1 fokozattal durvábbra (1. számú modell helyzet) / finomabbra (2. számú modell helyzet). Ezután őröljön kb. 3-4 g kávét (Ez az őrlés az őrlési vastagság beállítása után nagyon fontos, mert az előző őrlésből származó kávé részecskék a kávédaráló csatornában maradnak, ha az őrlési vastagság beállítása után nem őrölnénk kávét, akkor az torzítaná az eredményt). Az őrlés után őröljön meg 8 gramm kávét, és ismételje meg a 4. pontban leírtakat. Ha az extrakció jobb, de nem eléggé, akkor ismételje meg az egész eljárást (az 1. modell helyzetnél) 1 fokozattal durvábbra áll1tsa be az őrlést (a 2. modell helyzetnél) 1 fokozattal finomabb őrlésre. Újra őröljon meg 3-4 gramm szemes kávét, és ismételje meg a 4. pontban leírtakat. Ismételje meg ezt az eljárást, amíg meg nem kapja a kívánt eszpresszót. Az ideális extrakciós idő az 1 a 3-hoz aránynál körülbelül 25 másodperc.

A daráló beállításához mini mérlegre lesz szükség. Enélkül a darálót NEM lehet megfelelően beállítani.

Mint látható, a kávédaráló beállítása az eszpresszó kávé elkészítéséhez nem nagy tudomány. Csak kövesse az összes pontot, haladjon lépésről lépésre, és a harmadik, negyedik kísérletnél megtalálja az ideális őrlési finomságot. Ne próbálja meg ugrásszerűen beállítani a darálót mert könnyen „összezavarodhat”, és sokkal több kávét pazarol el.