Minden, amit a kávé őrlésről tudnunk kell – hogyan őröljük helyesen a szemes kávét?

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 03.11.2020
Minden, amit a kávé őrlésről tudnunk kell – hogyan őröljük helyesen a szemes kávét?

Régebben már írtunk arról, hogy miért nem árulunk őrölt kávét. Ha Ön kávékedvelő, és eljutott ahhoz a fontos lépéshez, hogy beszerzett egy kávédarálót, akkor valószínűleg felmerült Önben néhány kérdés ezzel kapcsolatban. Például, hogyan kell szemes kávét őrölni a különböző elkészítési módszereknél.


Miért őrlik a szemes kávét?

A kávédarálás lényege a kávészem apró részecskékre való bontása. Ez az extrakciós terület növelését szolgálja, ugyanakkor megkönnyíti a kávészemben található oldható anyagok kivonását. Már az őrlés során is nagy mennyiségű illékony aromaanyag és gáz szabadul fel a kávészemekből. Közvetlenül őrlés után megkezdődik az oxidáció folyamata, és ezért a frissen őrölt kávét azonnal el kell készíteni. Az őrlés után 30 perccel a kávé elveszíti a legtöbb szén-dioxid mennyiségét és sok más anyagot, melyek a kávé ízét és illatát befolyásolják. Ezért nem javasoljuk az őrölt kávé vásárlását, vagy nagy mennyiségű kávét őrölni „tartalékba”. Nem létezik olyan tárolási módszer, mely az őrölt kávét frissen tartaná.

Hogyan kell a szemes kávét helyesen őrölni?

Az őrlés finomsága az egyik legfontosabb tényező, amellyel befolyásolhatjuk a kávé ízét. Az alternatív módszerek lehetővé teszik a kávéőrlés finomságának megválasztását, de az eszpresszó őrlése kompromisszumok nélküli, az őrlés beállításának tökéletesnek kell lennie. Ha be szeretné állítani a kávédarálót, soha ne nézzen a darálón lévő számokra. Minden gyártó eltérő számozási tartományt használ, és még ha ugyanaz is a daráló típusa, eltérhet az őrlés finomsága. Úgyszintén szerepet játszik a kávédaráló őrlő köveinek kopása, a felhasznált kávé minősége, és a pörkölés árnyalata is. Milyen őrlési finomságot ajánlunk a különböző kávék elkészítési módszereihez?

Nagyon finom őrlés - török kávé

A török kávé elkészítésénél ez az őrlés a megfelelő, melyet cezveban készítenek el. Ha az ujjaink közé vesszük a kávéőrleményt, szinte semmilyen részecskéket nem érzünk benne. Az őrlés finomsága olyan, mint a sima liszté. Ez az őrlés nem alkalmazható más kávé elkészítésére.

Finom őrlés – eszpresszó

Az eszpresszó kávé elkészítésénél is nagyon finom őrlésű kávét használunk, de kissé durvább őrlésűt, mint a török kávénál. Ha az ujjaink közé vesszük a kávé őrleményt, olyan a tapintása, mint a durva liszté vagy finomabb homokszemcséé. A kávédarálót nem lehet csak találomra beállítani az eszpresszó kávé elkészítésénél. Szüksége lesz egy mini mérlegre és egy stopperórára is a daráló pontos beállításához. Hamarosan egy külön cikkben részletesen leírjuk a kávédaráló beállítását az eszpresszó kávé elkészítéséhez.

Közepesen finom őrlés - mokka, Aeropress

 

A mokka kávé elkészítésénél a kávé őrlésének durvábbnak kell lennie, mint az eszpresszó kávé esetében. Ha ugyanazt az őrlést alkalmaznánk, mint az eszpresszó kávénál, akkor a víznek nem lenne elegendő nyomása ahhoz, hogy a kávé extrakció megtörténjen, így csak a biztonsági szelepen keresztül párologna el. Hasonló őrlési finomságot használhatunk az Aeropress esetében is. Ebben az esetben erősebb testű és több mennyiségű kávét kapunk. Milyen őrlésű kávét kell alkalmaznunk ezeknél a módszereknél? Még mindig viszonylag finom őrlésű kávéról beszélünk, ha az őrölt kávét az ujjaink közé vesszük az őrlési finomsága homokszemcsére emlékeztet.

Közepes és közepesen durva őrlés - Aeropress, Hario V60, Chemex, French Press

 

Ezek az alternatív módszerek nagyobb teret engednek a kávé őrlési tartományában (ezért említettük itt is az Aeropress-t). A Hario V60 készülék használatakor a közepes őrlésű kávét ajánljuk, amelyet, ha az ujjaink közé veszünk az durvább szemcséjű homokra vagy finomabb sóra emlékeztet. Mivel a Chemex finomabb szűrővel rendelkezik, mint a Hario V60, a kávét indokolatlanul hosszú ideig tenné ki extrakciónak, így a kávé keserűvé válna a túloldódás következtében. Ezért a Chemexnél a durvább őrlést javasoljuk, aminek eredménye olyan, mint az konyhai só.

--- MEGJEGYZÉS --- A különböző kávé őrlések a mellékelt képeken láthatóak. Kérjük, ne feledje, hogy az alternatív módszerek nem követelik meg az őrlési finomság szigorú betartását, ezért a legjobb, ha mindent kipróbál és saját bőrén megtapasztal, valamit tapasztalatait le is jegyzi. Készíthet tökéletes és édes mokka kávét durván őrölt kávéból, de jellegzetes Chemexet is a finomabbra őrölt kávéból.

Hogyan válasszunk kávédarálót?

A minőségi kávédaráló a legfontosabb felszerelés egy kávé szerelmesének a konyhájában. Egy jó darálónak nem szabad a kávét őrlés közben megégetnie, és - ami a legfontosabb - egyenletesen kell őrölnie.

Az egyenletes őrlés nem azt jelenti, hogy az őrölt kávé minden részecskéje azonos méretű. A pörkölt kávészem szerkezete egyenetlen és törött. A cellulózban ezért bizonyos helyen több szabad tér van, néhány helyen pedig kevesebb. Az őrlés során először a szélesebb csatornák omlanak össze és törnek szét, ahol több szabad hely van. Az őrölt kávé körülbelül 80%-a olyan méretű és alakú részecskékből áll, amelyek mérete és alakja megfelel az őrlési finomság beállításának. Az őrölt kávé 5%-át az úgynevezett „sziklák” teszik ki, amelyek akár 50%-kal nagyobbak a beállított őrlési finomságtól, a fennmaradó 15% pedig úgynevezett „fines”, amelyek nagyon finom részecskék, melyeket gyakran megtalálhatunk az eszpresszó kávés csészénk alján. Az őrlés egyenletessége tehát azt jelenti, hogy az egyes őrléseknél azonos méretű részecskék egyenlő arányban vannak.

A megfelelő kávédarálót attól függően kellene kiválasztania, hogy melyik elkészítési módszert részesíti előnyben, és milyen gyakran iszik kávét. Itt található azoknak a kávédarálóknak a listája, amelyeket ténylegesen kipróbáltunk, ezért ajánlani tudjuk.

1.)Lodos Temp

 

Ez egy nagyon olcsó kézi kávédaráló egy cseh gyártótól, 80 éves hagyománnyal. Az őrlő mechanizmusát acélból edzett őrlőkövek látják el, amelyeket automatikus gépeken gyártanak, és szakszerűen eddzenek. Ez a bevált gyártási módszer garantálja az őrlő mechanizmus nagyon hosszú élettartamát, ezért a gyártó tízéves garanciát vállal rá. Az őrlemény finomságát egy csavarral kell beállítani, ami a szerkezet alatt van (ezért csavarhúzóra, késre vagy ollóra lesz szüksége a beállításhoz).

Előnyei: kedvező ár, könnyű és tartós kivitelezés, egyenletes őrlés

Hátrányai: van, akinek nem tetszik a műanyag kivitel, a statikus elektromosság a kávédaráló tartályában, a kissé nehézkés őrlési finomság beállítása, a rövid fogantyú = nehezebb őrlés, a gyorsabb őrlésnél a kávé őrlemény kissé megég.

Értékelés: Működésünk éveiben több száz ilyen őrlőt eladtunk, és talán 3-an tértek vissza hozzánk a kávédaráló reklamációjával. Ha Ön kávékedvelő, aki napi 1-2 alkalommal készít alternatív kávét, és nem okoz gondot a kisebb rendetlenség, melyet az őrölt kávé statikus elektromossága okoz, akkor a Lodos Temp határozottan az Ön számára megfelelő választás. Ami az ár-érték arányt illeti, ennek a darálónak nincs versenytársa. A Lodos Temp kézi kávé darálót megvásárolhatja webshopunkban.

Alkalmas: alternatív kávé elkészítési módszerekhez (french press, mokka, aeropressz, V60, chemex)

Ár: 4800 Ft

2.) Hario Skerton

 

Ez a kézi kávédaráló egy japán gyártó, a Hario terméke. A kávédaráló felső része, ahol az őrlőszerkezet található, keményített műanyagból készül, de az őrölt kávé innen az üvegtartályba jut. Az őrlőkövek kúp alakúak, kerámiából készülnek, amelynek köszönhetően a kávé nem ég meg őrlés közben. Az őrlési finomság a fogantyú alatt állítható be, mellyel a kávét daráljuk, ám ez a beállítás elég nehézkés, mert el kell távolítani a fogantyút, majd be kell állítani az őrlési finomságot, ezután visszaszerelni a fogantyút.

Előnyei: egyenletes őrlés, könnyebb őrlés a hosszabb fogantyúnak köszönhetően, nem égeti meg a kávét őrlés közben, az őrölt kávé tartálya üvegből készül.

Hátrányai: nehézkés őrlési finomság beállítása.

Értékelés: A Hario Skerton kézi kávédaráló a második legkelendőbb daráló webáruházunkban (a Lodos Temp után). Csak körülbelül egy darab reklamáció volt ebből a termékből. A Hario Skerton árán 2 db Lodos Temp kávédarálót és egy csomag kávét vásárolhat, de előnyei közé tartozik a gyorsabb és könnyebb őrlés, a kávé nem válik elektromossá, mivel az őrölt kávé üveg tartályba kerül. Azoknak a vásárlónak ajánljuk a Hario Skertont, akik naponta 2-3 alternatív kávét készítenek. A magasabb árért cserébe kicsit könnyebben darálható a kávé, és kisebb a rendetlenség.

A Hario Skerton kézi darálót megvásárolhatja webshopunkban.

Alkalmas: alternatív kávé elkészítési módszerekhez (French Press, mokka, Aeropress, V60, Chemex)

Ár: 12 200 Ft

3.) Porlex Mini

 

Egy másik kézi kávédaráló a listán. A Porlex Mini kávédaráló rozsdamentes acélból készült. Kúp alakú őrlőköveket használnak az őrléshez, melyek kerámiából készülnek, ennek köszönhetően a kávé nem ég meg őrlés közben. A darálón van egy gumiszalag, melynek köszönhetően stabilabb markolata van az őrlés során, és egyben a fogantyút is tartja, ha nem használjuk. Az őrlés finomságát az őrlő mechanizmus alatt kell beállítani, mely nagyon egyszerű és elegáns. A daráló fogantyúja elég hosszú ahhoz, hogy a darálás könnyebbé váljon, és ne akadozzon.

Előnyei: praktikus, kicsi és kompakt (az Aeropresszbe is belefér), egyenletes őrlés, könnyű őrlés a hosszabb fogantyúnak köszönhetően, nem égeti meg a kávét őrlés közben, az őrölt kávé tárolója rozsdamentes acélból készül, az őrlési finomság egyszerűen és pontosan beállítható.

Hátrányai: a kávédarálón a gumi kicsi, tehát az őrlés során a daráló a kézben elcsúszhat (erősebben kell tartani). A spórolósabbaknak negatívum lehet, hogy rozsdamentes acélból készült a váz, emiatt magasabb a termék ára.

Értékelés: Kiváló minőségű kézi kávédaráló, amely semmilyen körülmények között nem fog csalódást okozni. Az őrlés minősége ugyanolyan szintű, mint a Hario Skertoné, tehát az Ön döntése, hogy a magasabb ár megéri-e Önnek. Ha a keze gyakran izzad, nem ajánljuk ezt a terméket.

Alkalmas - alternatív kávé elkészítési módszerekhez (French Press, mokka, Aeropress, V60, Chemex)

Ár: kb.17 300 Ft

4.) Krups GVX

A listánk első elektromos kávédarálója a Krups gyártótól származik. Ez a modell olyan kávékedvelők számára ideális, akiknek nincs idejük vagy kedvük a kávé kézi darálásához, de időnként szeretnék a filteres kávé ízét élvezni. A kávédaráló műanyag felülettel készült, rozsdamentes acél elemekkel kombinálva, ezért nagyon könnyű. Az őrlőkövek kúp alakúak, de acélból vannak. Nagyon könnyen kihúzhatóak és tisztíthatóak. A kávédarálón be lehet állítani az őrlés finomságát a különféle alternatív módszerekhez, és időzítővel is rendelkezik.

Előnyei: a daráló kedvező ára és elérhetősége, az őrlés finomságának egyszerű beállítása, az őrlés hosszának beállítása (időzítő), egyszerű tisztítás, gyors őrlés erőfeszítés nélkül.

Hátrányai: a daráló nagyon zajos, ezért nem használható korán reggel, amikor még a családtagok alszanak (letesztelve), az őrölt kávé műanyag tárolóban elektromossá válik és így nagyobb a rendetlenség.

Értékelés: A Krups GVX kávédarálónál az értékelésünk vegyes. Ha Ön tényleg nem tudja kézzel őrölni a kávét, akkor ez a daráló a legolcsóbb elektromos alternatíva. Hosszabb ideig tartó őrlésnél azonban az őrölt kávé hőmérséklete megemelkedik, ami nem jó. A műanyag tartóban tárolt őrölt kávé mindig elektromossá válik, tehát használatakor rendetlenség lesz.

Mi ebben az árkategóriában határozottan a kézi darálót vásárolnánk meg, de ha Önnek valóban elektromos darálóra van szüksége, akkor a Krups jó választás az ár alapján.

Alkalmas - alternatív kávé elkészítési módszerekhez (French Press, mokka, Aeropress, V60, Chemex)

Ár: kb. 19 000 Ft

 

5) Baratza Encore

A Baratza Encore kávédaráló az egyik legjobb változat az alternatív kávék darálására. Alkalmas otthoni használatra, de irodákban is, ahol nagyobb mennyiségű kávét őrölnek vele. Az őrlőkövek kúp alakúak, és speciálisan edzett acélból készülnek. A daráló külseje műanyag. Az őrlési finomságot könnyű beállítani, az őrlőkövek nagyon jól megközelíthetőek, tehát könnyen tisztítható.

Előnyei: kis súly, gyors őrlés, az őrlés finomságának egyszerű beállítása a kávétartály elfordításával történik, az őrlés finomsága nagy tartományban állítható.

Hiányosságai: van, akinek nem tetszik a műanyagból készült borítás, egyszerre nagy mennyiségű kávé őrlésekor kissé felmelegszik a kávé (a speciális acél ellenére is), az őrölt kávé tartálya műanyagból készül, így a kávé elektromossá válik (nem annyira, mint a Krupsnál)

Értékelés: Noha a Baratza kávédaráló paramétereivel, előnyeivel és hátrányaival hasonlít a Krupshoz, ez a kávédaráló sokkal többet adhat nekünk. Az őrlő mechanizmus minősége jobb, az őrlés sokkal gyorsabb és csendesebb. Ha alternatív kávékhoz elektromos kávédarálót kellene választanunk, akkor határozottan a Baratza Encore-t vásárolnánk meg. Igaz, majdnem háromszor drágább, mint a Krups GVX, de megéri a kicsit magasabb ár.

Alkalmas: alternatív kávé elkészítési módszerekhez (French Press, mokka, Aeropress, V60, Chemex)

Ár: kb. 46 000 Ft

6.) Rancilio Rocky

Rancilio a professzionális kávéfőzők és darálógépek olasz gyártója. Ezenkívül gyárt még kicsi, félig professzionális házi kávéfőzőt, a Silvia-t, valamint kicsi, félig professzionális háztartási darálót a Rocky-t. A Rocky közvetlenül a karba őröl (nincs tárolóedénye az őrölt kávé számára), és teljes fém külsővel rendelkezik. A kávétartály és a csatorna - amelyen keresztül az őrölt kávé kijön, keményített műanyagból készül. 50 mm méretű lapos acél őrlőkövekkel van felszerelve. Az őrlési finomság beállítása egyszerű, a kávé tartály elfordításával történik. Az őrlőkövekhez könnyű hozzáférni, így a tisztítása gyors és egyszerű.

Előnyei: egyenletes őrlés, az alacsony sebességű motornak köszönhetően nagyobb mennyiségű őrlésénél sem ég meg az őrölt kávé, a kávédarálónak erős és hatalmas a teste.

Hátrányai: nincs őrlési időzítő, kissé lassúbb az őrlés a konkurenciához képest (amit kiegyenlít az a tény, hogy nem égeti meg a kávét őrlés közben), kissé zajosabb

Értékelés: Az első félprofesszionális kávédarálónk Rocky volt. 2012 -ben vásároltuk, és több 10 kilónyi kávét őröltünk rajta. Soha nem akadt el, nem melegedett túl, és sosem volt szervizben. Ha szeretettel gondoskodik róla, rendszeresen tisztítja, akkor Ön megtalálta a legjobb kávédaráló partnerét. Nem okoz neki problémát a finom őrlés az eszpresszó kávé elkészítéséhez, és természetesen a durvább kávé őrlése is megoldható vele az alternatív kávék elkészítéséhez. De be kell szereznie hozzá egy mini-mérleget, mellyel az őrölt kávét megméri, és látni fogja, hogy hozzá kell-e adni a kávé mennyiséghez vagy elvenni a kávéból. Nincs időzítője, tehát az őrlés manuális, azaz mindaddig, amíg nyomja az őrlő gombot, darál.

Alkalmas: minden fajta őrlésre (eszpresszó kávé és alternatív kávékhoz)

Ár: kb. 120 000 Ft

7.) Mahlkönig Vario Home

Mahklkönig a kávédarálók német gyártója. Ez a kicsi, félig professzionális kávédaráló a kávét közvetlenül a karba vagy kávétartályba őrli. A kávédaráló teste műanyag, amely rozsdamentes acél elemekkel van ötvözve. A kávédaráló 54 mm méretű lapos, kerámia őrlőkövekkel van felszerelve (általában vásárláskor kap egy acélkőkészletet is, és az Ön választásán múlik, melyiket használja). Az őrlés beállítása nagyon pontos, mivel 2 fokozata van. Az előlap jobb oldalán lehet az őrlés finomságát beállítani, a bal oldalon pedig még pontosabban lehet beállítani az őrlési finomságot, amely lehetővé tesz bármilyen kávé elkészítési módot. A kávédarálónak 2 őrlési módja van. Manuális, amely hasonlóan működik, mint a Rocky (a kávédaráló gombot nyomja), és automatikus kávéőrlés, időzítővel. Az automatikus őrlésnél beállíthatja a kívánt őrlési időt, és elmentheti a kávédaráló memóriájába, ahol akár három őrlési idő is elmenthető. Az automatikus őrlésnél az eltérések minimálisak, ezért nem kell megmérnie minden adag őrölt kávé mennyiséget. Csak helyezze be a kart, és nyomja meg a gombot.

Előnyei: egyenletes, csendes és gyors őrlés, kicsi és könnyű, az őrlési finomságot nagyon pontosan be lehet állítani, lehetőség van őrlésre közvetlenül a karba, de a tartályba is, időzítővel rendelkezik

Hátrányai: hála a gyors őrlésnek a kávét egy kicsit túl melegíti, és az ára magas

Értékelés: 2015-ben vettük ezt a kávédarálót. Azonnal elkezdtük használni a pörkölőnkben, és különféle kóstolókra és egyéb rendezvényekre is magunkkal hordjuk. Ugyanúgy bírja a tempót, mint a Rocky, de az időzítő az őrléskor nagyon megkönnyíti a munkát. Tehát Önön múlik, hogy a plusz fejlesztések, és a kényelem megéri-e Önnek a magasabb árat.

Alkalmas: minden fajta őrlésre (eszpresszó kávé és alternatív kávékhoz)

Ár: kb. 160 000 Ft