Ruanda és a kávé

COFFEEIN.SK Kávétermesztő országok 19.10.2019
Ruanda és a kávé

Ha megemlítjük Ruandát, sajnos az emberek többségének nem a kávé, hanem az 1994-es brutális mészárlás jut az eszébe, melyben közel 1 millió ember vesztette életét. Ruanda abból a korszakából lassan feleszmélt, és hála többek közt a kiváló minőségű kávéjának is, egyre jobb hírnévre tesz szert a világban.

1904-ben német hittérítők hozták be a kávécserjét Ruandába, amelyet Mibilizi tartományban ültettek el. A kávécserjét jó körülmények fogadták, és gyorsan elszaporodott a szomszédos Kivu tartományban, majd ezt követően fokozatosan az egész országban. Ma Ruanda legfontosabb növénytermesztési terméke a kávé. A kormány felismerte a kávéban rejlő lehetőségeket, ezért aktívan támogatja a kávétermelőket pl.: adókedvezménnyekkel vagy kamat nélküli hitelekkel a feldolgozó állomások kiépítésére.

Az éghajlata és a tengerszint feletti magassága nagyon kedvező a minőségi Arabikák, főleg a Bourbon variánsok termesztéséhez. Ruandában sok a mikro farmer, akik közösen alakítanak ki szövetkezeteket és üzemeltetnek feldolgozó állomásokat. A kávé üzletágban kb. félmillió ember dolgozik, és ez a létszám fokozatosan nő.

A kávécserje termesztésének fő régiói:

Rulindo

Rulindo az ország északi részén található, 1800 méter átlagos tengerszint feletti magasságban. Ez a régió minden olyan tényezővel rendelkezik, amely megfelel a minőségi Arabika kávé termesztéséhez. Termőföldjei ásványi anyagokban gazdagok, ideális a páratartalom és a tengerszint feletti magasság. Itt kizárólag csak Arabikát termesztenek.

Huye

A Huye Mountain-on forgatták a kiváló filmet a kávéról (A Film About Coffee). Mindenkinek, aki a kávé szerelmese szívből ajánljuk figyelmébe a filmet. David Rubanzangabo 2011-ben elhatározta, hogy minőségi kávé termesztésével fog foglalkozni. Az amerikai Stumptown coffee pörkölő segítségével megalapította a Huye Mountain feldolgozó állomást. Célul tűzte ki, hogy a környék kistermelőivel fog együtt dolgozni, és így kialakít egy olyan farmerekből álló csoportot, akik odafigyelnek a minőségre és csak minőségi kávéval foglalkoznak. Napjainkban a feldolgozó állomás a közeli térség 1300 kistermelőjét egyesíti. 2012-ben részt vettek Cup of Excelence versenyen, ahol a 2. helyezést érték el. Azóta is rendszeresen részt vesznek ezen versenyen, és minden évben a top 6-ban végeznek.

Kivu

Ez a régió ill. terület a nevét a Kivu tóról kapta, melynek környékén kávécserjét termesztenek.  Itt a Gishamwana farm nagyon különleges, mivel a tó közepén egy szigeten található. Ezen a szigeten kb. 35 000 kávécserjét termesztenek. A leszüretelt cseresznyéket csónakokkal szállítják a feldolgozó állomásokra, amelyek a szarazföldön találhatóak. Nagyon érdekes, hogy ezen a szigeten a kávécserjék egészségesek és szinte semmilyen betegség nem jelenik meg a növényeken, tehát hála az elszigeteltségnek természetes karantén jött létre ezen a területen.

Ruanda kávéprofilja

ruandai kávékat többnyire nedves módszerrel dolgozzák fel, és ízvilágukat a kenyai és az etiópiai kávékhoz hasonlítanánk. Florálisak, gyümölcsösek, karamellesen édesek. Utóízükben fellelhető a zöld alma, narancs és a grapefruit kesernyessége.