Guatemala és a kávé

| 03.09.2019 Kávétermesztő országok
Guatemala és a kávé

Guatemala a világ kávétermelő országai közt a 10. helyet foglalja el, 2011-ig a legnagyobb kávétermelő ország volt Közép-Amerikában (2011 óta már Honduras). Guatemala őrizte meg a latin-amerikai országokban a hagyományos kávéfajták legnagyobb részét. Főleg a Typica, a Bourbon és a Caturra fajtákat termesztik itt, valamint a Maragogype-t, amely hatalmas kávészemeiről ismert.

A kávécserje már 1750-ben a jezsuitáknak köszönhetően Guatemalába érkezett, de sokáig csak dísznövényként termesztették. 100 évvel később Guatemala jelentős pénzügyi veszteséget szenvedett el, mivel fő exporttermékét, az indigót kártevők támadták meg. Valamint különböző kémiai festékeket is feltaláltak, így az indigó iránti kereslet egyre csökkent. A guatemalai kormány úgy döntött, hogy egy másik fontos terméket kell találnia, amivel az indigó termelést helyettesítheti. Abban az időben Costa Rica-ban valódi kávéőrület uralkodott, ezért Guatemala úgy döntött, hogy ők is követik Costa Rica példáját. Nagyon hasonlóan jártak el a kávétermelés fellendítésében, úgymint Costa Ricában. A kormány a gazdáknak ingyen több millió kávécserje magot ajándékozott, és földet osztott szét azoknak a gazdáknak, akik kávétermesztéssel szerettek volna foglalkozni.

Hasonlóképpen mint Kolumbiában és Costa Rica-ban, megalakítottak egy nemzeti kávészervezetet Guatemalában is, amely egyesítette az összes farmert. Az ANACAFÉ (Asociación Nacional del Café) 1960-ban alakult meg. Az ANACAFÉ létrehozta a guatemalai kávé márkáját, ahol 8 termőterületet jelölt ki az országban, és létrehozta a ”rainbow of choices”  szlogent, amely jelezte, hogy minden régió valamiben különleges, egyedi. A szervezet minden kávétermelő területen rendelkezik laboratóriummal, ahová a farmerek elküldhetik kávémintáikat laboratóriumi elemzésre. A szervezet megadja nekik a szükséges visszajelzést, tanácsokkal látja el őket, hogy mit és hogyan lehet javítani a termesztésben. Az ANACAFÉ nagyon aktív  szervezet, folyóirattal is rendelkezik a kávéról, rendszeresen továbbképzésben részesíti és tanítja a farmereket a jobb kávétermelés elérése érdekében.

Mint minden közép-amerikai országban, úgy Guatemalában is a kávé termesztéséhez zseniális körülmények adottak. Sok hegy, hegység, sok kihalt, de számos még máig is aktív tűzhányó található itt. A kávécserjéket 270 000 hektár földterületen termesztik, és ebből 100 000 farmernek csak 1-2 hektárja van. Tehát a legtöbb kávé kis gazdálkodóktól és mikro-lotokból származik. Néhány gazdálkodónak saját feldolgozó állomása van, és kávéjukat gazdaságuk és nevük feltüntetésével forgalmazzák. De sokan termésüket feldolgozóállomásokon keresztül értékesítik, ahol kávéjukat összekeverik más kávékkal, és a kávé értékesítésénél csak azt a régiót tüntetik fel, amelyből származik.

A guatemalai kávé ízvilága

Guatemalában leggyakrabban a nedves feldolgozási módszert alkalmazzák, de néha előfordul a félig mosott (honey) módszer is. Az ország első és talán legismertebb termőterületei az Atitlan, az Antigua és az Acetenango. Az Atitlan területéről származó kávék hatalmas testűek, citrusos és gyümölcsös ízjegyekkel rendelkeznek. Az Acetenango legmagasabb területéről származó kávék a leginkább savasabbak, enyhén gyengébb testtel. Az ország északi részén, Mexikó szomszédságában fekszik a Huehuetenango alpesi régió, ahol a legkiegyensúlyozottabb kávé terem, melynek ízvilágában a különböző citrusok, virágok, de a csokoládé tónusai is fellelhetőek