A kávécserje eredete és fajtái

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 14.07.2019
A kávécserje eredete és fajtái

A kávécserje, Afrikában őshonos, fásszárú, kétszikű növény, mely növénytanilag a Rubiaceace család egyik nemzetségéhez tartozik. A növény fejlődése számára a trópusi és szubtrópusi övezet a legkedvezőbb, talajigénye az ásványi anyagokban és más tápanyagokban gazdag alkáli, vulkáni talaj. A kávécserje fajtától függően kinézetre lehet kis cserje, de akár 10 méteres nagy fa is. A levelei sötét zöldek és fényesek, a fajtától függően akár 20 cm-esekre is megnőhetnek.

A kávécserjét az érett kávécseresznye magjaival szaporítják. Ahhoz, hogy a magból termő cserje növekedjen kb. 4 évnek kell eltelnie. Ezt követően a kávécserje évente háromszor virágzik, fehér virágai 2-3 napon belül lehullanak, és kis zöld bogyók képződnek a helyükön: a kávécseresznye. A kávécseresznye érési ideje számos tényezőtől függ, például a kávé típusától és variánsától, a talaj minőségétől, a levegő páratartalmától, a nap intenzitásától, a csapadéktól és a tengerfeletti szint magasságtól. Általában az érés 7-15 hónapig tart, de annál jobb, minél több ideig tart ez a folyamat. Hosszabb idő alatt több tápanyagot tud felszívni a talajból, és a mag cukortartalma minden hónapban jelentősen nő.

 

Jelenleg 129 féle kávécserjét ismerünk, de ez a szám az évek során egyre nőhet, mivel a tudósok még mindig új fajok után kutatnak és találnak is. A legismertebb fajták a professzionális kávé világában és a nyilvánosság előtt a Coffea Canephora (Robusta) és a Coffea Arabica (Arabica).

Coffea Canephora (Robusta)

Sokan azt gondolják, hogy a Robuszta kávé az Arabica kevésbé attraktív “ testvére”. De a története olyan, mint a Star Wars (A Csillagok háborúja film). Amikor a kutatók elkezdték vizsgálni a Robuszta géneket, megállapították, hogy az Arabika kávé és a Robuszta kávé nem testvérek. Az igazság az, hogy Etiópiában Harar-régióban kereszteződött a Coffea Euginoides kávé a Coffe Canephora kávéval, és az ő “szerelmükből” jött létre a Coffea Arabica kávé. Tehát a sokak által “gyűlölt” Robuszta kávé nélkül nem létezne az “imádott” Arabica kávé.

A Coffea Canephora kávé egyik variánsa a Robuszta kávé, mely a termelése 90%-át teszi ki. Ezért a kávé szakmai világában a Coffea Canephora összes variánsánál a „Robuszta” elnevezést használják. De a Canephora kávé más, kevésbé ismert variánsokkal is rendelkezik, mint például a Ruiru 11, Batian, Old Paradenia, SLN 274 és még sok más. A Robuszta elnevezés elterjedésének köszönhetően a Coffea Canephora minden variánsának szinonimájává vált. 

A Robuszta kávécserjét 1893-ban Kongóban fedezték fel. Az Arabica-kávécserjéhez képest nagyobb és erősebb. Akár 10 méteresre is megnőhet 20 cm-es levélmérettel. A Robuszta kávé a kávépiac mintegy 30%-át teszi ki. Az arabikánál sokkal kisebb a termesztési igénye. A Robuszta kávé, vetés után 2-3 éven belül termést hoz. A legjobb termesztési feltételek számára, ha a tengerszint feletti magasság eléri a 300-600 métert. A legmegfelelőbb hőmérséklet számára 24-30° C. Sokkal jobban ellenáll a viharoknak, a hőmérsékleti ingadozásoknak, és különösen a kártevőknek, amelyeket elűz a cseresznyéje nagy mennyiségű koffein tartalma.  

ÉRDEKESSÉG: A koffein egy alkaloida, amely a kártevőkre méregként hat. A Robuszta akár háromszor több koffeint tartalmazhat, mint az Arabica.

A Robusztát többnyire géppel szüretelik, és száraz módszerrel dolgozzák fel, ami kevésbé költséges a farmerek számára. Leggyakrabban (főleg a vietnami Robuszta kávét) az olcsóbb kávé keverékekben használják fel, vagy instant kávét készítenek belőle.

A ROBUSZTA KÁVÉ ÍZPROFILJA: Földes íz, savasság nélkül. Nagyon erős testű, a kakaó és az étcsokoládé keserű íze dominál benne.

Miért árulunk Robuszta kávét?

Igen, kávékínálatunkban megtalálható a Robuszta kávé is. Sőt, a sokak által kedvelt Elite kávé keverékünk 10% robusztát tartalmaz.  Naivitás lenne azt gondolni, hogy a világ összes Robuszta kávéja rossz minőségű vagy kevésbé értékes. Úgy, ahogy az első osztályú Arabica kávé termesztésére sok időt és erőfeszítést lehet fordítani, a Robuszta termesztésére is lehet ugyanúgy sok erőfeszítést és időt ráfordítani. A Robuszta kávészemek akár 20%-kal magasabb cukortartalmúak, mint az Arabica kávészemek. Szélesebb csatornákkal rendelkeznek, ahol a széndioxid a pörkölés után hosszabb ideig megmarad, így a Robuszta kávé sűrűbb krémet alkot az eszpresszó kávéban. Ha észszerűen használják fel a minőségi Robuszta kávét, akkor az Arabica kávéval keverve különleges ízkombináció jön létre. Mi az india Kapi Royal AA  Robuszta kávét használjuk, amelyet nem szokványosan, kézzel szüretelnek és válogatnak, a feldolgozása pedig nedves módszerrel történik.

Úgy gondoljuk, hogy a Robuszta kávé rossz hírnevét a vietnami rossz minőségű robusztának köszönheti. A mai világban az ún. 3. kávéhullám idején a Robuszta-termelőknek meg kellett emberelni magukat, ezért úgy gondoljuk, hogy a minőségi Robuszta kávé helyet foglalhat a kávépiacon.

Coffea Arabica (Arabika)

A kávét Etiópiában fedezték fel. Az Arabica kávé vadon termő volt, amelyet addig még senki nem termesztett.

Érdekesség: Etiópiában máig is termesztik a vadon élő arabica fajtákat. Védett parkok vannak az országban, ahol csak ez a fajta nő, és szigorúan tilos befolyásolni a környezetüket és a növekedésüket.

Napjainkban a Coffea Arabica a világ legelterjedtebb kávécserjéje, amely a legnagyobb szerepet tölti be a kávékereskedelemben. A világtermelés 70%-át teszi ki. Habár nagyon sok erőfeszítésre és tapasztalatra van szükség a termesztésekor, de az íze kárpótol mindenért.

Elültetése után a kávécserje első termése 3-5 éven belül várható. A legjobb termesztési magasság számára 1000 és 2500 méter közötti tengerszint feletti magasság.

ÉRDEKESSÉG: Minél magasabban tengerszint felett termesztik a kávét, annál változatosabb az ízprofilja. Magasabb tengerszint feletti magasságnál a kávécseresznye lassabban érlelődik, így több idő áll rendelkezésére a tápanyagok felvételére a talajból.

Az Arabica kávé termesztéséhez a legkedvezőbb hőmérséklet 16-24 °C, és természetesen ásványi anyagokban gazdag talaj. Kiválóan alkalmasak a kávécserjék termesztésére a vulkanikus talajok, ideális esetben a már inaktív vulkánhegy lábánál fekvő területek. Az Arabica nem szereti a közvetlen napfényt, ezért gyakran termesztik a banánfák vagy más fák árnyékában. Az Arabica kávé ízprofilját számos tényező befolyásolja, mint például az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége és a kávé feldolgozása, de leginkább maga a variáns befolyásolja.

AZ ARABICA KÁVÉ ÍZPROFILJA: Az Arabica kávé az ízek széles skáláját nyújtja. Megtalálhatunk benne különböző ízeket, melyek emlékeztetnek a citrusfélék és más gyümölcsök ízére, valamint dió, tej-, és étcsokoládé, cukor, karamell és különböző fűszerekre.

A Coffea Arabica variánsai

Typica

Az Arabica kávé első ismert és legfontosabb variánsa. A Typica kávéból új Coffea Arabica variánsokat nemesítettek ki. A Typica kávé ellenálló a kártevőkkel szemben, és kitűnő a kávészem minősége. Sajnos alacsony a terméshozama.

Bourbon

1715-ben Yemenből néhány Typica kávécserjét vittek Bourbon szigetére (Reunion). A termesztés folyamán a Typica kávé kissé mutálódott, és egy új variáns keletkezett, melyet a szigetről neveztek el. A Bourbon kávé ugyanolyan minőségű, mint a Typica kávé, de egy kicsit magasabb a terméshozama.

Caturra

A Caturra az úgynevezett törpe fajta, amely természetes mutációval keletkezett a Bourbon kávéból. Brazíliában 1937-ben fedezték fel a Caturra variánst. Nagyon jó az ellenálló képessége a kártevőkkel és a betegségekkel szemben. A kávészem minősége valamivel rosszabb a Typica és Bourbon kávéknál, de a terméshozama magasabb. Ezért sok farmer megkedvelte ezt a variánst.

Mundo Novo

Ez a variáns a Typica és Bourbon közötti természetes mutációból származik. Brazíliában fedezték fel 1940-ben a Mundo Novo régióban (ezt követően erről a régióról nevezték el). A Mundo Novo variáns Brazília egyik legnépszerűbb kávé fajtája, mivel nagyon jó ellenálló képessége van a kártevőkkel szemben és magas a terméshozama, közepes minőségű kávé.

Catuai

A Catuai kávét a nagyhozamú Mundo Novo és Caturra variánsok keresztezésével hozták létre. 1949-ben a brazil kormány megbízást adott egy kis termetű, nagy hozammal rendelkező, erős kávécserje termesztésére. 1972-ben elkezdték termeszteni a Catuai kávét. Jó az ellenállóképessége a kártevőkkel szemben, magas terméshozammal rendelkezik, a kávészem minősége közepes.Alacsony növény, ami előnyös a kávé szüretelésnél.

Maragogype

A Typica variáns természetes mutációjával jött létre, amelyet 1870-ben Brazíliában fedeztek fel. A mutáció egy domináns génből származott, amely a kávécseresznye és a kávészemek átlagon felüli méretét okozta. A kávé minősége nagyon magas, de a terméshozam alacsony, ezért csak kivételesen termesztik.

Pacas

A Bourbon variáns természetes mutációjából származik, és nagyon hasonlít a Caturra variánshoz. 1949-ben fedezték fel Salvadorban a Pacas családi farmon, mely Santa Ana régióban található. Szintén az úgynevezett törpe fajták közé tartozik. A kávészem minősége valamivel alacsonyabb, mint Typica és Bourbon variánsoké, de a terméshozama magasabb. Salvador kávétermelésének 25%-át a Pacas variáns teszi ki.

Pacamara

1958–ban Salvadorban a Maragogype és a Pacas variánsok keresztezésével jött létre. Az erős és domináns Maragogype gén gondoskodott a nagy cseresznye- és minőségi kávészemekről, és a Pacas-gén magasabb terméshozamot és alacsonyabb cserje növekedést biztosított. A kávé jó ellenállóképességgel rendelkezik a kártevőkkel szemben, és nagy népszerűségnek örvend a Dél- és Közép-Amerika-i farmerek körében.

SL 28 és SL 34

1930-ban a kenyai kormány megbízást adott ki új kávécserje kinemesítésére, mely megfelelő adottságokkal rendelkezik országuk termesztési körülményeihez. A feladatot a Scott Laboratories (így SL) vette át, akik két variáns keresztezésével (Bourbon és a Vad Etiópia) kinemesítettek két új variánst. Az SL 28 és az SL 34 most a kenyai kávétermelés 90%-át teszi ki. Mindkét variánsnak összetéveszthetetlen íze és aromája van, amiért nagyon szeretjük a kenyai kávét. Magas a terméshozamuk, és csodálatos, jó minőségű kávészemekkel rendelkeznek.