A népszerű kenyai kávéfajták megfigyelése: SL-28 és SL-34

Kenya a világ 16. legnagyobb kávétermelője, és elismert a kiemelkedő specialty kávé termesztésben is. Az ország termőterületei (különösen a középső hegyvidékei) gazdag, savanyú talajt és optimális feltételeket kínálnak a specialty kávé előállításához.
A kenyai kávét gyakran élénk savassággal, gazdag, telt testtel és erős ízzel társítják. Az országban a legnépszerűbb fajták közé tartozik a Blue Mountain, a K7, a Batian, a Ruiru 11 és az SL sorozat.
Különösen az SL sorozatot termesztik, közel 90 éve. Bár számos fajtát foglal magába, a legnépszerűbbek az SL-28 és az SL-34.
Ma, annak ellenére, hogy sok vita folyik az újabb fajtákról és a betegségeknek ellenállóbb hibridekről, az SL fajták továbbra is népszerűek a kenyai termelők körében. Hosszú élettartamot, magas hozamot és kiváló minőséget kínálnak.
Milyenek az SL-28 és SL-34 fajták?
Ha valaha is kóstolt kenyai specialty kávét, az jó eséllyel az SL növénysorozatból származott.
Az SL a Scott Laboratories rövidítése, amely a kenyai kutatóközpont neve, amely először fejlesztette ki ezeket a fajtákat az 1930-as években. Míg a World Coffee Research három "hivatalos" SL-fajtát ismer fel (állítólag sokkal több is van), a specialty kávék közül a legnépszerűbb az SL-28 és az SL-34.
Míg kis mennyiségben mindkét fajta megtalálható az országon kívül is (az SL-28 például Latin-Amerika egyes részein is elterjedt), Kenyában a legelterjedtebbek, és ma már szinte a kenyai specialty kávék előállításának szinonimájaként tartják őket számon.
Ha jól gondozzák ezeket a fajtákat, bőséges terméssel viszonozzák azt.
Az egy növény utáni, 10 kg feletti súly elérése nem igényel túl sok figyelmet a termelőtől, ellentétben a Ruiru 11-gyel, amely állandó figyelmet igényel.
Az SL-28 fák magasak, zöld hegyes levelekkel, nagyon magas hozammal, jó minőségben. Kevés tápanyagot igényelnek, szárazságtűrők, de érzékenyek a kávélevél rozsdára, a kávébogyó-betegségre (CBD) és a talaj fonálférgére.
Összehasonlításképpen, az SL-34 fák szerkezetileg hasonlóak az SL-28 fákhoz. Az egyetlen lényeges különbség az, hogy az SL-34 fák leveleinek végei inkább sötét bronz színűek, mint zöldek.
Az SL-34 fák igényesebbek a tápanyagok szempontjából, valamivel kisebb a terméshozamuk. Az SL-28-hoz hasonlóan nagyon érzékenyek a CBD-re, a levélrozsdára és a kártevőkre.
Az SL fajtákat évtizedek óta termesztik Kenyában. Sokkal régebb óta léteznek, mint más népszerű kávéfajták az országban, és természetesen illeszkednek az ország éghajlatához. Ma az SL sorozat fajtái a becslések szerint a kenyai kávéexport akár 80%-át teszik ki.
Az SL fajták előnye más, újabb kávékkal szemben, hogy akár évekig tartó elhanyagolás után is hoznak termést (bár kisebb mennyiségben).
A fák nem igényelnek nagy odafigyelést, műtrágyát, de így is jó hozamuk van. Még sok évtized után is hihetetlenül szívósak és kitartóak, de a kártevők kedvencei.
Cupping profil
Közepes és magas tengerszint feletti magasságban termesztve (az SL fajták 700 méteren és magasabban nőnek a legjobban) ezek a növények lassan és teljesen beérnek, és kiváló minőségű, testes, kellemes savtartalmú, diós, gyümölcsös ízű kávékat produkálnak.
Bár viták folynak az SL és az egyéb fajták közti minőségről, még mindig széles körben elismert tény, hogy folyamatosan jó profilt biztosítanak.
Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy olyan régóta léteznek. Valóban összetett tulajdonsággal rendelkeznek.
Az újabb fajták még mindig csupán alkalmazkodnak Kenya talajához és időjárásához, bár jó minőségűek. Az SL fajták rendelkeznek azzal a közmondásos "X-faktorral", amelyet sok kávérajongó keres.
A Kenyában fellelhető kávék többsége SL-féle, és általában mindegyiket magas pontszámmal díjazzák. Az egyetlen látható hibájuk, a rovarok okozta károk és betegségek következményei. Ettől eltekintve az SL fajták nagy cseresznyéje a gazdálkodók számára előnyös.
Továbbra is népszerű lesz az SL-28 és SL-34?
Annak ellenére, hogy az SL fajták országszerte elterjedtek, számos kihívás elé állítják a gazdálkodókat.
Mint említettük, mindkét fajta rendkívül érzékeny a kávélevél rozsdájára, a CBD-re és a talaj fonálférgeire. Egyes gazdálkodók egész szezonokat buktak az ilyen körülmények okozta terméskárosodás miatt. Érthető, hogy a kenyai gazdák mindháromtól tartanak.
Ezeknek a problémáknak a hatékony kezelése költséges. Ezek a fajták magas hozamúak lehetnek, de a termésből származó pénz nagy része a gazdaság fenntartásába megy vissza.
A gazdálkodók szezonális kávélevélrozsda- és CBD-szabályozási programot követnek, amelyet szigorúan be kell tartaniuk, hogy termésük biztonságát megőrizzék.
Ezeknek a programoknak a pontos követése azonban nehéz, és a kártevőirtás mellett költséges és munkaigényes folyamat is.
Ez természetesen azt jelenti, hogy egyfajta verseny van a fajták között. Az újabb, szívósabb fajták, mint például a Batian és a Ruiru 11 ellenállnak a legtöbb fő betegségnek és néhány kártevőnek, így olcsóbbak és könnyebben karbantarthatóak.
Egyre több gazdaság fordul ezekhez az újabb fajtákhoz. Egyes gazdaságok még élvonalbeli munkát is végeznek annak érdekében, hogy az SL fajtákat "átalakítsák" ezekre a keményebb alternatívákra.
Ezek az új kávék sokkal jobbak a betegségekkel szembeni ellenállás szempontjából.
E problémák és kihívások ellenére az SL fajták ma is népszerűek Kenyában. Ezen túlmenően, még ha nem is ültetik már őket közvetlenül, gyakran használják új fajták nemesítésének alapjául, vagy akár alanyként is szolgálnak az oltáshoz.
Ha az SL fajtákból továbbra is új fajtákat állítanak elő (akár nemesítéssel, akár oltással), bizonyos mennyiségben még évtizedekig léteznek.
Ez idővel azt jelentheti, hogy az SL család „utódját” láthatjuk majd, amely fokozottan ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, javítva életképességét.
Mára világossá vált, hogy az SL fajták legvonzóbb tulajdonsága a magas terméshozam és a jó minőség. Bármilyen nehéz is a termesztésük, mindig játékban maradnak, még ha kockázatos is.
A kenyai kávérajongók szerte a világon még mindig tudják, mire számíthatnak az SL-28 és az SL-34 variánsokkal, és ezek a fajták továbbra is keresettek a fogyasztók és a pörkölők körében.
Forrás: https://perfectdailygrind.com/2021/02/exploring-popular-kenyan-coffee-varieties-sl-28-sl-34/