Kávé variáns - Arara

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 07.05.2024
Kávé variáns - Arara

A variáns kiválasztása befolyásolja a kávé ízét, a hozamot és a szükséges termesztési feltételeket. A fogyasztók izgatottan várják az olyan új variánsokat, mint a Geisha/Gesha, miközben a termelők gyakran hűek maradnak azon variánsokhoz, melyek jól szolgálják őket.

Ennek ellenére az Arara felkeltette magára a figyelmet Brazíliában azzal, hogy minőségi versenyeket nyer. Akár 90+ cupping pontszámot is elér, és egyre több gazdaság termeszti, köszönhetően az ellenálló készségéről és a hozamáról szóló hírnevének.

Miért jelentős az Arara? Mik a jellemzői? És hogyan jött létre? Olvasson tovább, hogy megtudja.

2

Mi az a kávé variáns?

Fajok, variánsok, típusok – gyakran halljuk ezeket a szavakat a kávé kapcsán, de nem mindig világos, hogy mi a különbség.

A kávéfáknak többféle faja létezik. A két legfontosabb az Arabica, amelyből a legtöbb kávé alapú ital készül, és a Canephora, amelyet Robusta néven ismernek.

Az egyes fajok azonban további fajtákra, ún. variánsokra oszthatók. Ezek olyan növények, mint a Caturra, Bourbon, Mundo Novo, Ruiru 11 – és az Arara is. Az azonos fajú, de különböző variánsú kávénövények bizonyos közös jellemzővel rendelkeznek, de sok mindenben el is térhetnek egymástól. Például a Catuai és a Pacamara variánsok egyaránt Arabicák, de eltérőek a méreteik, a tápértékük, a leveleik színe, a betegségekkel szembeni ellenálló képességük és néha a cseresznyéik színe is.

Ha különböző fajtákat szaporítanak, akkor még több jöhet létre. Például a Mundo Novo és a Caturra variánsok keresztezésének eredménye lett a Catuai. Érdemes megjegyezni, hogy a Catuai variánson belül különböző típusok léteznek, amelyek vörös vagy sárga cseresznyét eredményezhetnek.

3

Miért fontos a kávé variánsa?

A variáns befolyásolja a kávé ízét, minőségét, betegségekkel szembeni ellenálló képességét és a kávétermesztés követelményeit. Például a Gesha/Geisha virágos, jázminos jegyeiről ismert, míg a Bourbont gyakran az édességgel társítják.

A kávétermesztők számára ez azt jelenti, hogy a megfelelő variáns kiválasztása óriási hatással lehet vállalkozásukra. Olyan variánsokat kell választaniuk, amelyek megfelelnek gazdaságuk terepének és erőforrásainak. Azt is el kell dönteniük, hogy jobb-e előnyben részesíteni a magas hozamú, magas pontszámú vagy betegségekkel szemben ellenálló fajtákat. Végül fontos, hogy figyelembe vegyék a piac és a vásárlók igényeit.

Ez azt jelenti, hogy minél több variánssal rendelkezik a termelő, annál jobb. Az első előny a termelő számára, hogy olyan variánsokat választhat, amelyek jobban alkalmazkodnak a mikroklímához és a terroirhoz. További nagy előny a trágyázás és a betakarítás megtervezése olyan fák ültetésével, amelyek hajlamosak különböző időpontokban – korai, normál és késői – érni.

Brazíliában sokat fektetnek be az új kávéfajták előállításába. Az 1970-es években a kávélevél rozsdája problémát jelentett, ezért a kávénövény genetikájának javítására összpontosítottak. Ma már gyakorlatilag minden fajta ellenáll a levélrozsdának.

Az éghajlatváltozás megjelenésével, amely csökkenti a kávétermesztésre alkalmas földterületek mennyiségét, és lehetővé teszi a kártevők szaporodását, még nagyobb nyomás nehezedik a brazil farmerokra, hogy ellenálló növényeket termesszenek. Ugyanakkor a fellendülő specialty kávéipar miatt sok termelő a minőséggel is komolyabban foglalkozik. Ezért létfontosságú az új variánsok kutatása, mivel betekintést nyújthatnak az éghajlatváltozás okozta hatásokba az ültetvényeken. Az új variánsokról szóló piaci visszajelzések pedig megjósolják, hogy mit akarnak a vásárlók a kávéjuktól. Így könnyebben beazonosíthatóak és kielégíthetőek a követelmények.

Nagyon fontos a növények helyreállítása olyan újonnan kifejlesztett variánsokkal, amelyek ellenállnak a betegségeknek (különösen a rozsdának), a kártevőknek és az időjárási változásoknak (szárazság és magas hőmérséklet).

4

Az Arara és egyéb új variánsok megjelenése

Az új variánsok kifejlesztése a kutatók hosszadalmas, szorgalmas munkáját igénylő folyamat. Az Ararát 2012-ben a Fundação Procafé alapítvány vezette be, melyet tizenöt évnyi kutatás előzött meg. És ez nem is volt tervezett keresztezés.

Az Ararát természetes keresztezésből választották ki a Sarchimor 1669-20 nevű ültetvényen. Akkoriban az emberek azt hitték, hogy a sárga Catuai vagy a sárga Icatu keresztezésével jött létre.

Hirtelen megjelent két kicsi, nagyon erős és termékeny fa, sárga gyümölcsökkel, melyek ellenálltak a kávélevél rozsdájának. Ezek a növények szokatlanok voltak, mert a termés addig nagy fákból állt, piros gyümölcsökkel. Kis méretük, sárga terméseik, nagy termőképességük és a kávélevél rozsdájával szembeni ellenállásuk felkeltette a farmerek figyelmét.

A tudósok azzal kezdték, hogy elválasztották az új növényeket a többi növénytől. Három generáción keresztül szelektíven takarították be a legjobb növények magjait, hogy javítsák azok szerkezetét és méretét. 2012-ben az alapítvány elkezdte a variáns termelését. Nem sokkal ezután népszerűvé is vált.

5

Miért népszerű az Arara?

Az Arara a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

• Sárga cseresznye nagy szemekkel, amelyek növelik piaci értékét

• Figyelemre méltó szenzorikus tulajdonságok

• Kompakt fák a könnyű betakarítás érdekében

• Magas termőképesség

• Alkalmazkodóképesség és rugalmasság

• Ellenálló az olyan betegségekkel szemben, mint a levélrozsda, a bakteriális fertőzés és a levélfoltosság

Ideális növény a gazdálkodók számára, mert magas hozamú minőségi kávét ad, és a betegségek vagy a rossz termesztési körülmények általában nem okoznak komoly problémákat más variánsokhoz képest.

Jó választás lehet azok számára is, akik félnek a klíma instabilitásától. Jól tűri a vízhiányt és a szárazságot, ugyanakkor az esőt is viszonylag jól bírja, mivel így a termések erősebben kapaszkodnak az ágakhoz. Ha betakarítás közben esik az eső, sok gyümölcs hullik a földre, az Araránál viszont sokkal kevesebb.

Az Arara cseresznyéje a többi variánshoz képest lassan érik, ami azonban hozzájárul a gazdaság ütemes működéséhez. A termelők különböző érési idejű variánsokat termeszthetnek, ami azt jelenti, hogy a betakarításkor nem lesznek túlterhelve.

Változatos ízvilága kulcstényezőnek számít a késői érés. A variáns késői szüretelése várhatóan valamivel jobb minőségű lesz, mivel hosszabb az érési ideje, és a gyümölcs több ásványi anyagot halmoz fel, így végeredményben összetettebb és egzotikusabb lesz.

Ez a variáns egyedülálló képességgel rendelkezik, hogy kifejezze a különböző ízeket és aromákat. Előkelő helyezéseket ért el a különleges kávéversenyeken 86, gyakran 88 és 89 pontjával.

Az Arara a Brazil Specialty Coffee Association (BSCA) által szervezett versenyeken is jól szerepel. 2019-ben a pulped natural feldolgozású Arara 92,5 pontot kapott, és első helyezést ért el az Aroma BSCA versenyen. 2017-ben pedig Fazenda Sertãozinho Ararája nyerte a nedves és száraz feldolgozást egyaránt 94,25 ponttal.

6

Végső soron a termelők, a kereskedők, a pörkölők és a fogyasztók is ugyanazt akarják – minőségi kávét, amely minden érintett fél számára nyereséges. Az Arara pedig nagyszerű eredményeket érhet el az ellátási lánc gondos irányításával.

A kávéipar minőséget követel. A magasabb minőség iránti igény miatt sok termelő olyan variánsokat keres, amelyek nagyobb, jobb ízű babot produkálnak, és magasabban is termeszthetők.

Az Arara jövője még várat magára, de sokoldalúságának, betegségekkel szembeni ellenálló képességének és minőségi hírnevének köszönhetően nem csoda, hogy ilyen gyorsan népszerűvé vált Brazíliában.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2020/01/the-arara-variety-what-is-it-why-is-it-popular-in-brazil-2/