A kávé és termesztésének térképe

| 11.03.2019 Coffeein cikkek
A kávé és termesztésének térképe

Az előző részben a kávé történelmi nyomdokairól írtunk. Ez alkalommal az országokról írunk, ahol a szemes kávét termesztik és az érvekről, hogy ez miért van így. Mivel a kávécserjéknek meleg és nedves talajra van szükségük, az előfordulásuk és termesztési lehetőségeik korlátozottak. A kávéültetvények az északi és a déli térítő között Közép- és Dél-Amerikától, Afrikáig, az Arab-félszigettől Indiáig, Indonéziáig és Óceániáig terülnek el. Az ültetvények egy része Ázsiában található, ahol a gyengébb minőségű, olcsóbb kávét – a robustát termesztik.

A különböző országokból származó kávé másként ízlik, ezért a különböző friss kávék megismerése egy kis kalandnak számít. Minden kávéfajtát jellemzi az egyedi, jellegzetes íze, és a szakértők már egy korty forró ital után képesek eltalálni az országot, amelyből származik. A gyümölcsös ízek és magasabb savtartalom a kenyai kávéra utalnak. A csokoládé íz és a kakaó keserűsége pedig a honduras kávéra jellemzőek. Sok kávécserje ugyanolyan ültetvényen van termesztve, mint a kakaó vagy a gyümölcsfák, ezért a kávé „magába szívja” a kakaó és a gyümölcs aromáját. A kávé ízét több tényező is befolyásolja, mint az adott ország éghajlati viszonyai és földrajzi adottságai. A kávé termesztésének egyik legismertebb területe Latin-Amerika. A latin-amerikai ültetvények Mexikótól Brazília északi részéig terülnek el. A kávé kitermelésének 2/3-a Latin-Amerikából származik, melyben nagy szerepet játszik a mexikói kávé és a brazil kávé.

A második legnagyobb kontinens, ahol folyamatos kávéültetvények találhatóak, Afrika. A kávécserjét és a kávét, bölcsőjében, Afrika nyugati részében, Etiópiában „lépten-nyomon” megtalálhatjuk. A kávécserjék más trópusi országokban is meglelhetők, mint Kenya, Szudán, Tanzánia, Uganda, Burundi vagy Malawi.

Közel-Keleten, Indiában, pikáns kávét találhatunk. Az ország déli részén olyan kávét termesztenek, amely néhány hétig a monszun szeleknek és esőnek vannak kitéve, amely a friss kávénak felcserélhetetlen ízt nyújt. Ez az egyedi, úgynevezett monszun kávé.A további sikeres termelők közé sorolhatjuk Jávát és Szumátrát. Egy kicsivel távolabb Óceániában található a szakemberek által magasan értékelt hawaii kávé, amely sokak szerint a világ 5 legjobb szemes kávéja közé sorolható.

Kávé webshopunkban ültetvényes, frissen pörkölt szemes kávék gazdag választékából választhat, melyeket gyakran változtatunk és új országokkal is kísérletezünk.