A kávé történelme nyomán

| 29.10.2017 Coffeein cikkek
A kávé történelme nyomán

Tudott arról, hogy a kávé rendkívüli hatását Etiópia Kaffa tartományában elő bennszülöttek már akkor is ismerték, amikor Európában a kávéról még tudomásuk sem volt? A kávészemek rágása olyan természetes volt számukra, mint a levegővétel.

A kávéval kapcsolatban sok mítosz és legenda született. A legrégibbek még a Krisztus előtti időszakból származnak.  Az egyik közülük, egy habessi kecskepásztorról szól, aki észrevette, hogy kecskéi éberebbek és energikusabbak, miután lelegelték egy zöld cserje piros bogyóit. E bogyók serkentő hatását saját magán is észlelte, mikor kíváncsiságból megkóstolta őket. A pásztor bizalmasan beszámolt egy közeli kolostorban elő szerzetesnek a varázslatos, serkentő hatású bogyókról, aki a tűzbe dobta a bogyókat, mivel az ördög magvainak tartotta őket. Ám a bogyók különleges aromája felkeltette a szerzetes érdeklődését, és úgy döntött, a bogyókból főzetet készít. Ettől kezdve a varázslatos ital a szerzetesek életének szokásos része lett, és segített nekik leküzdeni a fáradtságot az éjszakai imáiknál.

Egy másik, a 13. századból származó legenda, egy Jemenből származó orvoshoz fűződik, akit száműztek Mekkából. Kínokkal teli útja során, amikor az Arab-félszigeten haladt keresztül, egy szegény családban megkínálták a friss kávé főzetével. A serkentő folyadékot gyógyító hatásúnak tekintette, és később gyógyszerként szolgálta fel betegeinek.

Viszont a kávé valódi fellendülésének időszakát a 15. és 16. évszázadhoz kötjük. Addig a kávé fogyasztása az arab nemzetek kiváltsága volt, mivel sikeresen titkolták a kávé rejtélyét. De a kávé kivételessége nem maradhatott örökké titokban. Az elterjedését, mily paradoxon, a katonai hadjáratoknak köszönhetjük, melyek a kávét Egyiptomból Konstantinápolyba hozták, és onnan már csak egy ugrás volt Európa. Velencében, melyet a „Kelet kapujának“ neveztek, a 17. században kis kávéházak keletkeztek, majd száz évvel később számuk már több mint kétezerre nőtt. Ami a kávé elterjedését illeti, a hollandok voltak a legsikeresebbek, akik kávéültetvényeket hoztak létre gyarmataikon. Az amerikaiak és az ausztrálok a kávét a franciáknak köszönhetik. Szintén nekik köszönhetően ma Dél-Amerika kávé-nagyhatalom, és a minőségi szemes kávé fogyasztása az egész világon napi szokás lett.

KÁVÉ, CAFE, KAFFEE, COFFEE, COFFEA, KAHVE, KAVA, KOFFIE, CAFFE...
„ Az egyiptomiak ősnyelvén a kávé annyit jelent, mint növény vagy az Istenek termőföldje".