Ingyenes kézbesítés
16000 Ft feletti megrendelés esetén

Legyen Ön is tagja klubunknak,
amelyben számos előnyben részesül.

  • Mindig friss információk
  • Rendkívüli kedvezmények
  • Kedvezmények partnereinknél
  • Kávéról szóló könyvek
REGISZTRÁCIÓ

Mokka kávéfőző – a mokka kávé elkészítése

Mokka kávéfőző – a mokka kávé elkészítése

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni ezt az elkészítési módszert, mert szinte minden háztartásban megtalálható a mokka kávéfőző. Alfons Bialetti-nek lehetünk hálásak ezért a találmányért, aki 1919-ben céget alapított, mely háztartási cikkeket gyártott alumíniumból és más fémekből. Csak 1933-ban fejezte be a mokka kávéfőző fejlesztését, amelyet Bialetti Mokka-nak neveztek el.

A kávéfőző működési alapelve nagyon egyszerű. Ez az eszpresszónak egy formája, mivel hő hatására a vízforraló alja felforrósodik, és a benne lévő víz felforr, ez a forró víz átfolyik egy szitán, melyben őrölt kávé van, és végül a kávémaradvány a gyűjtőedény felső részébe áramlik. Az extrahálás során kialakult nyomás 1,5 bar. Hasonlóan a French Press-hez, itt sincs papírszűrő, így a Mokka kávéfőzőn átfolyó kávénak több az olajtartalma, tehát ez nagyon erős testű kávé. A mokka kávéfőző esetében az ízintenzitás (azaz TDS%) a legnagyobb az előző cikkeinkben bemutatott alternatív kávé elkészítési módszerek közül. Hogyan készíthetünk kávét ennek a találmánynak a segítségével?

A Mokka kávéfőzőt megvásárolhatja webshopunkban

A Mokka kávé elkészítése:

1. Forralja fel a vizet a vízforralóban.

2. Amíg a víz felforr, mérje le a szemes kávé súlyát. Körülbelül 8 g kávét adunk 100 ml vízhez. Ne féljen kísérletezni a kávé súlyával.

3. Őrölje meg a kávét közepes finomságúra (lásd a „Minden, amit a kávéőrlésről tudnunk kell - hogyan őröljük helyesen a kávét” című cikket). Ne féljen kísérletezni az őrlés finomságával sem.

4. Öblítse át az egész kávéfőzőt, és meleg vízben mossa el, hogy felmelegedjen.

5. Öntsön forró vizet a vízforralóból a kávéfőző alsó edényébe. (A kávéfőzők különböző méretűek, ezért nehéz meghatározni a víz pontos mennyiségét. Ezért 100 ml vízhez 8 g kávét használunk. Tehát ha Ön 150 ml vizet használ, akkor 12 g kávét adjon hozzá.) Itt hideg vizet is használhat, de a legjobb tapasztalataink szerint jobb, ha a vízforralóból forró vizet használunk. A forró víznek köszönhetően a kávé extrakciója gyorsabban kezdődik, és erősebben áramlik.

6. Öntse az őrölt kávét a szitába, kanállal nagyon finoman nyomkodja meg és egyengesse el.

7. Helyezze a kávéfőző felső részét a kávéfőző aljára, kapcsolja be a tűzhelyet, és állítsa  maximumra, aztán helyezze a kávéfőzőt a tűzhelyre.

8. Nyissa fel a felső fedelet, hogy lássa, mikor kezd a kávé átfolyni a felső tartályba.

9. Amikor elkezdődik az extrakció, és a kávé a felső edény feléig kifolyt, csökkentse a tűzhely hőmérsékletét minimumra.

10. Amint a kiszivárgó kávé elkezd buborékolni, kapcsolja ki a tűzhelyet, és tegye a kávéfőzőt az oldallapra, ahol nem lesz kitéve hőnek.

11. Várja meg, amíg az extrakció befejeződik, és öntse a tartalmát egy előmelegített csészébe.