Mokka kávéfőző – a mokka kávé elkészítése

COFFEEIN.SK Különböző kávék elkészítése 05.11.2020
Mokka kávéfőző – a mokka kávé elkészítése

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni ezt az elkészítési módszert, mert szinte minden háztartásban megtalálható a mokka kávéfőző. Alfons Bialetti-nek lehetünk hálásak ezért a találmányért, aki 1919-ben céget alapított, mely háztartási cikkeket gyártott alumíniumból és más fémekből. Csak 1933-ban fejezte be a mokka kávéfőző fejlesztését, amelyet Bialetti Mokka-nak neveztek el.

A kávéfőző működési alapelve nagyon egyszerű. Ez az eszpresszónak egy formája, mivel hő hatására a vízforraló alja felforrósodik, és a benne lévő víz felforr, ez a forró víz átfolyik egy szitán, melyben őrölt kávé van, és végül a kávémaradvány a gyűjtőedény felső részébe áramlik. Az extrahálás során kialakult nyomás 1,5 bar. Hasonlóan a French Press-hez, itt sincs papírszűrő, így a Mokka kávéfőzőn átfolyó kávénak több az olajtartalma, tehát ez nagyon erős testű kávé. A mokka kávéfőző esetében az ízintenzitás (azaz TDS%) a legnagyobb az előző cikkeinkben bemutatott alternatív kávé elkészítési módszerek közül. Hogyan készíthetünk kávét ennek a találmánynak a segítségével?

A Mokka kávéfőzőt megvásárolhatja webshopunkban

A Mokka kávé elkészítése:

1. Mérje le a szemes kávé súlyát. Körülbelül 8-9 g kávét adunk 100 ml vízhez. Ne féljen kísérletezni a kávé súlyával.

2. Őrölje meg a kávét közepes finomságúra (lásd a „Minden, amit a kávéőrlésről tudnunk kell - hogyan őröljük helyesen a kávét” című cikket). Ne féljen kísérletezni az őrlés finomságával sem.

3. Öntsön vizet a kávéfőző alsó edényébe a biztonsági szelep aljáig. (A kávéfőzők különböző méretűek, ezért nehéz meghatározni a víz pontos mennyiségét. Ezért 100 ml vízhez 8 g kávét használunk. Tehát ha Ön 150 ml vizet használ, akkor 12 g kávét adjon hozzá.) Itt hideg vizet is használhat, de a legjobb tapasztalataink szerint jobb, ha a vízforralóból forró vizet használunk. A forró víznek köszönhetően a kávé extrakciója gyorsabban kezdődik, és erősebben áramlik.

4. Öntse az őrölt kávét a szitába, kanállal nagyon finoman nyomkodja meg és egyengesse el.

5. Helyezze a kávéfőző felső részét a kávéfőző aljára, kapcsolja be a tűzhelyet, és állítsa  maximumra, aztán helyezze a kávéfőzőt a tűzhelyre.

6. Amikor elkezdődik az extrakció, és a kávé a felső edény feléig kifolyt, csökkentse a tűzhely hőmérsékletét minimumra.

7. Amint a kiszivárgó kávé elkezd buborékolni, kapcsolja ki a tűzhelyet, és tegye a kávéfőzőt az oldallapra, ahol nem lesz kitéve hőnek.

8. Várja meg, amíg az extrakció befejeződik, és öntse a tartalmát egy csészébe.