Instant, őrölt vagy szemes kávé?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 27.07.2020
Instant, őrölt vagy szemes kávé?

Manapság a rohanó hétköznapokat szinte lehetetlen kibírni koffein nélkül. A leggyakoribb koffein forrás az emberek számára a kávé, melynek erőssége fajtánként eltérő lehet. Előfordul olyan is, hogy beérjük az instant kávékkal, ha esetleg nincs más opció, de azok nem nyújtanak olyan élénkítő hatást mint a szemes, lefőzött kávék. Alábbiakban röviden összefoglaljuk az instant, őrölt és szemes kávé közötti különbségeket.

Instant kávék

Az instant kávé és a főzött kávé között valójában csak annyi a különbség, hogy az instant kávét már korábban lefőzték.  Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a kávét minél tovább tartósítani tudják megbízható minőségben. Ezt a technikát a nagy gazdasági világválság idején kezdték el alkalmazni, ugyanis a kávétúltermelés akkora problémát okozott, hogy meg kellett oldani a kávé hosszú távú tárolását úgy, hogy minőségbeli romlás ne keletkezzen. Ennek köszönhetően sok esetben könnyebb a dolgunk a mindennapokban, ami a kávéfogyasztást illeti. Hiszen ha reggel épp nincs időnk kávét főzni a termoszba vagy esetleg kávét venni valahol, csak bedobunk a táskánkba egy tasak instant kávét, és bármikor elfogyaszthatjuk. Igaz, a hatás nem lesz ugyanolyan. 

Őrölt kávé

Az őrölt kávé is lehet minőségi és nyújthat kiemelkedő kávéélményt, de csak eleinte. Manapság már nagyon jó aromazáró csomagolásban vásárolhatunk őrölt kávét, de ez a finom aroma és illat minden felbontás után egyre gyengébb lesz. Sajnos felbontás után már nem lehet megőrizni a felbontás előtti eredeti aromát. A megőrölt kávészemek nagyon gyorsan veszíteni kezdenek aromájukból, melyet a lefőzés során még inkább tapasztalhatunk. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizze aromáját, nagyon gondosan kell tárolni az őrölt kávét: állandó hőmérsékleten páramentes környezetben. Legjobb, ha hermetikusan zárható dobozban tudjuk tárolni. De mi a helyzet a szemes kávéval?

Szemes kávé

A szemes kávé tárolásáról tudni kell, hogy érdemesebb kis adagokban vásárolni és óvni az oxigéntől, hiszen magába szívja a levegő nedvességtartalmát, mely aromájának romlásához vezethet.  Számos pörkölése és fajtája ismert a szemes kávénak szerte a világon, nagy előnye, hogy az ízt sokkal jobban konzerválja, ezért sokkal finomabb és aromásabb, természetesen akkor, ha megfelelően tároljuk és nem veszít zamatából.  Mivel számunkra is fontos, hogy mikor kávét fogyasztunk, azt csakis minőségi kávé lefőzésével tegyük, nem is kérdés, hatalmas figyelmet fordítunk arra, hogy az általunk forgalmazott kávéval maradéktalanul meg legyenek elégedve fogyasztóink. Instant kávékból is lehet különlegességeket alkotni, az őrölt kávé is tud nagyon finom lenni (főleg az elején), de minőségi élményt a szemes kávé nyújt, véleményünk szerint. Cégünk nem hiába foglalkozik szemes kávépörköléssel és értékesítéssel, hiszen ha igazán különleges és minőségi kávéélményre vágyunk, érdemes mindenképp szemes kávéból főzött kávét fogyasztani, ha még nem próbálta, érdemes, az íz magáért beszél!