Hogyan választunk kávét a pörkölésre, eladásra? – cupping

| 26.03.2019 Coffeein cikkek
Hogyan választunk kávét a pörkölésre, eladásra? – cupping

A kávépiacon több száz kávé fajtával találkozunk. Minden forgalmazó - aki a zöld kávé eladásával foglalkozik -, különféle területekre és minőségi szintekre specializálódik, és természetesen azt hangoztatja, hogy éppen az “ő” kávéja a legjobb. Mi, pörkölők évente több 10 friss kávé mintát kóstolunk meg, és online kávé rendeléshez szánt kínálatunkat úgy próbáljuk összeállítani, hogy a vásárlóink visszatérjenek hozzánk, és minőségi szemes kávéinkban találjanak valami különlegeset, amit máshol nem találnak meg. Ezért a minőségi szemes kávé kiválasztásánál kizárt, hogy elegendő legyen a kávé megnevezése, certifikációja és SCAA pontozása. Ha kiváló pörkölők szeretnénk lenni akkor a kiszemelt kávék megkóstolása elengedhetetlen feltétel. Erre szolgál az ún. cupping.

A cupping egy szisztematikus, standard módszere a kávé kóstolásnak, melyhez nincs szükség különleges felszerelésre. Ha rendelkezésünkre áll jó minőségű víz, kézi kávédaráló, vízforraló kancsó, kávé, akkor a cupping elvégezhető a saját konyhánkban. A cupping több kávé egyidejű kóstolására szolgál, melyekhez többször visszatérhetünk a folyamat során, újra és újra kóstolhatjuk azon idő alatt míg hűlnek. A pörkölők a cuppingot használják fel a kávék kiválasztásához a kávékínálatukba. Ha a beszállítótól kapunk 15 db kávé mintát, és csak 2 db besorolására van lehetőségünk, akkor az összes kávémintát megpörköljük majd cuppingoljuk. Ezután a legjobb szemes kávékat megrendeljük a beszállítótól.

A cuppingnak a kávépörköléstől 24 óra után kell megtörténnie. Nagyon fontosak az azonos körülmények. Tehát minden kávénak egyformán frissnek kell lennie, a víz hőmérsékletének szintén egyeznie kell, és úgyszintén a darálásnak is egyformának kell lennie. Ideális vak cuppingot csinálni, tehát a mintákat megszámozni és vakon értékelni. Ilyenkor minden előítélet megszűnik egyes kávéfajtákkal és területekkel szemben. Akkor tehát hogyan is megy végbe egy cupping?

Először is előkészítjük a következő eszközöket: kávé (mind egy napon pörkölve és ugyanolyan pörkölési árnyalattal), kávédaráló, mérleg, víz, vízforraló kancsó, cupping tálacskák, (ha nincs, akkor porcelán csészék 200 ml térfogattal), kanalak (minden kóstoló személy részére 1 db ), 1 pohár víz ivásra, 1 pohár víz a kanalak leöblítésére. Szintén elő kell készíteni tollat és papírt, melyre jegyzetelünk a vizsgált mintákról.

Hogyan tud akár otthon is cuppingolni?

1.

Forraljon fel vizet a kancsóban. Ha a kancsón be lehet állítani a fokokat akkor állítsa be 96°C- ra. Ha nem lehet beállítani a fokokat akkor forralja fel a vizet és a kancsó tetejét nyissa fel és várjon 60 másodpercet.

2.

Készítse elő a kóstolni kívánt kávékat (maximálisan 6 minta 1 cuppinghoz).

3.

Minden szemes kávéból daráljon meg 10 grammot, és szórja a cupping tálacskába. A darálásnak közepesen finom – homokszerűnek kell lennie. Ha egy kézi kávédarálót használ mindig, tegyen bele 20 gramm kávét. Az első 10 grammot darálja le és dobja ki, és a következő 10 grammot használja fel.

4.

Ha az összes mintát beszórta a tálacskákba, mindet szagolja meg és jegyzeteljen. Ez a friss kávé száraz aromája.

5.

Minden kávét öntsön le a kancsóból vízzel egészen a tálacska pereméig. Körkörös mozdulattal öntsük le a kávét vízzel, az óra járásával megegyező irányban. A víznek 96°C hőmérsékletűnek kell lennie. Ha kihűlt melegítse fel. Az összes minta leöntése után indítsa el a stopperórát.

6.

A leöntés után szagolja meg az összes kávémintát. Ez a kávé vizes aromája, mely a vízzel való leöntést követő 30 mp–ben a legintenzívebb. Jegyzeteljen.

 

7.

Várjon 4 percet! 4 perc elteltével száraz kéreg alakul ki. Ezt a kérget úgy tudja eltávolítani a kóstoló kanállal, hogy a kérget félretolja, és a tálacska széléhez nyomja. Rögtön ahogy feltárul a felszín, szagolja meg. A szaglás legyen lassú és hosszú. A nedves, vizes aromának még intenzívebbnek kell lennie. Azután a kérget távolítsa el a kóstolókanállal. Minden kéreg eltávolítása után öblítse le a kanalat tiszta vízzel.

8.

A kéreg széttörése és a szaglálás után távolítsa el a felszínről az őrölt kávé apró darabkáit, az olajfoltokat, a krém maradékát. Ezt szintén kanállal végezheti el.

9.

Ha a stopperóra 9 percet mutat, elkezdheti a minták kostolását. Óvatosan merítse be kanalát a kávé felszíne alá, és merítsen a kávéból. A kanálról a kávét szippantsa a szájába jó erősen, hogy a kávé kis részecskéi a szája minden részébe bekerüljenek. A szánk különböző részein különféle ízeket fedezünk fel, érzékelünk. Nemcsak a nyelvünkön.

10.

Összpontosítson a friss kávé ízére. Mennyire testes, savas, édes, keserű, milyen a lecsengése és aromája. Érezhet különböző hibás ízeket, mint faíz és burgonya íz. Mindent jegyezzen fel.

11.

A kávét a szájából óvatosan nyelje le, és közvetlenül utána óvatosan lélegezze ki a levegőt. Az orrán való kilégzésnél sok aromát fog érezni.

12.

A következő minta előtt kb. 50 ml vízzel öblítse ki a száját. A vizet lenyelheti.

13.

A következő mintánál ismételje meg a 9. 10. és 11. pontokban foglaltakat. Mindent jegyezzen le.

14.

Az összes minta kóstolása után tartson 15 perc szünetet, aztán újra kóstolja meg az összes kávét. Volt valami változás? Ha igen, jegyezze le.

15.

A 14.pont után várjon 15 percet, és kóstoljon újra. A kóstolásnak addig kellene tartania amíg a kávé szobahőmérsékletre hűl. A kávé hűlésekor az íze változik, olyan árnyalatok és ízek kerülnek a felszínre, amelyeket nem érezhetett amíg a friss kávé meleg volt.

16.

Gratulálunk! Ön sikeresen elvégezte a cuppingot. Reméljük, hogy közben jól szórakozott és egy keveset tanult is.

      A webshopunk kínálatában található különleges szemes kávék mindegyike átment ezen a 15 pontos vizsgálaton. A sok kávé minta közül éppen ezeket választottuk ki, mint a legjobbakat az összes megkóstolt kávé közül. Így tehát nálunk „biztosra mehet”.